Konya’da Sıradışı Bir Festival

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, tiyatro sanatını ülkenin tamamına yayma misyonunu yerine getirme adına birbirinden güzel projelere imza atıyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “3. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali” Konya Devlet Tiyatrosu tarafından tiyatro severlerin beğenisine sunuluyor. 14 Nisanda başlayan festival; Azerbaycan, Başkurdistan (Rusya Federasyonu), Bulgaristan, Fransa, Moldova, Kazakistan, KKTC, Kosova, Makedonya ve Türkiye gibi on ülkenin katılımıyla adını dünya festivalleri arasında çok önemli bir noktaya taşımış durumda. Festival Civan Canova’nın daha önce sahnelenmemiş “Prömiyer” adlı oyunuyla perdelerini açtı.

Konya Devlet Tiyatrosu, onuncu yılını kutlarken bundan üç sene önce, dünya genelinde Türkçe dilinde tiyatro yapan ülkelerle ortak bir festival geliştirme projesini ortaya atıyor. Fikir inanılmaz güzel ve cezp edici. Bununla ilgili genel müdürlük çalışanları ile koordineli projeler geliştirilmeye başlanıyor. Dünya genelinde Türkçe tiyatro yapan ülkeler bir bir tespit edilip, konu hakkında ilgili fikir alışverişi sağlanıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde Türkçe tiyatro yapan gruplar yaptıkları çalışmaların değerini anlayarak, festival için var güçleri ile çalışmaya başlıyorlar. Hatta öyle ki, tiyatrolarını kapatmak üzere olan gruplar festival sayesinde yeniden bir araya gelip, sanatsal yaratımlarına devam etmeye karar veriyorlar.

Konya’nın tarihsel misyonunu bilerek bu işe giren Devlet Tiyatroları, Konya DT Müdiresi Değerli Tomris Çetinel’in müthiş çabası ile festivalini bir dünya markası yapmış gözüküyor. Henüz bebeklik çağında bulunan festival, Konya halkı tarafından da özümsenmiş. Karamanoğlu Mehmet Bey’in topraklarında Türkçe dilinin önemini bir kez de tiyatro sanatının gücü sayesinde kavrayan insanlar, ‘bir ses’ olma yolunda dünya halklarıyla kaynaşmış.
 
Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali, sanatsal gücünün yanında politik gücü ile dikkat çekici bir noktada duruyor. KKTC’nin devlet olma yolunda, diğer büyük ülkelerle aynı potada eritilmesi ve diğer ülkeler tarafından kabullenilmesi yapılan işin önemini arttırıyor. Fransa’da Nasreddin Hoca’yı ve Keloğlan’ı gölge oyunu biçimde oynayan yabancı bir grubun varlığının tespit edilmesi mühim bir durum. İç Anadolu’nun hızla gelişmekte olan şehri Konya, festival sayesinde ismini uluslararası boyutlara taşıyor. Kent mistik kültürel dokusunu sanatsal doku ile destekleyerek; sanatın, barışın temsilcisi olduğunu tüm dünyaya kanıtlıyor.

Konya’da Işıl Kasapoğlu ve Civan Canova Rüzgarı

4 Nisan akşamı festivalin açılışı Konya Devlet Tiyatrosu’ nun yeni oyunu Prömiyer ile yapıldı. Prömiyer, Civan Canova tarafından yazılan ve bugüne dek sahneye aktarılmamış bir oyun. Türkiye ve dünya tiyatrosunun en önemli yönetmenlerinden Işıl Kasapoğlu tarafından yönetilen gösteride kalabalık oyuncu kadrosu dikkatleri çekiyor. İç içe girmiş konuların harmanlandığı öykü, Işıl Kasapoğlu’ nun farklı teknikleriyle farklı bir bakış açısının ürünü olmuş.
 
Prömiyer adlı oyunda bir tiyatro grubu Shakespeare’in dünyaca ünlü oyunu Hamlet’in galasını yapacaktır. Grup içinde oyuncular birbirlerini deli gibi kıskanmakta; Hamlet karakterini oynayabilmek için birbirleriyle kıyasıya mücadele içine girmektedir. Hamlet’i oynayacak kişinin evini yakması ve asker kaçağı olduğu ortaya çıkması polisi harekete geçirir. Grubun oyunu sahneye koymak için mücadelesi ve ortaya çıkan engeller komediyi doruk noktasına ulaştırır. Jül Sezar, Sofokles ve Kral Oidipus karakterleri de oyuna dahil olunca sahnede tam bir karışıklık oluşur. Oyununu sahneye koymak isteyen yönetmen, gerçek hayatla sahne yaşantısını birbirine karıştıran oyuncular, konuya yanlış dahil olan kişiler Prömiyer’i kabusa çevirir.

Oyunu sahneye aktaran Işıl Kasapoğlu, metin üzerinde gereğinden fazla oynama yaptığı için, anlatılan konu ile sahnede ortaya konulan performanslar pek örtüşmemiş. İç içe giren konuların hızlıca akan örgü içinde anlaşılmadığı aşikar. Shakespeare okumayan bir tiyatro seyircisi oyunu anlama adına fazlaca yorulacağı kesin. Ama bu durumun yarattığı olumsuz durum, sahnedeki yirmiden fazla oyuncunun inanılmaz temposu ile unutuluyor. Yüksek tempoda ve komediyle ilerleyen öykü seyircileri sahneye bağlı tutuyor. Oyunun teknik ekibi de oyuncular kadar başarılı. Işığın ve dekorun gücü sayesinde sahnede tam bir şölen oluşmuş. Prömiyer, Konya Devlet Tiyatrosu’nun festival açılışı için seçtiği doğru bir oyun.

“3. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali” 24 Nisana dek Konya Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde sürecek. Devlet Tiyatroları Konya’da müthiş bir başarıya imza atıyor. Tomris Çetinel’in bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi festivalin her karesine yansımış durumda. Festivalin uzun soluklu yapısı, dünya genelindeki Türkçe tiyatro yapan grupların en büyük moral kaynağı.

tiyatronline.com

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla