4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali Başladı!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

logo-bienal4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı! İstanbul Sanatla Uyanıyor!

‘Uyandırma Servisi: Günaydın’ konseptiyle düzenlenecek 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 19 Nisan-23 Mayıs tarihleri arasında çocuklar ile gençlerin 450 görsel sanat projesini İstanbullularla buluşturacak. Uluslararası katılımcıların da yer aldığı Bienal kapsamında; paneller, konferanslar, atölyeler, söyleşiler ile müzik, dans ve şiir okuma etkinliklerini içeren zengin bir program hazırlandı.

Palet Kültür ve Sanat Eğitim Derneği (PALETDER) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) kurumsal ortaklığında, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde Beşiktaş Belediyesi, İstanbul Boğazlar Belediyeler Birliği yerel yönetim ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü desteğiyle gerçekleştiriliyor.

‘Uyandırma Servisi: Günaydın’ konseptiyle düzenlenecek Bienal, 4-18 yaş arası çocukların ve gençlerin sanatsal üretimlerini, İstanbul’un farklı kültür sanat mekânlarında, meydanlarında ve şehir hatları vapurlarında sanatseverlerle buluşturacak. Sergiler ve diğer etkinliklere katılım ücretsiz olacak.

Avusturya, ABD, Almanya, Danimarka, Fransa, İtalya, İsveç Hollanda, KKTC ve Suriye gibi ülkelerden de katılımın olduğu Bienal’de, çocuk ve gençlerin performansları ve sanatsal üretimleri; Antrepo 1, Mustafa Kemal Kültür Merkezi (MKM) Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi, Ortaköy Meydanı, Galatasaray Meydanı, Sarıyer Limanı ve Şehir Hatları Vapurları’nda izleyiciyle buluşacak. Ayrıca Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin diğer ayakları; 1-30 Haziran tarihleri arasında KKTC Lefkoşa’da, 24 Ekim-20 Kasım tarihleri arasında ise Hatay’da gerçekleştirilecek.

BiENAL AÇILIŞ

Bienal açılışı, 19 Nisan 2016 tarihinde Antrepo I’de Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, TEGV işbirliğiyle yapılacaktır. Açılış İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, TEGV Genel Müdürü Mete Meleksoy, Bienal Kurucu Direktörü Gazi SELÇUK, STK temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler, veliler ve basının katılımıyla gerçekleşecektir. Açılış programında öğrencilerin sahne performansları yer alacaktır.

BİENAL’DE NELER VAR?

Sergiler

Bienal sergileri; Antrepo I ve  MKM Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde bir ay boyunca ziyarete açık kalacaktır. İstanbul’un tüm ilçelerinden ve Anadolu’dan gönderilen çalışmalardan bienal küratörü PASAJ Sanatçı İnisiyatifi’nin seçtiği 450 görsel sanat projesi (resim, heykel, seramik, enstalasyon, yeni medya ve video projesi) sanatseverlerle buluşacak. Sergiler kapsamında; TEGV, AÇEV ve Hatay Valiliği işbirliği ile Anadolu’nun 48 ilinde ve Türk Kızılayı işbirliği ile Suriyeli çocuklarla yapılan çalışmalar da yer alacak. Toplam 10 bin öğrencinin çalışma yaptığı bu bölüm bienalin ana etkinliğidir.

İşbirliği yapılan kırkın üzerinde STK’nın desteği ile, mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, ceza ve tutukevlerinde bulunan çocuklar, engelliler gibi pek çok dezavantajlı çocuk ve gencin yaptığı sanat çalışmaları da izleyiciyle buluşacak.

Bienal’de; Türkiye, Almanya, ABD, Avusturya, Hollanda, Fransa, Danimarka, İtalya ve  İsveç’den sanatçıların çocuklarla yaptıkları çalışmalar ile çocuklarla ilgili çalışmaları da yer alıyor, çalışmalarını bu tür pratikler üzerinden yürüten sanatçılar için bir bölüm ayrıldı.

Etkinlikler (Paneller, Konferanslar, Atölyeler ve Söyleşiler)

Öğrencilere ve yetişkinlere yönelik hazırlanan bu yılki programda; yerli-yabancı uzmanların katılımlarıyla; Görsel Sanatlar, Sanat Tarihi, Müzik, Edebiyat, Dans, Sanat Eğitimi, Eğitim Metodolojileri, Kişisel Gelişim gibi ana başlıklar altında; teorik ve uygulamalı 200’e yakın etkinlik gerçekleştiriliyor.

Yetişkinlere yönelik etkinlikler, özellikle öğretmenleri ve ebeveynleri pedagoji alanında bilgilendirmeyi ve eğitsel dağarcıklarını genişletmeyi hedefliyor. Çocuklara yönelik etkinlikler ise; onları farklı yöntemler ve yaklaşımlar ile sanatla buluşturmayı amaçlıyor.

Bu buluşmalar; Antrepo I’de ve MKM Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde yer alacak ve bu etkinliklerle toplam 2.500 çocuğa ulaşılacaktır.

Ayrıca İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nun desteklediği ‘Çocuklar İçin Mekân’ özel kütüphane modeli, bienal sürecinde içinde yapılacak atölye çalışmalarıyla yaşayan bir çocuk kütüphanesi olarak yer alacak.

Bienal programının ikinci haftası ‘çocuk hakları’ ve ‘ayrımcılık’ konularını içeren etkinliklere ayrıldı. İstanbul İsveç Başkonsolosluğu tarafından desteklenen “Çocuk Hakları Haftası”, 2-9 Mayıs tarihleri arasında  MKM Beşiktaş Çağdaş’ta hem yetişkinlerin hem de çocukların bu konuda farkındalığını arttırmaya yönelik sanatsal etkinlikleri de içeriyor. (Bu hafta boyunca çocuk ve gençlerin bazı özel sanat projelerine de yer verilecektir).

Müzik, Dans ve Şiir Okuma Etkinlikleri 

Bu etkinliklerde, 100’e yakın projeyle 1500 öğrenci yer alacak.

Müzik, dans ve diğer ses sistemi gerektirmeyen akustik sahne etkinliklerine, İstanbul Şehir Hatları Vapurları ev sahipliği yapacak. Oda toplulukları ise, akustik olarak vapurlarda dinleyiciler ile buluşacak. Bu konserler repertuvar açısından, Batı Sanat Müziği, Geleneksel Sanat Müziği, Türkiye ve başka ülkelerin halk müzikleri ile popüler müzikleri kapsıyor. Ayrıca çocuklar ve gençler vapurlarda kendi yazdıkları veya seçtikleri şiirleri yolcular ile paylaşacak.

Meydanlarda Müzik

İstanbul’da müzik alanında, binden fazla çocuk ve genç; öğretmenleri rehberliğinde oluşturdukları orkestralar, korolar ve pop-rock grupları ile çoğunlukla ses sistemi ile donatılmış sahnelerde yer alacak.

Ortaköy Meydanı, Galatasaray Meydanı ve İstanbul’un diğer sembolik meydanlarına kurulacak sahnelerle İstanbullular müzikle buluşacak.

Sahne alanında ise, Türkiye’nin halk oyunları ve çoğunlukla Latin Amerika ülkelerinin müzikleri üzerine yazılmış dans koreografileri sunulacak.

Film ve Video Gösterimleri

Öğrencilerin hazırladığı kısa filmler ve videolar Bienal Antrepo I’de ve MKM Beşiktaş Çağdaş’ta izleyicilere sunulacak. Ayrıca atölye çalışmalarında ortaya çıkarılan filmler de gösterimde olacak.

Rehberli Turlar

Bienali görmeye gelen izleyiciler için rehberli turlar düzenlenecek. Rehberli turlar ‘önceden programlı turlar’ ve ‘rezervasyonlu turlar’ olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilecek. Turlar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İstanbul’un dezavantajlı bölgelerinde bulunan okul ve öğrencilerin yanı sıra, rezervasyon yapan diğer okul ve gruplar için de düşünüldü. 20 kişilik gruplara ayrılan izleyicilerin, gönüllü rehberler eşliğinde bienali izlemesi sağlanacak. Turlar, gençlerle çalışan STK’ların gönüllüleri ve üniversiteli gençlerin desteği ile gerçekleştirilecek. Bienal’in ana mekânları olan Antrepo 1 ve MKM Beşiktaş Çağdaş’ta 900’ün üzerinde rehberli tur düzenlenerek 18.000’e yakın genç ve çocuğa sanat rehberliği hizmeti sunulacak.

SANAT DOSTU ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK!

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratıyor, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesine imkân sağlıyor. Bienal’de, performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretim olanağı bulan çocuklar ve gençler, kültürler arası etkin bir iletişimin oluşmasına da öncülük ediyor.

Geleceğin kültür sanat üreticileri ve izleyicileri olma yolunda ilerleyen öğrencilerin sergileri, konserleri, etkinlikleri ve atölye çalışmaları ile zenginleşen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali; yazarlar, sanatçılar, sanatseverler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve medya mensuplarından oluşan geniş bir izleyici kitlesi tarafından izleniyor. İstanbul’un vapurları, meydanları, garları, antrepo, galeri ve müzeleri gibi farklı mekânlarında düzenlenen daha önceki bienaller, 160 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

NELER YAPTIK?

 Kitabını Bas!

4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali kapsamında ,10-25 Mart 2016 tarihleri arasında ‘Kitabını Bas!’ adlı çalıştay, sanat yönetmenlerimizden Maria Sezer tarafından Akbank Sanat atölyesinde gerçekleştirildi.

Amacımız, her çocuğun kendi hikayesini anlatabilmesini ve bu hikayenin kitabını yapabilmesini sağlamaktı. Çalışmalar sırasında, kitap yapımı tüm incelikleriyle ele alındı ve öğrenilen bilgiler çocuklar tarafından uygulandı. Her katılımcının kendi bastığı elek baskıları ve yazdığı hikayeleri ile büyük bir kitap yapıldı. Katılımcılardan biri, ‘Dünya’yı Değiştiren Çocuk’ diye bir hikaye yazınca -bunu o kadar çok beğendik ki- büyük kitabın ismini de bu umut dolu cümleyi koymaya karar verdik. Büyük kitap ve bazı elek baskıları 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali kapsamında sergilenecektir. Katılımcılar yaptıkları diğer çalışmaların hepsini alabileceklerdir.

Çalıştay iki bölümden oluştu; 7-14 yaş arası çocuklara yönelik çalıştaya, 45 Türk ve 11 Suriyeli çocuk katıldı. İlk olarak; kitap sanatçısı Hande İyicil çocuklarla hikaye yazmak ve hikayeyi resimlerle görselleştirmek üzerine bir ‘öykü tasarlama’ çalıştayı düzenledi.

Daha sonraki çalıştaylarda; çocuklar değişik kitap formları ve elek baskı tekniği ile tanışarak hikayelerin resimlerini basma olanağı buldular. Resim ve şablon yapımı sanatçı ve kitap yapımcısı Hollandalı Hanneke van der Hoeven tarafından öğretildi. Katılımcılar, Alman sanatçısı ve kitap yapımcısı Cornelius Braendle ile ise elek baskılar yaptılar.  Bu çalıştaylarda, Hollandalı kitap sanatçısı Els ter Horst, kitap türleri hakkında çocuklara bilgiler verdi ve uygulamalı çalışmalar yaptı.

Ayrıca 14-15-16 Mart’ta yetişkinler için -sanatçı ve eğitmenler- 3 günlük bir çalıştay daha düzenlendi. Bu çalıştayın amacı; bilgi paylaşımı! Öğrenilen yeni bilgilerin daha sonra çocuklar ve gençler ile paylaşımı ile sanat eğitimi ve sanata bakış konularında bir farkındalık yaratmak da hedeflendi. Bu çalıştay Els ter Horst tarafından verildi.

‘Kitabını Yap’ çalıştayı, Hollanda Konsolosluğu, Akbank Sanat ve Beyoğlu Belediyesi tarafından desteklendi. Çok teşekkür ederiz.

Çocuk Dostu Alanlar

Bienal kapsamında dezavantajlı Suriyeli göçmen çocuklarla çalışmalar yapıldı.  Paletder ve  Türk Kızılayı işbirliğiyle; Türk Kızılayı Sultanbeyli Toplum Merkezi’nde sanatçı/eğitimci Maria Sezer, Leyla Sakpınar, Süreyya Acar ve çocukların buluşması ile oyun hakkı konulu duvar çalışması ile başladı.

Bu başlangıçtan sonra Türkiye’nin farklı illerinde bulunan Barınma Merkezleri’nde ve Toplum Merkezleri’nde Suriyeli çocuklara psiko-sosyal destek sağlayan Gençlik Çalışanları’na, Bienal Direktörü tarafından verilen yaratıcılık eğitimi sonrasında ortaya çıkan  Suriyeli çocukların yaptığı sanat çalışmaları Bienal’de izleyici ile buluşacak.

Türkiye geneline yayılan ve Türk Kızılayı – UNICEF işbirliği ile yürütülen ‘Çocuk Dostu Alanlar’da yapılan Bienal atölyeleri ile çocukların yaratmış olduğu birbirinden renkli çalışmalar  da Bienal’de yer alacak.

Geniş Sponsorluk Desteği

 Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde, Beşiktaş Belediyesi yerel yönetim desteğiyle düzenlenen 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali‘nin mekân sponsorluğunu Beltaş A.Ş. veŞehir Hatları A.Ş. üstleniyor. Özel Proje sponsorları arasında İstanbul İsveç Başkonsolosluğu ile Hollanda Başkonsoluğu yer alıyor. Uluslararası destek veren kurumlar arasında ise KKTC Kültür Bakanlığı, KKTC Gençlik Dairesi, KKTC Yunus Emre Enstitüsü, Room for Children/İsveç, İtalya Reggio Children ve Macaristan Utca- Szak Kulturális Egyesület yer alıyor.

Bienalin kamu destekçileri arasında; Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Hatay Valiliği, Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü bulunuyor. Kurumsal destekçileri arasında ise; Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Akbank Sanat, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kültür Kenti Vakfı, Rotary, Türk Kızılayı, Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu DASİFED ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası yer alıyor. Etkinlik sponsorları arasında Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi, Sainte Pulchérie Fransız Lisesi, Edding, ÇOÇA, Pera Müzesi, İpana, LAV, Yaşam Atölyesi ve Culture Meeting Point (Avusturya) bulunuyor. Bienalin atölye sponsoru  ise Şişecam Cam Ambalaj ’dır.

Haber Türk, TRT Çocuk ve Es Medya ise medya sponsorları arasında yer alıyor.

Katkılarından dolayı İKSV’ye ve hizmet sponsorlarımız; İBB, İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği, Sanatlı Karınca, Teşkilat, Look At, DC Art, UBC, Dragoman Çeviri, Haber Takip Merkezi,1800 ve Haber Atölyesi’ne teşekkür ederiz.

Ziyaret Saatleri

Antrepo I: 10.00-18.00

MKM Beşiktaş Çağdaş: 10.00-18.00

Sergiler (1 Mayıs tarihi dışında) her gün açık olacaktır.

Katılım ücretsizdir.

İletişim:

www.cocukgenclikbienal.org

https://www.facebook.com/istanbulcocukgencliksanatbienali

https://www.instagram.com/cocukgencliksanatbienali/

https://twitter.com/istanbulbienal

https://www.youtube.com/channel/UCxg60mhdrORhViRLiQ8XK0A

Paylaş.

Yanıtla