‘Kutlama’, Sinemadan Sonra Tiyatro Sahnesinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro Dot yeni sezonda, sinemadaki ilk dogma örneği Kutlama/Festen’i sahneliyor. Dot’un yeni mekânı Dotkoleksiyon’da oynanacak olan Kutlama, bir ailenin iç hesaplaşması üzerine kurulu.

Altı yıldır sahneledikleri oyunlarla izleyiciyi şaşırtmayı başaran Dot, yeni sezonda da yine iddialı bir oyunla karşımızda. Dogma türünün ilk örneği olan, 1998 yapımı film Kutlama/Festen (Thomas Vinterberg), Murat Daltaban yönetmenliği ile Türkiye’de ilk kez Sarıyer’deki Dotkoleksiyon’da sahnelenecek. 2004 yılında İngiliz oyun yazarı David Eldrigde’in tiyatroya uyarladığı Kutlama, bir ailenin, babalarının 60. yaş günü için bir araya geldikleri gecede yaşadığı hesaplaşmayı konu alıyor. Oyunda rol de alan yönetmen Daltaban, “Otorite tartışmasız bir kimlik ve davranış olarak kendini ortaya koyarken; kendinden aldığı dinamikle, kalabalık dinamiğini harekete geçirebiliyor ve döngüden daha da güçlenerek çıkıyor. İnsan doğasındaki şeytani noktalardan biri bu; sorumluluk almama konforunu, otoriteyi destekleyerek ona şefkat göstererek kullanması” diye açıklıyor Kutlama‘nın alt metnini. Murat Daltaban senaryonun çok güçlü ve tiyatroya uyarlamaya yatkın olduğunu söylüyor: “Teknik olarak sinemadan daha çok sahneye yakın bir metin. Film, sinemanın avantajlarını da iyi kullanarak hikâyeyi anlatmakta çok başarılı olmuş. Tiyatronun zorunlulukları ve avantajları ise hikâyeye başka bir güç katıyor. Dogma, sinema için tasarlanmış bir yapı. Beni sadece hikâyeyi etkili bir şekilde anlatmak ilgilendiriyor.”

EN KALABALIK KADRO
Kutlama
, kısa oyunlardan oluşan 34 kişilik Vur/Yağmala/ Yeniden‘in ardından Dot’un en geniş kadrolu oyunu. Oyunda Cemil Büyükdöğerli, Rıza Kocaoğlu, Pınar Töre, Su Olgaç, Mert Öner, Şebnem Bozoklu, İpek Bilgin, Köksal Engür, Berfu Öngören, Mehmet Esen, Enis Arıkan, Murat Daltaban, Umut Kurt, Seda Yıldız, İdil Malhan, Begüm Benian, Elvin Aydoğdu ve Uygur Yiğit rol alıyor. Prömiyer, 22 Ocak’ta yapılacak. Tel: 212 232 44 40

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.