Binfikir Oyuncuları Erol Günaydın Buluşması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Binfikir Tiyatro Okulu 2010-2011 eğitim yılına 10 Ekim Pazar günü, Ustaların Ustası Erol Günaydın’ın verdiği ilk dersle başladı. Ders sonrası gerçekleştirilen programda ise Binfikir Tiyatro Okulu yetişkin ve minik öğrencilerinin gösterileri ve Erol Günaydın ile geleneksel Türk tiyatrosu söyleşisi yer aldı. Ayrıca önceki yıllarda temel oyunculuk dersi almış öğrencilere sertifikaları Erol Günaydın ve Brüksel Bölge Bakanı Emir Kır tarafından verildi. Tiyatro duayeni Erol Günaydın , “Binfikir Tiyatro’sunun davetlisi olarak ikinci kez Brüksel’e geldiğini belirterek, genç tiyatrocuların güzel bir Türkçe ile çok güzel oyunlar sahnelediklerini görmekten büyük mutluluk duyduğunu ve onları alkışladığını » belirtti.

GÜNAYDIN: TİYATRO TUTKUYLA, AŞKLA YAPILMALI

Binfikir Tiyatro Okulu 2010-2011 eğitim yılının toplu olarak yapılan ilk dersinde Erol Günaydın, minik ve genç tiyatrocu adaylarına tiyatro serüvenini anlattı ve meraklı öğrencilerin sorularını yanıtladı. Kendisini ilgi ile izleyen öğrencilere eğitimin önemini vurgulayan Günaydın “tiyatro son derece önemli ancak eğitimizi aksatmayın. Tiyatro eğitimle olur. Ancak eğitimle oyunculuğunuza, kendinize bir şeyler katabilirsiniz. Eğitiminizin yanında tiyatroyu da birlikte götürebilirsiniz. Bunun için eğitiminizi sakın aksatmayın” derken tiyatronun önemini de vurguladı. “ Tiyatro ile yaşadığınız topluma yeni şeyler öğretebilirsiniz. Turneye çıkarsınız, sahnede eleştirileriniz yapar, değişmesi gereken şeyleri onlara gösterebilrisiniz. Tiyatro bunu yapabileceğiniz en iyi araçlardan biri. Ayrıca burda ne güzel kaç kişisiniz. 1 tiyatrocu demek 500 kişi demektir. Bir kişi 500 kişiye ulaşır. Düşünün siz burada çocuk genç ne kadar çok kişisiniz. Bu binlerce kişiye ulaşmak anlamına gelir” dedi. Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Günaydın, tiyatronun aşkla yapılması gereken bir iş olduğunu ve dizilerde rol almak için tiyatro yapılmaması gerektiğini anlattı.

EĞİTİM YILININ İLK GÜNÜNDE DOLU DOLU PROGRAM

Binfikir Tiyatro Okulu minik öğrencilerinin 5 Aralık’ta sahneleyecekleri “Minik Nicolas, Minik Nasrettin Çevre Canavarı Petman’e Karşı” çocuk oyunundan bir dans gösterisi ile başlayan etkinlik yetişkinlerin Binfikir Sanat Yönetmeni – Mizah Yazarı Erdinç Utku gözetiminde kendi yazdıkları ve Sibel Dinçer’in yönettiği “Post Modern Köy ” adlı kabareyi sahnelemesiyle devam etti. Gösteriler sonrasında Binfikir Tiyatro Okulu öğrencilere Sertifikaları Erol Günaydın ve Brüksel Bölge Bakanı Emir Kır tarafından verildi. Son olarak katılımcılar Türk tiyatrosunun devi Erol Günaydın’dan geleneksel Türk tiyatrosunu dinleyerek Meddah, Ortaoyunu, Karagöz, kukla v.b. konularda en doğru bilgiyi ilk ağızdan dinleme ayrıcalığını yaşadı.

KEKEMELERLE TİYATRO PROJESİ

Her alanda çeşitliliği savunan Binfikir’in tiyatroda da farklı projelere imza atması etkinlikte ilginç bir proje ile duyuruldu. Binfikir’in kekemelerle ilgili çalışmalar yapan ve kekemelerin seri konuşmaları konusunda yeni yöntemler deneyen Lifesystem Derneği ile birlikte gerçekleştireceği “kekemelerle tiyatro oyunu” projesini iki kekeme öğrencinin diksiyon hocalarına taş çıkartacak bir akıcılıkla tiyatroseverlere duyurmaları yoğun ilgi gördü.

POSTMODERN KÖY GÜLDÜRDÜ

Binfikir Tiyatro Okulu yetişkin grubu Binfikir Tiyatro Okulu yazım atölyesinde kaleme alınan ve Belçika’daki Türk toplumunun komik halleri, Türk-Belçikalı önyargıları ve yanlış anlamalarından kaynaklanan komik durumları anlatan “Post Modern Köy ” adlı kabareyi sahnelediler. “Oy peşinde”, “Arkadaşım için yapmayacağım şey yoktur”, “Donna & Döne”, “Charlie’yi kim kaçırdı?”, “Deniz ile Filiz”, “Haberler ve Hava Durumu” ve “İthal İzdivaç” skeçlerinin yer aldığı Postmodern Köy oyunu deneme gösterisinde “Belçika’daki Türklerin komik halleri ve Türklerle Belçikalıların karşılıklı önyargıları” mizahi bir dille sahneye taşındı.

KIR: “BİNFİKİR ÇOK ÖNEMLİ VE HASSAS KONULARA EL ATTI”

Öğrencilere Sertifika verilmesi sırasında konuşan Bakan Emir Kır “ Erol Günaydın gibi tüm Türk ailelerinin bildiği ve yıllardır izlediği bir sanatçının Brüksel’e gelmesinin Türklere tiyatro sevgisi aşılamada çok etkili olduğunu” belirterek “Postmodern Köy oyununda Belçika’daki Türklerle ilgili çok önemli ve hassas konulara değinildiğini, özellikle zoraki evlilik gibi konuları sadece sahneye taşımakla kalmayıp oyun sonrasında konunun tartışılması gerektiğini ifade etti.

GÜNAYDIN’DAN BİNFİKİR’E ÖVGÜ

Ünlü tiyatro sanatçısı Erol Günaydın sertifikaları verrken öğrencileri teker teker kutlayıp oyunculukları ile ilgili yorum yaptı. Belçika’da Türkçe tiyatro yapmanın önemini vurgulayan Günaydın “tamam Fransızca ve Flamanca da oynayın ama Türkçe’den hiçbir şekilde uzaklaşmayın” dedi. Günaydın Binfikir Tiyatro Okulu öğrencilerinin kullandığı Türkçe’nin İstanbul’da kullanılan Türkçe’den daha düzgün olduğunu” belirtti.

« Binfikir Tiyatro’sunun davetlisi olarak ikinci kez Brüksel’e geldiğini belirterek, genç tiyatrocuların güzel bir Türkçe ile çok güzel oyunlar sahnelediklerini görmekten büyük mutluluk duyduğunu ve onları alkışladığını » belirttiği konuşmasında, « Burada sizlerin akıcı bir Türkçe kullanması beni doğrusu çok şaşırttı. Çocukları ve gençleri büyük bir hayranlıkla izledim. İlk dersime 1958 yılında Haldun Dormen Tiyatrosunda başladım. Daha sonra Türk kültüründe yer alan Orta oyunu ve Hacivat-Karagöz gibi oyunların geliştirilerek halka anlatılması için çalışmalarda bulunduk. Edirne’den Iğdır’a kadar Türkiye’nin hemen hemen tüm illerinde sahne aldık. Zamanımızda solcular batı tarzı, sağcılar da Ortaoyunu, pişekar gibi oyunlara yönelmişlerdi. Oynadığımız orta oyunlarında genelde sahne dekorları yok. Hayali dekorlar eşliğinde oynardık.” dedi.

GÜNAYDIN’IN BRÜKSEL’E İKİNCİ GELİŞİ

10 günlük bir süre için Brüksel’e gelen Türk tiyatrosunun yaşayan çınarı Erol Günaydın yılların bilgi birikimini genç tiyatrocu adaylarına aktardı. Günaydın 6 Aralık 2009 tarihinde de Binfikir Tiyatro Okulu’nun davetlisi olarak geldiği Belçika’da Binfikir’in ”Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” adlı çocuk oyununu kapsamında meddah ve geleneksel tiyatroyu anlatmış ve Binfikir’in yayınladığı çizgi roman’ın tanıtım resepsiyonuna katılmıştı.

Binfikir Tiyatro Okulu 2008 yılında çalışmalarına başlamış olup, 6-13 yaş grubu çocuklar ve 13+ yetişkinlere oyunculuk, diksiyon ve ses alıştırmaları dersleri veriyor. Binfikir Tiyatro Okulu bu süre zarfında ilki Belçika’da 10 ve 2 kez de Türkiye’de olmak üzere 12 kez sahnelenen ”Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” adlı çocuk oyunu ve geçtiğimiz 6 Haziran’da try out olarak sahnelediği “ Minik Nicolas, Minik Nasrettin Çevre Canavarı Petman’e Karşı” adlı iki orjinal oyun sahneledi. Bugün  genel bir kolajının sunulacağı “Post Modern Köy – Light” adlı kabare ise Binfikir Tiyatro okulu’nun ürettiği 3. orjinal oyunu.

Binfikir Gazetesi

Paylaş.

Yanıtla