‘Halk Yasaklamalara Karşı Amed Tiyatro Festivalini Sahiplendi’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Halkın yasaklamalara karşı Amed Tiyatro Festivalini güçlü biçimde sahiplendiğini belirten Özcan Ateş, ‘Ne kadar zorluk varsa ona karşı büyük bir emek ve sahiplenme de var’ dedi

Amed Şehir Tiyatrosu’nun 9’ncusunu düzenlediği Amed Tiyatro Festivali’i 10 gün boyunca Amed halkı tarafından ilgiyle takip edildi. “Bi hebûna xwe, bi xwebûna xwe /Varlığınla, kimliğinle”  şiarıyla 18 Nisan’dan bu yana süren festivalde, 14’ü Kürtçe, 5’i Türkçe 19 oyun tiyatro severlerle buluştu.

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Özcan Ateş ve festivalde sergilenen “Odîp” isimli oyunun yönetmeni Rojhîlatlı Perwîz Ehmedî, Kürt tiyatrosuna dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu.

‘Varlığınla, kimliğinle’

Festivale güçlü bir katılım ve alakanın olduğunu belirten Özcan Ateş, Kürt tiyatrosunun gelişebilmesi için bu tür festivallerin önemine değindi. Kürt sanatı ve kültürüne karşı her dönem yasaklamaların son iki sene de daha da arttığına dikkat çekti. Kürt kurumlarının bu yasaklara karşı büyük bir emek verdiğini ifade eden Ateş, “Varlığınla, kimliğinle” şiarını bu yüzden seçtiklerini belirtti. Ateş, her türlü saldırıya karşı kendi renkleriyle, kendi topraklarında Kürt kültürünü savunmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Kültür-sanat kurumlarının kayyımdan sonra kendilerine özel yerler tutmak zorunda kaldığını hatırlatan Ateş, “O zaman ciddi bir dayanışma ortaya çıktı. Güçlü bir halk sahiplenmesi oldu. Birçok kurum açıldı. Örneğin; MA Müzik bir yerdeydi, halkın öncülüğüyle 3’üncü yer açıldı. Amed Şehir Tiyatrosu da küçük bir yerde başladı, sonra 3 katlı daha büyük bir yer oluşturdu.” dedi.

Yasaklara karşı mücadele  

Yasaklanan oyunların da festivalde yer aldığını söyleyen Ateş, yasaklamaların keyfi olduğuna dikkat çekerek, “Birçok yerde Türkçe oynanıyor ve her hangi bir sorun olmuyor. Ancak Kürtçe çeviri problem oluyor” diyerek, tepki gösterdi. Ateş, izleyicinin en fazla ilgili gösterdiği oyunların ise “yasaklı oyunlar” olduğunu dile getirdi.

Amed Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyımın sadece müzik ve tiyatroya değil, birçok şeye yasak getirdiğini anımsatan Ateş, “Sokakların, yolların isimleri değiştirildi. Doğrusu büyük bir tahribata neden oldular. Ancak Kürt tiyatrocular yasaklamalara karşı çalışma yürüttü ve seyircilerle buluşmaya devam etti. Bundan sonra da böyle olacak. Onlar ne kadar saldırdıysa Kürt tiyatrosu büyüdü. Bundan sonra da Kürt sanatçılar mücadelesinden vazgeçmeyecek. Ne kadar zorluk varsa ona karşı büyük bir emek ve sahiplenme de var” ifadelerini kullandı.

‘Festivaller katkı sağlıyor’

Tiyatrocu Perwîz Ehmedî ise Rojhilat’taki tiyatroya dair aktarımlarda bulundu. Rojhilat’ta son yıllarda tiyatronun geliştiğini belirten Ehmedî, tiyatronun form ve içerik yönüyle gittikçe güçlendiğini söyledi. “Amed Tiyatro Festivali” gibi festivallerin tiyatronun gelişimine büyük katkı sağladığını dile getiren Ehmedî, festivaller aracılığıyla iletişim kurduklarını böylece tiyatronun sorunlarını gördüklerini ve sorunları birlikte çözüme kavuşturabildiklerini dile getirdi. Sorunların çözüme kavuşturulmasıyla aydınlık bir geleceğe doğru gideceklerinin altını çizen EhmedÎ, “Şimdi ortaya çıkan bir bağ var. Bu bağı görünür hale, tecrübeleri ise bir araya getirebilirsek, tiyatromuz daha iyi bir dereceye gelecektir” diye kaydetti.

Seyirciden İnfaz oyununa tam puan

Öte yandan Festivali programı kapsamında Şaneşin Performans tarafından dün akşam sahnelenen “İnfaz” oyunu izleyiciden tam not aldı.

Mêrdîn’de çalışmalarını sürdüren Şaneşin Performans, oyunda Rojhilat’ta İran rejiminin Kadınlara yönelik uygulamalarını ve “ahlak” adı altında yapılan infazları irdeledi. Oyunda, rejimin kadınların giyim kuşamından, yaşama katılımına kadar birçok noktada kısıtlamalara gittiğini, bunun karşısında duran her bir kadının hedef alındığını idam edildiğinin anlatıldı.

Büyük alkış alan oyun ardından Amed Şehir Tiyatrosu tarafından Şaneşin Performans oyuncularına plaket taktim edildi. Oyunun yazarı olan Erdal Cevîz geçtiğimiz yıl Kuzey Kurdistan’ı konu alan bir oyun hazırladıklarını bu yılki oyunlarında ise Rojhilat Kurdistan’ında yaşananlara işaret etmek istediklerini ifade etti.  

Festivalde son gün

Bugün sona erecek festival kapsamında Çand Ma’da 12.00’da Diaspora’da Kürt tiyatrosuna dair söyleşi, 15.00’de de Otopsi oyunu, Gomidas oyunu ise 20.00’da Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde sahnelenecek.

YENİ YAŞAM

Paylaş.

Yanıtla