2022 Yılı IDEA Dünya Yaratıcı Drama Günü Bildirgeleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2022 Yılı IDEA Dünya Yaratıcı Drama Günü Ulusal Bildirgesi

Büyük fotoğrafa bakıp dünyanın hepimize, tüm canlılara ait olduğunu görebilmek. Bu rüya drama ile gerçekleşebilir mi? Benim bu yolculuğa çıkış nedenim buydu. Bu yolda hiç yalnız kalmadım. Umudum hiç tükenmedi çünkü bu rüyayı çeşitli din, dil, ırk ve cinsiyette milyonlarca insanla birlikte görüyorduk. Gerçek olması için çok çalıştık, hala çalışıyoruz.

Bu yolculukta birbirimizi daha iyi tanıdık; anlaşmanın daha estetik, etik, adil yollarını keşfettik. Ve hala yoldayız birlikte ve sürekli yenileri katılıyor bu yolculuğa, çoğalarak yürüyoruz yolumuzda.

Bir gün uyandığımızda yüce ve yüksek (Âli) gönüllerde İNCİ taneleri gibi yayılarak her yere sevgiyle, barışla, dostlukla tüm canlılar el ele hepimizin birbiri için var olduğunu hissederek ve tadına vararak yaşayacağız bu dünyada.

DÜNYA DRAMA GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN…

Prof. Dr. Sibel Güneysu

DÜNYA IDEA YARATICI DRAMA GÜNÜ MESAJI 2023

Dünyanın dört bir yanındaki değerli dostlarımız ve meslektaşlarımız, drama/tiyatro ve eğitim alanımızın canlı pratiği, teorisi, araştırması, eğitimi, tanıtımı ve desteğinde yer alan hepiniz,

Bu yıl IDEA için önemli bir yıl; dünya sahnesinde, üyelerimizin yaşamında ve dünya toplumunda varlığımızı ve görünürlüğümüzü yeniden kucaklama ve yeniden güçlendirme yılı.

IDEA’ nın kuruluşunun 30. yılını kutluyoruz ve neredeyse on yıldır kaçırdığımız bu önemli yıldönümünü olabilecek en iyi şekilde kutladık: Reykjavik’teki IDEA Kongresi.

Reykjavik’teki IDEA Kongresi; bizim için tanışma, konuşma, birbirimizden öğrenme, drama/tiyatro eğitiminin yeni eğilimleri bağlamında kendimizi yeniden düşünme, işimizde ve yaşamımızda bizi gelecekteki girişimlere-maceralara taşıyacak destek ve yeni rüzgarlar bulma yeriydi. Aynı zamanda herkesin orada olamayacağını kabul ettiğimiz bir yerdi ve ne kadar karmaşık ve aynı zamanda adaletsiz bir dünyada yaşadığımızı bir kez daha anlayarak katılamayan meslektaşlarımızı çok özledik. Devasa ekonomik farklılıkların, vize kısıtlamalarının, çatışmaların ve savaş bölgelerinin olduğu, Covid virüsünün dalgalarının ve izlerinin hâlâ ortalıkta dolaştığı bir dünya

Çalkantılı zamanlarda işleyişimizi sürdürmemiz ve üyelerimizi bir araya getirmemiz için birçok yollar bulan olağanüstü IDEA eski Başkanının varisiyim. Ama bu başka hiçbir şeye benzemeyen bir zaman. Dezavantajlarda avantaj aramak zorunda olduğumuz, Zoom ve diğer çevrimiçi platformlar aracılığıyla kendi ev ve ofislerimizin, sınıflarımızın ve parklarımızın bulunduğu alanlardan bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmanın ve iş birliği yapmanın yollarını bulmaya çalıştığımız bir zaman. Etkinliklerimizi ve toplantılarımızı herkes için nasıl daha erişilebilir hale getireceğimize dair planlar ve stratejiler yaparak İnternetin bize sunduğu olasılıkları araştırmaya devam edeceğiz.

Bu yıl 19 Kasım’da Belgrad’da 9. Mater Terra Festivalimizi gerçekleştirdik. Bu festival; Sırp okullarından ve drama stüdyolarından performanslar, atölye sunumları veya devam eden çalışma sunumlarıyla sonuçlanan tüm drama/tiyatro ve eğitim girişimlerinin bir vitrinidir. Tüm bu yıllar boyunca festivalimizin ana temaları ekoloji ve ruhun ekolojisi oldu. Bu, benim öğretim metodolojim ve sanat pratiğim olarak yıllardır geliştirmekte olduğum bir kavram. Rekabetin olmadığı, desteklemenin, büyümenin ve gelişmenin yeri olan bu festivalin en önemli bölümlerinden biri, bir dizi sunumdan sonra hep birlikte bir çember oluşturup neler gördüğümüzü ve nasıl çalıştığımızı konuştuğumuz sohbetlerdir. Yorum yapıyoruz, sorular soruyoruz, birlikte keşfediyoruz ve sunulanların anlamını daha derinlemesine araştırıyoruz.  Bu çemberde hepimiz eşitiz: çocuklar ve gençler, öğretmenler, ebeveynler, sanatçılar ve uzman ekibimiz. Konuşuyoruz ama en önemlisi birbirimizi dikkatle dinliyoruz, tamamen dinleme sürecine dahil oluyoruz. Daha genç grupta tüm konuşmalar, yorumlar, sorular ve cevaplar bittiğinde ve oturumun bittiğini ilan ettiğimde garip bir şey oldu. Kimse kıpırdamadı. Kimse hareket etmek istemedi. Orada, birlikte, sessizce oturmaya devam ettik. Ve yanımızda 8, 9, 10 ve daha büyük yaşlarda çocuklarımız vardı.

Birden, çocukların ve o çevredeki herkesin bu beraberlik, destek ve anlayış duygusunun sürmesini istediğini fark ettim. Yalnızca birbirimizin yanında olmaya devam etmek amacıyla. Ayrıca bu çemberin, bu tuhaf ve çalkantılı dünyada güvenli bir yuva olduğunu ve bu yuvanın biz drama öğretmenleri olarak tüm çalışmalarımızda çocuklarla, gençlerle, yaşlılarla, engellilerle ve dahil olan herkesle kurduğumuz bir şey olduğunu fark ettim.

İzlanda’da düzenlenen 9. IDEA Kongresi’nin önemli çıktı ve sonuçlarından biri, alanımızı savunmak için kullanabileceğimiz yeni bir araç olan Reykjavik Manifestosu‘dur. Bu IDEA Günü mesajında manifestonun içeriğini sizinle paylaşmak isterim:

“UNESCO Seul Gündeminin Sanat Eğitiminin Geliştirilmesine Yönelik Hedeflerinin amaçlarına, stratejilerine ve eylem öğelerine dikkat ederek ve Frankfurt Deklarasyonu ile Winnipeg Deklarasyonu’nda ifade edilen ilkeleri kabul ederek Drama/Tiyatro Eğitiminin, örgün ve yaygın eğitimde çok boyutlu öğrenme için güçlü bir yaratıcı süreç ve konu olduğunu anlıyoruz. Drama/Tiyatro Eğitimi Kapsayıcılık ve dekolonizasyon için bir platform; araştırma için bir buluşma yeri ve yöntembilimi… Eğitimde drama ve dünyanın dört bir yanındaki çeşitli tiyatro gelenekleri dahil olmak üzere sanat formuna bir giriş ve toplumsal farkındalığı, empatiyi, iş birliğini, kişisel ve toplumsal kalkınmayı geliştirme fırsatı… Barış, Sürdürülebilirlik, Eşitlik ve Ekonomik güçlendirme gibi yerel, küresel ve kültürlerarası konularda ifade ve eylem platformu.

İzlanda’nın Reykjavik kentinde düzenlenen 9. IDEA Dünya Kongresi’nin katılımcıları olarak “Herkes İçin Drama, Uzunlar ve Küçükler için Drama” (Drama for all, Drama for tall and small) temasıyla değişen dünyada drama bağlamında buluşuyoruz. Drama/Tiyatro Eğitiminin amaç ve uygulamalarının yerine getirilmesi adına katkıda bulunmak için farkındalık yaratma sözünün taahhüdünü veriyoruz. Bütün insani bir eğitimin parçası olarak tüm çocuklar, gençler ve yaşam boyu öğrenenler için yüksek nitelikli Drama/Tiyatro Eğitimine eşit erişim sağlamak için tüm hükümet düzeylerini bunu maddi ve manevi olarak destekleyecek resmi yasalar çıkarmaya çağırıyoruz.”

Son olarak, seçili yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma tüm çalışmaları ve bağlılıkları için, FLISS ve İzlanda Üniversitesi’nden meslektaşlarımıza IDEA Kongresi’ni düzenledikleri için ve bu dünyayı drama ile daha iyi bir yer haline getirmek için çabalayan hepinize teşekkür etmek istiyorum. Drama/tiyatro eğitimi, tüm ilgililerin uçuşlarına izin verecek güvenli bir yuva.

 Sanja Krsmanović Tasić IDEA Başkanı

Çevirenler:

Dr. Öğretim Üyesi Zeki Özen

Dr. Öğretim Üyesi İhsan Metinnam

Öğr. Gör. Dr. Gökhan Karaosmanoğlu

Paylaş.

Yanıtla