Karagöz Ramazana Kore'de “Merhaba” Dedi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Türkiye’nin en önemli geleneksel simgelerinden biri olan, UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirası olarak kabul ettiği Karagöz bu yaz  yine yollardaydı. Türk Gölge Tiyatrosu’nun en önemli kahramanlarından birisi olan Karagöz, Koreli çocuklarla buluştu.

Tiyatro TEMPO’nun repertuarındaki ‘Karagöz-Cadılar Ve Hint Fakiri’ oyunu uluslararası alanda çocuk ve kukla tiyatro festivallerinin en önemli misafirlerinden birisi olmayı  bu yaz mevsiminde de sürdürdü. Türk Hava Yolları’nın sponsorluğunda Kore’ye uçan Tiyatro TEMPO, 15 -18 Temmuz tarihleri arasında 5 kez,  Seul’de  gerçekleştirilen ASSITEJ-Kore Uluslar arası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nde, 20-22 Temmuz tarihleri arasında ise  3 kez Miryang şehrinde Yonhitan Koripe Tiyatro Köyü’nde gösteri yaptı. 12. Miryang Yaz Gösteri Sanatları Festivali’nde seyircisiyle buluşan Karagöz oyunu ilgiyle izlendi. Karagöz Türk çocuklarının selamını Koreli çocuklara götürdü ve  toplam 8 kez sergilenen oyunlarda Koreli çocukların büyük beğenisini kazandı.

Seul’de seyirci değerlendirmelerinde ‘Festivalin En İyi Oyunu’ olarak saptanan Tiyatro TEMPO’nun  ‘Karargöz Cadılar ve Hint Fakiri’ adlı performansı  çocuklarla doğrudan ilişki kuran yanıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Kısa süre zarfında aynı ülkede, bu kadar çok sayıda ve dolu salonlara oynanan bu oyunlar Tiyatro TEMPO’yu hem Karagöz, hem de Türkiye adına mutlu etti.  Daha önce değişik oyunlarıyla ama en çok da Karagöz’le Almanya, Belçika, İspanya, ABD, Pakistan, Hindistan, Singapur, Mısır, Moldova, Rusya, Ürdün, Suriye ve Lübnan’da gösteriler yapmış olan Tiyatro Tempo’nun bu kezki etkinliklerine, Usta Karagöz’cü Haluk Yüce’nin yanı sıra Marina Yüce  ve Yılmaz Angay’ da eşlik etti.

Türkiye’de hemen hemen her çocuğun tanıdığı bir simge olan Karagöz’ün uluslar arası festivallerde de çocuk ve yetişkin seyirci tarafından çok sevildiğini vurgulayan Haluk Yüce, katılmış oldukları festivallerde Karagöz’ün, diğer ülkelerin benzer kukla karakterleriyle buluşmasının, bunun ötesinde  festival broşürlerinde bir araya gelmesinin kültür ve sanatın halklar arasındaki ‘barışın’ simgesini oluşturduğunu  ifade etti.

THY’nın desteğinin bu uluslar arası buluşmada önemli bir rolü olduğunu belirten TEMPO Genel Sanat Yönetmeni Haluk Yüce, Karagöz’ün yanı sıra çağdaş kukla oyunlarımızın da diğer ülkelerde tanıtılması için desteklenmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Yüce, bu geleneksel değerlerimize sahip çıkmazsak ‘bize özgü ve çağdaş’ çalışmaları oluşturamayacağımızı, dahası  günümüze uygun sanatsal biçimleri yakalayamayacağımızı  sözlerine ekledi.

HALUK YÜCE (Tempo Genel Sanat Yönetmeni)

Paylaş.

Yanıtla