Tiyatro Okullarda Yarışması’nda Ödüller Sahiplerini Buldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Yönetmenliği’nin, ‘Okul Tiyatrosu’ kavramına uygun Türkçe oyun yetersizliğine dikkatleri çeken ‘2010 Okullarda’ projesi kapsamında ‘Tiyatro Okullarda Oyun Yazma Yarışması’ sonuçlandı. Yarışmada dereceye girmeye hak kazananlar 7 Aralık 2010 tarihinde Devlet Tiyatrosu İstanbul Küçük Sahne’de düzenlenen ödül töreni ile ödüllerini aldı.

Lise ve ortaöğretim kurumlarında, öğrencilerin okul şartlarında oynayabilecekleri oyunların bir elin parmaklarını geçmediği gerçeğinden yola çıkan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Yönetmenliği’nin düzenlediği ‘Tiyatro Okullarda! Oyun Yazma Yarışması’ sonuçlandı.

Fatma Yalçın’ın koordinatörlüğünde, “Çocukların yakın çevreleri, aileleri, arkadaşlarıyla kurdukları, hem gerçek hem de hayal dünyasını yansıtan ilişkileri” irdeleyen yarışmaya toplam 263 oyun katıldı. Türkiye’de alanında bir ilk olan yarışmaya katılan oyunlar Zehra İpşiroğlu, Selahattin Dilidüzgün, Nihal Kuyumcu, Fikret Terzi, Özer Tunca, Asena Akan, Tolga Kılık ve Ümit Özdemir tarafından değerlendirildi.

İlköğretim ve ortaöğretimde oynanacak nitelikte ve estetikte yeni Türkçe Oyun metinleri oluşturulabilmesi için düzenlenen yarışmanın ödül gecesinde, dereceye giren 13 oyun ile yayınlanmaya değer görülen 10 oyunun yer aldığı ve İstanbul’da 3 bin okula dağıtılacak olan kitapta tanıtıldı.

Dereceye Girenler:

İlköğretim çağı çocuğu için yazılanlar arasında birinciliğe değer yapıt bulunamadı. Bu dalda;

– Fantastik dramatik kurgusu, “özgürlük ve bağımsızlık değerlerine” ilişkin doğru iletisiyle, Eşref Karadağ’ın kaleme aldığı “Özgürlüğe Kaçış” adlı oyun ikinciliğe ve 3.000 TL para ödülüne,

– “Doğaya duyarlılık teması, birlik ve dayanışma” öneren iletisi ve fantastik sahne kurguyla, Hasan Öztürk’ün yazdığı “ Küçük Lapina ” adlı oyun üçüncülükle 2.000 TL para örülüne uygun bulundu.

Yarışmada, lise çağı seyircisini hedefleyen birinciliğe değer yapıt çıkmazken bu dalda da;

– Günümüz çağdaş “kuşak çatışması sorununa, karşılıklı saygı ve iletişim” önermesi ve açık biçim kurgusuyla Feraye Şahin‘in imzasını taşıyan “Bütün Ebeveynler Japonca Bilir” adlı oyun ikinciliğe ve 3.000 TL para ödülüne,

– Yaşam gerçekliğinde “gençliği ve sürüklendiği belirsiz geleceği” konu alan içeriği ve göstermeci-epik yapısıyla Burak Akyüz‘ün yazdığı, “Bukalemun” adlı oyun üçüncülükle 2.000 TL para ödülüne uygun görüldü.

Verilen ikinci ve üçüncülük derecelerinin yanı sıra, ilköğretim ve lise düzeyinde “övgüye değer” olarak nitelenen ve 500 TL para ödülüne değer bulunan beşer yapıt da şöyle belirlendi:

1-“Gökkuşağının Peşinde” adlı eseriyle Salim Keskingöz

2-“Oniki Su Damlası” adlı eseriyle Ayla Kapan

3-“Tatlı Rüyalar” adlı eseriyle Çiğdem Öztürklü

4-“Eşek Kulaklı Kral Midas” adlı eseriyle İbrahim Yakut

5-“Kedigöz Danışman” adlı eseriyle Hasan Öztürk

6-“Aşka Zaman Yok” adlı eseriyle Kadir Asar

7-“Sıra Bizde Biz Anlatıyoruz” adlı eseriyle Nilgün Dönmez Yarar

8-“Sınavsız Hava Sahası” adlı eseriyle Miyase Sertbarut

9-“Sıcak Yuva” adlı eseriyle Ayşe Nihan Alca

10-“Alıştık Artık” adlı eseriyle Filiz Ekinci

Seçici Kurulca, derece ve övgü ödülleri dışında, “yayınlanacak kitapta yer almaya değer bulunan 9 yapıt” da aşağıdaki dizinle sıralandı:

1-“Her Şey Güzel Olacak” adlı eseriyle Cemal Bayram

2-“Dedem ve Yağmur” adlı eseriyle Ayşegül Erim

3-“Ormanın Cinleri” adlı eseriyle Abdülkadir Bozkurt

4-“ İstanbul Hatırası” adı eseriyle Rahime Atasayar

5-“Hayatımız YGS” adlı eseriyle Filiz Dündar

6-“Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı eseriyle Kıvanç Nalça

7-“Televizyon” adlı eseriyle Yılmaz Aksu

8-“İyi Aileler İyi Çocuklar” adlı eseriyle Emin Keşmer

9-“Babasının Oğlu” adlı eseriyle Ali Gül

İstanbul2010

 

Paylaş.

Yanıtla