Philip Glass, “Wall Street'i İşgal Et” Eylemine Katılıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Aşağıda yer alan çeviri haber, 1 Aralık akşamı Metropolitan Opera binasının önünde gerçekleşen ve Lou Reed, Laurie Anderson gibi isimlerin yanı sıra Philip Glass’ın da katıldığı “Wall Street’i İşgal Et” (OWS) eylemini konu alıyor. OWS protestocularıyla opera binası arasına polisin kurduğu barikata rağmen, operadan çıkanların bir kısmının da barikatları aşarak katıldığı eylemde Philip Glass, Satyagraha’nın Bhagavad-Gita’dan alıntı olan son bölümünü okumuş. Mimesis Çeviri olarak, etkinliğin OccupyWallSt’de yer alan haberini yayınlıyoruz.]

Mimesis Çeviri – Philip Glass, bu akşam Lincoln Center’daki “Wall Street’i İşgal Et” eylemine katılacak. Eylem, Gandhi’nin hayatı ve şiddet içermeyen sivil itaatsizlik eylemlerinin tarihi hakkında Glass’ın yazdığı Satyagraha operasının son performansı sırasında opera binasının önünde gerçekleşecek.

OccupyWallSt. 1 Aralık 2011, Çeviri: Funda Özokçu


Koch Brothers ve Bloomberg, Lincoln Center’ın sponsorluğunu yapıyor. İkisi de, bir yandan tarihi bir sosyal hareketin hikâyesini anarken diğer yandan da “İşgal Et” hareketini susturmakla meşgul.

Eylem sırasında Philip Glass, ‘halk mikrofonuna’* yön vererek opera güftesinin Gandi’nin sözlerinden oluşan nakarat kısmını okuyacak.

Ne zaman: 1 Aralık 2011 Perşembe 22:30

Ne olacak: 22:30 PM’de Lincoln Center’da bir genel kurul toplanacak. Dünya çapında ortak kaynakların iadesini istemek üzere yapılan barışçıl sivil itaatsizlik eylemlerini ve özelleştirmelerle şirketleştirmelerin toplumun her alanında artan etkilerini konuşacağımız açık tartışmaya siz de katılın. Besteci Philip Glass genel kurula katılarak bir açıklama yapacak.

Gandi’nin Hindistan’daki sömürgeci baskısına karşı yürüttüğü erken dönem mücadeleyi anlatan Satyagraha operasının, 2011 yılında Metropolitan Opera tarafından yeniden canlandırılması şüphesiz iyi bir zamanlamaya işaret ediyor. Çünkü 2011 yılı Kuzey Afrika’da halk devrimlerine, Avrupa’da kitlesel ayaklanmalara ve ABD’de “Wall Street’i İşgal Et” protestolarına sahne oldu.

Ne var ki, Satyagraha operasının geçen haftalarda “Wall Street’i İşgal Et” aktivistlerinin tutuklandığı ve Birinci Anayasa Değişikliği’nin onlara tanıdığı kamuya açık barışçıl toplantı düzenleme hakkını kullandıkları için zor kullanarak uzaklaştırıldıkları Lincoln Center’da icra edilecek olması çarpıcı bir çelişkiyi gözler önüne seriyor.

Bloomberg L.P’nin Lincoln Center’ın önde gelen kurumsal sponsorlarından biri olması da yine çarpıcı bir ironiyi açığa çıkarıyor. Belediye Başkanı Michael Bloomberg, New York’ta “Wall Street’i İşgal Et” eylemcilerini hedef alan saldırgan bir kampanya aracılığıyla özgür ifadeyi, özgür basını ve toplanma özgürlüğünü baskı altına alarak hareketin önünün ulusal olarak kesilmesine katkıda bulundu. Karşıtlığın biraradalığı göz alıcı: Bloomberg bir yandan Gandi’nin öncü pasif sivil itaatsizlik taktiklerinin Metropolitan Opera House’daki temsiline mali destek sağlarken, öte yandan da Liberty Park’taki barışçıl kamusal işgale paramiliter bir baskınla müdahale edilmesini buyuruyor: Medya devreden çıkarıldıktan sonra protestocular dövülerek, göz yaşartıcı gaz sıkılarak vahşi bir şekilde tutuklanıyor.

Satyagraha Sanskrit dilinde “hakikat gücü” anlamına geliyor. Biz de “Wall Street’i İşgal Et” hareketinde, Gandi’nin savunduğu şiddet içermeyen doğrudan eylem taktiklerini uygulayarak hakikatin söylenmesi gerektiğinde ısrar ediyoruz: Ortak kaynaklarımız en zengin %1’in kar etmesi için bizden çalındı. Evlerimizi, işlerimizi, karşılanabilir pahada bir eğitim görme hakkımızı, doğal kaynaklarımızı, kamusal alana erişimimizi kaybettik. Şirketleşmiş elit sınıfı kültürümüze el koydu. Birkaç kişi zenginleşsin diye birçokları acı çekiyor.

“Müzeleri İşgal Et” hareketi ve OWS içindeki diğer gruplar, küresel ısınma konusunda çevreci gruplara karşıt görüşleri destekleyen araştırmalara ve Tea Party’ye mali destek sağlayan David H. Koch’un gösterdiği ‘cömert hayırseverliği’ protesto etmek üzere daha önce Lincoln Center’a uğramıştı. Koch’un insanlık için hayırsız şöhretini örtbas etmek ve vergilerini düşürmek için eski New York Devlet Tiyatrosu’na destek verdiği biliniyor. Bir kez daha Lincoln Center’a, Satyagraha‘nın bize ilham vererek iktidar ve sermaye arasındaki acımasız bağa yine karşı çıkmaya, kamusal alanlarımızı ve toplumsal onurumuzu geri kazanmaya yönlendirdiği yere dönüyoruz.

Perşembe akşamına kadar Lincoln Center meydanında eylem yapmak üzere izin verilmezse, “Wall Street’i İşgal Et” üyelerinin bir kısmı açlık grevine başlayacak. Talepleri karşılanana kadar bu greve devam edecekler. Birincil talepleriyse Lincoln Center’ın şehre ait olan meydanlarında ve yürüme yollarında konuşma ve toplanma özgürlüğünün, Lincoln Center ve New York şehri tarafından güvence altına alınması. “Müzeleri İşgal Et” hareketi, açlık grevi yapan aktivistlerle dayanışma içinde ve bu cesur protesto şekline destek veriyor.

Bu alanın protestoya açılması sembolik olarak, %1’in denetiminden kurtararak halkın tam kullanımına açmak için söz verdiğimiz tüm şehirdeki ve ülkedeki alanları temsil ediyor.

* Çevirenin notu: “Halk mikrofonu”, polisin eylem esnasında sesi çoğaltmaya yarayan elektronik bir sistem kullanılmasına izin vermemesi nedeniyle, konuşmacının söylediklerinin yakındaki dinleyiciler tarafından parça parça bağırarak tekrar edilmesi ve böylece daha büyük bir kitleye duyurulmasına deniyor.

Paylaş.

Yanıtla