Kral Lear’ın İçindeki Acılı Kadını Açığa Çıkarmak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri – 2009’da oyunlarında cinsiyetler arası dengesizliği gidermesi istenen Melbourne Theatre Company, King Lear’ı kadın yapıyor.
The Australian, 28 Eylül 2011, Çeviri: Burak Akyunak

Robyn Nevin  Belvoir Street’te açılışını yapacağı Summer of the Seventeenth Doll için Sydney’de, Melbourne Theater Company’nin cinsiyet rollerini tersine çeviren Kraliçe Lear rolünü üstlenecek. Fotoğraf: James Croucher. Kaynak: The Australian

Avustralya sahnelerinin usta aktrisi Robyn Nevin, önümüzdeki sezon Melbourne Theater Company’de Rachel McDonald’ın yönettiği Shakespeare oyununda, Shakspeare’in kafası karışık hükümdarını canlandıracak. Nevin, Kraliçe Lear adı verilen oyunun özel olarak toplumsal cinsiyet politikalarıyla ilgili olmadığını, öte yandan kraliçenin erkeklerin dünyasında hüküm sürdüğünü belirtti.

“Çok uzun bir süredir kraliçe olması ve saray eşrafının erkeklerden oluşması nedeniyle güçlü bir genetik erkek makyajı taşıyor” diyor Nevin. “Ona benzeyen birçok kadın tanıyorum.”

MTC’nin 2012 sezonu ilginç, çünkü üç kişilik bir programlama ekibi tarafından düzenlendi: Nevin, Pamela Rabe ve Aidan Fennessy. Geçtiğimiz sezon sanat direktörlüğünden ayrılan Simon Phillips’in yerine önümüzdeki yıl Brett Sheehy başlayacak ve bu üçlü aradaki bu bir yıllık boşluğu dolduruyor.

Sezon, Nevin’in Emma Leech rolünü üstlendiği Neil Armfield’in Summer of the Seventeenth Doll oyunuyla açılıyor. Programda Jonathan Biggins, Barry Oakley ve Fennessy’nin yeni oyunlarının yanı sıra, daha önce 1940 yapımı filmde Cary Grant ve Rosalind Russell’ın canlandırdığı karakterleri Philip Quast ve Rabe’in devralacağı bir His Girl Friday uyarlaması da yer alıyor.

Önümüzdeki yıl sahnelenecek olan 12 oyunun dördünün yönetmenleri kadın. Öte yandan Oakley’in oyunu Music için yeni bir yönetmen seçilecek. MTC genel müdürü Ann Tonks bu değişimin önceki yıllara göre çok daha iyi bir sonuç ortaya çıkardığını belirtiyor.

MTC’nin yönetici organı konumundaki Melbourne Üniversitesi, bu sezondaki sadece bir oyununun kadın bir yönetmene emanet edilmesinin ardından MTC yapısı içerisinde bir fırsat eşitliği yöneticisinin atanmasını istemişti.

Nevin, birkaç yıl önce McDonald kendisine Lear rolü önermesinden beri bu fırsatı beklediğini belirtiyor.

Nevin, daha önce de bir Shakespeare oyununda bir erkek karakteri, Philips tarafından yönetilen Julius Caesar oyununda Mark Antony rolünü canlandırmıştı.

“Ben Mark Antony’yi oynamaktan gerçekten büyük keyif aldım ama diğer insanlar için bu çok zorlu oldu” diyor Nevin.

McDonald, Nevin’i Lear olarak istemesinin sebebinin sadece ve sadece onun “bu rol için mükemmel olması” olduğunu söylüyor.

Queen Lear sanki oyun bir kadın için yazılmış gibi sahnelenecek. Nevin bu adaptasyon için “Oyuna makasla yaklaşmaya gerek yok,” diyor. “Oyunda sadece zamirleri değiştirmek zorunda kalıyorsunuz, hepsi bu.”

Paylaş.

Yanıtla