İşgal’in En Tartışmalı Sanat Çalışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri – Tıpkı “İşgal” [the Occupy]hareketinin protest şarkılara, politik çizgi filmlere ve parodilere ilham kaynağı olması gibi, hareketin içinden doğan görsel ve performatif sanat da eylemlerin kendisine ayna tuttu: Hayal kırıklığı ve umuda dair çarpık ama içten, halk tabanlı bir tepki.

Washington Post. 17.10.2011. Çeviri: Şuayb Aydın

Shepard Fairey– The Occupation Party [İşgal Partisi]

Geçtiğimiz gün kapılarını kapatan, New York’taki No Comment [Yorum Yok] isimli sanat sergisi New York Borsası’nın bulunduğu sokağın karşısında yükselen eski J.P. Morgan binasını işgal etti. Loft in the Red Zone tarafından organize edilen sanatsal bir eylem olan No Comment başlıklı sergide, anti-kapitalist resimlerden, eylemcilere ait esprili dövizlere kadar her şey gösterildi. Rolling Stone dergisi eylemlere katılmak için Berlin’den kalkıp gelen bir sanatçıyla görüştü. Pek çok sanat blogu yazarının yapılan çalışmaya ve sergiyle birlikte ortaya çıkan topluluk ruhuna övgüler düzmesine karşın Hyperallergic sergilenen bir çalışmayı eleştirdi:

“Serginin bir yerinde yüzlerce gerçek bir dolardan yapılmış, yanık ve delik deşik olan bir bayrak tavana asılmıştı. Çoğunun eylemci olduğunu anladığım birkaç ziyaretçi bayrağı ateşe vermeye başladı, paralar parça parça kopup düşüyor ve yerde için için yanıyordu. Wall Street İşgali’nin ve Loft in the Red Zone’un sergi alanını açık tutabilmek için o gece 5000$ toplamayı ümit ettiğini düşünürsek yakılan tüm paranın çöpe gitmesini izlemek rahatsız ediciydi.”

No Comment sergisine ait diğer sanat çalışmalarını buradan görebilirsiniz: http://www.flickr.com/photos/nocommentart/6236930024/

Emily S. – Occupy Together

Pek çok şöhretli oyuncu ve müzisyen Manhattan’daki Zuccotti Park’ta kendi üstlerine düşeni yaptı, ancak, İşgal’e ismini veren ilk meşhur sanat insanı tabii ki Shepard Fairey’di. Meşhur Obama, “Umut” afişinin arkasındaki sanatçı, cumartesi günü düzenlenen Time Meydanı İşgali etkinliği için Siyah Güç hareketinden esinlenerek bir kadın portresi kullandığı davetiyeyi tasarladı.

Fairey’nin, şuan National Portrait Gallery’nin koleksiyonu içinde yerini alan Hope [Umut] isimli afişi şüphesiz, İşgal’in internet sitesini, ücretsiz indirilebilecek afişler yapmaları için grafik tasarımcıları işbirliğine çağırmaya teşvik etti. Kırmızı ve beyaz renklerden oluşan bazı çalışmalar Fairey’nin propaganda bezeli tasarımlarına özenirken, diğerleri İşgal’in daha soyut temsiline niyetleniyor.

Jimmy – Occupy Together

Sanatçı Saber Los Angeles İşgali boyunca, üzerinde eylemle ilgili olan Twitter mesajları ve “Skid Row’u serbest bırakın”, “Sanat suç değildir” gibi sloganlar yazılı olan 64 parçaya bölünmüş bir protesto bayrağı açtı. Bayrak Los Angeles Belediye Binası’nın güneydoğusundaki çimlik alanda sergileniyor.

Sokak sanatçısı Joel Richardson Toronto’da, Wall Street takım elbiselilerini betimlemek için dini imgeleri kullanıp “İşgal” için bir duvar resmi yapmıştı. Richardson çalışmasını No Comment’te de sergiledi. Şimdiki eserinin olduğu bölgede bulunan bir duvarı boyaması için kendisine daha önce 2000$ ödenmişti, ancak şehir yönetimi bu çalışmasını fazla tartışmalı olduğu için duvardan sildi. Yeni duvar resminin evrimini Richardson’un Flickr hesabından görebilirsiniz: http://www.flickr.com/photos/joelarichardson/

Ancak, İşgal’deki en yerel ve erişilebilir sanat biçimi daima mütevazı el boyaması döviz olacak.

GALERİ: Dünyanın her yerinden İşgal eylemleri görüntülerini görmek için tıklayın: http://www.washingtonpost.com/business/economy/wall-street-protest-continues-for-third-day/2011/09/19/gIQAKqbffK_gallery.html#photo=1

Paylaş.

Yanıtla