Hakan Yavaş Clown Okulu Açıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye’nin ilk Clown Okulu, ‘Hakan Yavaş Clown Okulu’ 14 mayıs 2o11 tarihinde yönetmen, oyuncu ve clown Hakan Yavaş’ın yönetiminde Dancentrum bünyesinde açıldı.

Başarısızlığın başarı olduğu tek meslek olan Clown ve Komedi Sanatı Eğitimi için katılımcıların 15 yaş ve üstü olması gereklidir. Programa gösteri sanatları ile uğraşanların yanı sıra sadece aptallığın sihirli dünyası içindeki gülme okyanusuna dalmak isteyen herkes katılabilir. Katılımcıların daha önce clown ve oyunculuk üzerine deneyim ve tecrübesinin bulunması gerekmez.

Program

Clown Personajı[4 saat]
Slap-stick (hareket komiği) (2 saat)
Müzik ve Ritim [2 saat]
Program toplam 3 ay, 12 hafta, 96 saatlik eğitimi içerir.Programa 3 ay boyunca katılım zorunludur.

Katılımcıların ‘clown konseptine uygun’ olabilecek kıyafetler ve stüdyoda giyilmek üzere altı temiz ‘clown konseptine uygun’ ayakkabıları ile gelmelerini öneririz. Kırmızı burunlar ise hediyemiz..

Program sonunda verilecek katılımcı belgesi için %75 devam zorunluluğu vardır.

Dersleri usta öğretici Hakan Yavaş verecektir.

Clown Nedir?

Clown, dünyası çok geniş olan bir varlıktır. Ama insansaldır, küçük bir kişidir. Amacı, her şeyle herkesi eğlendirebilmektir. Soru sorarak, şiirsellik, çılgınlık, çok basit şeylerle, şarkı söyleyerek kişiyi bulunduğu noktadan kendi yolculuğuna eşlik etmesini sağlamaktır. Çünkü onun dünyasında herkese ve her şeye yer vardır. Onun dünyası süprizler, zorluklar, mutluluklar, üzüntüler ve birçok başka duyguyla doludur. Clown’da gizli saklı yoktur, o neyse odur. Ve herkesinde neyse o olduğunu düşünür. Her şeyle ama önce kendiyle barışıktır. Çocuk ruhludur, mutlu, korkak, duyarlı. Kendi doğasında bulunan aptallığının içinde aslında sonsuz bir özgürlük gizlidir. Bu aptallık ona her şeyi yapabilme fırsatını verir. Clown, düşünceyle değil, duygusuyla hareket edendir. Onun fikre ihtiyacı yoktur, zaten fikir olanın içinde vardır. Sadece cesaretli olup o eyleme başlamak gerekir. Clown, her zaman hazırdır, ne yağacağını bilmese bile, ya da ne olacağını. Clown büyük eziyetler ve gürültüler olmaksızın hazır olmalıdır. Her şeyi mükemmel kabul eder, her şey mükemmel ben yokum, ben her şeyi olduğu gibi yada oluştuğu gibi kabul ediyorum. Clown, anın içinde olan, dinleyen, hareketli olan, var olandır. Clown, yasak olan bir vücudu temsil eder, estetik olarak başka olan bir vücudu. Şişman, kısa, uzun, tiz veya kalın sesli vb. Clown kimseye borcu olmayan, kimsenin de ona borcu olmadığı bir varlıktır. Clown’un duygularla oynamaya ihtiyacı yoktur, duygu kendisidir. Clown, kendisiyle birlikte doğumu birlikte getirir.

Clown ve Komedi Sanatı Eğitiminin Kazanımları

– Katılımcıların öz benliğinde şimdiye kadar zayıf biçimde algılamış olduğu özelliklerin nasıl bir pozitif iletişim aracına dönüştüğünü hissedebilmek,

– Herkesin kendini maskelerin ardında sakladığı günümüz dünyasında, kendini korkusuzca ifade etme özgürlüğünü tadabilmek,

– Toplum içindeki cesaretini artırmak,

– İletişimde mizahın gücünü kullanarak daha iletişime açık birey haline gelmek,

– Kendi iç dünyanda bilmediğin yönlere yolculuk yapabilmek,

– Gezilmesine izin vermek,

– Sadece olduğun gibi olarak, bunun ne kadar büyüleyici ve etkileyici bir araç olduğunu hissetmek,

– Başarısızlığın ardından umudunu hiçbir zaman kaybetmeme yetisine sahip olmak,

– Bir çocuk gibi saf ve masum, duygularını açığa vurabilmek,

– Hayat çoşkusunu bütünüyle içinde taşıyabilmek, sana yapılan bir kötülüğü unutup hayata tüm coşkunla devam edebilmek.

– Herkes için en iyiyi istemek,

– Düşüncelerin peşinde değil, duyguların peşinden koşabilmek,

– Savunmasız olmak ama olabildiğince de cesur davranmak,

– Kendin olabilmek; korkusuzca, hiç bir tabu ve ön yargının içinde olmadan hiç bir şeyi oynamadan, kendi iç dünyanda kendinle yüzleşebilmek,

– Büyük bir samimiyet ve alçak gönüllülük dünyasında olabilmek,

Clown ve Oyuncular için Clown ve Komedi Sanatı Eğitiminin Kazanımları

– Sahnede yapılan hatanın Clown oyunculuğuna katkısı büyük olduğu için, genelde yapılan hatalarda oluşan korkular bu çalışmada tam tersi bir psikoloji yaratıyor ve oyuncunun deneme ve sahneye çıkma isteği artıyor.

– Clown dünyası içinde bütün fanteziler değerlendirilebildiği için, oyuncu buluş sorunu yaşamıyor.

– Burun dünyanın en küçük maskesi olup yapılan her türlü hatadan koruduğu için, oyuncunun kendine güven duygusu artıyor. Aynı zamanda risk almasını teşvik ediyor. Bu da oyuncuda oluşan kemikleşmiş düşünce, oyun yapıları ve blokları ortadan kaldırıyor.

– Clown dünyasında ön yargı ve yargılama olmadığı için, oyuncuyu kendiyle daha barışık hale getiriyor.

– Komediye yaklaşım sorunları olan oyuncuların, komediyi kendi iç dünyalarında bularak dışarıya çıkardıkları için, duygusal ve fiziksel bir yol haritası bulmasına yardımcı oluyor. Bu buluşlar özgüveni artırarak, oyuncunun daha akıcı ve yumuşak bir duygu ve vücut yapısına ulaşmasını sağlıyor.

– Clown oyunculuğu bir çok oyunculuk türünü içinde barındırdığı için, oyuncuda sağlam bir temelin oluşmasına ya da yenilenmesine yardımcı olacaktır.

Hakan Yavaş Kimdir?

1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Oyunculuk Bölümü’nden mezun olan Hakan Yavaş, 1991-94 yılları arasında Salihli Belediye Tiyatrosu’nun Genel Sanat Yönetmenliği’ni üstlendi, çok sayıda sokak tiyatrosunda rol aldı. 1994’te Viyana Üniversitesi’nde ‘Tiyatro Bilimi’ bölümünde yüksek öğrenimini tamamladı, ardından 1997 yılında doktora çalışmasına başladı.

1998 yılında Viyana’da kendi tiyatrosu olan Tiyatrobrücke’yi kuran yönetmen, bugüne kadar Aşk Yaşayanlar İçindir, Bu Hasret Bizim, Taziye, Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını, Ya Muçi-Yoki ya Hamak, Tam Rolünde, Bugünkü Dersimiz, Kuvayı Milliye, Pinokyo, Yedi Kocalı Hürmüz, Deli Dumrul, Mikolor, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Keşanlı Ali Destanı, Fremde Monologe [Yabancı Monologlar] ve Nach der Grenze [Sınırdan Sonra] olmak üzere 20 oyun sahneledi. 2oo2’de Avusturya Kültür Bakanlığı’ndan teşvik ödülü alan Fremde Monologe ile Kahire Uluslararası Tiyatro Festivali’ne ve Viyana’da yönettiği Nasreddin Hoca ve Till Eulenspiegel adlı çocuk oyunu ile Uluslararası Multikids Tiyatro Festivali’ne davet edildi. Viyana’da bulunduğu süre içinde Volkstheater [2ooo], Schauspielhaus[2oo1-o2], Burgtheater [2oo2-o5] ve Aktiontheater [2oo5] gibi Avusturya Devlet Tiyatroları ve çeşitli özel tiyatrolarda oyuncu ve reji asistanı olarak görev aldı. 2oo8 yılında Erzurum Devlet Tiyatrosu’nda İki Efendinin Uşağı ve İki Bavul Dolusu oyunlarını yönetti. 2oo9 yılından beri İstanbul Şehir Tiyatrolarında yönetmen olarak çalışmakta olup, yakın zamanda Şehir Tiyatrolarında ‘Kazuu’ adlı oyunu yönetti.

Lassaad Saidi, Marcello Magni, Alen Gautre, Jos Huben, Linda Scott, Michael Christensen, Richard Dikki , Richard Dikki, Yoshi Oida, Andre Riot Sarcey, Cal McCrytal, Giora Seeliger, Marcello Magni, Aitor Basaruri Barrvetabena, Alen Gautre ve Virginia İmaz gibi dünyanın önde gelen oyunculuk ustaları ile 20’yi aşkın oyunculuk ve clown atelyesine katılan yönetmen, 25 yıllık Clown geçmişini katılımcılarla paylaşacak. 1997- 2oo9 yıllları arasında Avusturya’da Rote Nasen [Hastane Clown’ları] adlı kuruluşta clown olarak çalıştı.

Ayrıntılı bilgi ve kayıt ücretleri için;

212.23o o2 94 -Dancentrum
dance@dancentrum.com

dancentrum
harbiye çayırı sokak, no.3, kat.3 -elmadağ, taksim
[rixos residence inşaatı yanı]

Paylaş.

Yanıtla