Lise Tiyatrosuna Siyaset Bulaştı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ortaca Lisesi Tiyatro grubu Okul Müdürü Mehmet Sinasi  Çövüt  ile Tiyatro grubunu çalıştıran Edebiyat öğretmeni Dilber Koç arasındaki anlaşmazlık yüzünden Antalya’da yapılan Tiyatro festivaline katılamıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Ortaca Lisesi Tiyatro grubunun Antalya’da düzenlenen Tiyatro Festivaline Okul Müdürü Şinasi Çövüt’ün izin vermemesi nedeniyle katılamayacağına ilişkin haber gazetemizde yer almıştı. İddialara göre Okul Müdürü Çövüt, tiyatro grubunu çalıştıran Dilber Koç ile arasındaki husumet nedeniyle Tiyatro grubunun Festivale katılmasına izin vermemişti. Tiyatro grubunda yer alan öğrenci  velilerinin yetkiler nezdindeki girişimlerinin sonuçsuz kaldığını belirterek olayı siyasi arenaya taşıması  ve  bir öğrenci velisinin açıklaması ile olay farklı boyutlara ulaştı.

‘’Keşanlı Ali Destanı’’adlı tiyatro oyununu sahneleyen öğrencilerin velileri grubun Tiyatro Festivaline katılmasına izin verilmemesine tepki göstererek olayı siyasi arenaya taşıdılar ve bu çerçevede  siyasi partileri  ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek  basın açıklaması yaptılar. Öğrenci velileri yaptıkları açıklamada ‘’ Bizler Ortaca Lisesi Tiyatro Grubu Öğrenci velileriyiz. Çocuklarımız Ortaca Lisesi Edebiyat Öğretmeni Dilber Koç tarafından bir yıl boyunca (yaz tatili dahil) çalıştırılarak ders kitaplarında yer alan, Devlet Tiyatroları ve TRT’de de sergilenen Türkiye Tiyatro Tarihinde Klasikleşen Haldun Taner’ in yazmış olduğu ‘Keşanlı Ali Destanı’ isimli oyunu hazırladılar. Mülki ve idari yönden gerekli izinleri alarak Ortaca’da 9-10-11 Mart 2011 akşamı sahnelenen oyun, 4. günde de (12 Mart) oyun yoğun talep üzerine tekrar sahnelenmiştir. Okulumuz Tiyatro Grubu her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce 12 yıldır düzenlenmekte olan Türkiye Liselerarası Tiyatro Festivaline katılmak için tüm yasal prosedürü tamamlayarak başvurmuştur. Yapılan ön elemede Muğla’dan müracaat eden 98 Lise arasında birinci olarak Festivale davet edilmiş ve kura çekiminde 17 Mayıs 2011 tarihinde sahneye çıkması kesinleşmiştir. Ancak bunlar olurken Okul Müdürü Mehmet Şinasi Çövüt festivale göndermeyeceğini söylemiş, okulda çocukların (ders saatleri dışında) prova yapmasını yasaklamıştır.  Okul Müdürü ile konuyu görüştük, sonuç alamadık. Daha sonra il ve ilçede bulunan diğer yetkililere olayı anlattık, sonuç alamadık.

Öğretmenin bahane edilerek oyunda rol alan ve büyük bir özveriyle çalışan ve tiyatro eğitimi aldıktan sonra olumlu yönde çok büyük gelişme gösteren evlatlarımız bu olaydan dolayı çok üzülmektedirler. Aileler olarak, seçildikleri halde festivale katılmalarına izin verilmemesinden dolayı bizler de çok üzgünüz.  Antalya Tiyatro Festivali’ne değişik iller adına Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 35 lise hiçbir engel ile karşılaşmadan katılırken Muğla İlini temsilen seçilen Ortaca Lisemizin Tiyatro Grubunun katılmasına makul hiçbir gerekçe göstermeksizin izin verilmemesini anlamakta güçlük çekiyoruz.
İl ve İlçemizdeki yetkililere sesleniyoruz. Ortaca’ mızın böyle bir etkinlikte temsil edilmesinden mahrum bıraktırılmasına hiç kimsenin hakkı yoktur. Gerekli iznin bir an önce verilerek Ortaca Lisemizin Antalya Tiyatro Festivaline katılmasını sağlamanızı bekliyoruz” dediler.

KONU MECLİSE TAŞINDI

Öğrenci velilerinin CHP İlçe örgütünü ziyaretleri sırasında seçim çalışmaları nedeni ile Ortaca’da bulunan CHP Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan ‘’ Başbakan heykellerle uğraşırken okul müdürü de tiyatrolarla uğraşıyor. Her tiyatro gurubunun mutlaka bir defa oynadığı bir oyun 12 Eylül döneminde de yasaklanmadı. Şimdiye kadar kişisel nedenlerle olduğunu düşündüğüm bu olaydan siyasetçi olarak uzak durmaya çalıştım. Bugün bu olayın böyle olmadığı anlaşılıyor’’  dedi.Arslan konuyu meclise taşıyarak konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının cevaplaması istemi ile soru önergesi verdi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Velilerin ve siyasilerin tepki göstermesi ve olayın basında yer alması üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün konuyla ilgili olarak inceleme yapması için Müfettiş talep ettiği ve görevlendirilen müfettişin konu hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi.

LİSE MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMASI

Ortaca Lisesi Müdürü Mehmet Şinasi Çövüt  ise ‘’657 sayılı Devlet Memurları Yasasının 15.Maddesi uyarınca basın açıklaması yapmam ve demeç vermem yasaktır.Bu konuda herhangi bir görüş bildirmem söz konusu değildir’’ diyerek iddialar hakkında bir açıklama yapmazken  okul müdürü ile Dilber Koç arasında bu konu hakkında tartışma yaşandığı ve Dilber Koç’un “Sen bana hiç bir şey yapamazsın, benim arkamda güç var.” dediği öne sürüldü.

AYRIMCILIK YAPILIYOR

Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan Ali Rıza Ertürk ise, “Öğrencilerin Festivale katılmaları gerekiyor ve en doğal hakları olayların bu aşamaya gelmesi çok üzücü ancak olayın sadece siyasetten kaynaklandığını ileri sürmek doğru değil. Ortaca Lisesi tiyatro grubunda yer alan öğrencilere Dilber Koç  tarafından sosyal ffaliyetlerinden dolayı sölü notları 100 olarak verilmekte fakat okulun satranç takımında yer alan  futbol takımında yer alan okul korosunda yer alan, matematik olimpiyatlarına katılan, öğrencilere aynı hassasiyet gösterilmiyor. Bu da okul içerisinde huzursuzluğa yol açıyor. Bu sorun çözülmeliydi. Olaylara çocukların alet edilmesi üzücü ’’ diyerek konuyu farklı mecralara taşıdı.

OLAYIN ARDINDA SENDİKA SAVAŞLARI VAR

Konu hakkında açıklama yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci velisi ise ‘’ Olayın asıl nedeninin okul Müdürünün Eğitim Bir Sen adına çalışma yaptığı ve  Eğitim Sen üyesi öğretmenlere karşı ayrımcılık yaptığını, Dilber Koç’unda Eğitim Sen’li olması nedeniyle okul müdürünün kendisine karşı tavır aldığını öne sürdü. Öğrenci velisi ‘’Müdür Tiyatro grubu ile uğraşacağına , Ortaca Lisesinin başarı ortalaması giderek düşüyor asıl bu konuyla uğraşsın’’ dedi.

Öte yandan Müdür Şinasi Çövüt’ün AKP propagandası yaptığı hatta facebook adlı sosyal paylaşım sitesinde YGS sıkandalına ilişkin “Bu bir siyasi oyun olabilir mi hem de seçimler öncesi AKP’yi yıpratmak için?!” bu olay yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış misali eskiden yapanlar menfaatleri zedelendiği için yenileri de aynı kendileri gibi hırsızlıkla suçluyor olabilirler!..” Hırsız, herkesi kendi gibi çalar sanırmış” şeklinde yorumda bulunduğu öne sürüldü.

Güney Ege

Paylaş.

Yanıtla