IDEA Dünya Drama Günü Uluslararası Bildirgesi (27 Kasım)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

IDEA Dünya Drama Günü Uluslararası Bildirgesi bu yıl IDEA Başkanı Sanja Krsmanović Tasic tarafından yazıldı. 

27 Kasım 2021.

Bu IDEA Günü Mesajını,

Sanat eğitiminin bir insanın hayatını daha iyiye doğru değiştirebileceğine inanan tüm dünyadaki insanlara,

Sanatımızın canlı gerçekleştirilen performatif sanatlara ait olduğunu bilerek, bu zor pandemi günlerinde kendini yalnız hisseden herkese,

Çocuklarla, gençlerle, yetişkinlerle, yaşlılarla yüz yüze, gerçek çalışmanın tehlikede olduğunu hisseden drama öğretmenlerine,

Okullarda, sınıflarda, kültürel mekanlarda, tarlalarda ve avlularda drama ve tiyatro öğretme hakkı için günden güne mücadele eden herkese,

Dramanın diliyle ifade etmeyi, analiz etmeyi, sentezlemeyi, dramanın kendileri için ne kadar yararlı olduğunu küçük yaşlardan itibaren öğrenen çocuklara,

Başta çocuklar olmak üzere, bu ayrıcalığa ve şansa sahip olmayan ama umarım sahip olacak herkese,

Çocukları drama derslerine sabırla ve sevgiyle getiren, onların gelişimini destekleyen ve izleyen, soylu sanat formumuz aracılığıyla insanlığı öğrenen ebeveynlere ve velilere,

Kargaşa içindeki bu dünyada drama/tiyatro ve sanat eğitiminden daha önemli şeyler olduğunu düşünenlere de, yani umudu kalmamış olup yalnızca karanlığı görenlere iletmek istiyorum!

Gelecek yıl, IDEA kuruluşunun 30. yılını kutluyor. Bu önemli dönüm noktasını Temmuz ayında İzlanda’daki IDEA Kongresi’nde birlikte kutlayacağız.

Portekiz’in Evora kentindeki 25. Yıl kutlamalarının bir parçası olan, Young IDEA projesine Sırbistan’dan katılan, on dokuz yaşındaki Jovana Mihić, Maria Van Berkelen’in de kutlama vesilesiyle gerçekleştirdiği konuşmasında atıf yaptığı bir öykü yazıp canlandırmıştı.

Öykü, köyünde çok yüksek bir ağaca tırmanabilen tek kişi olan küçük bir çocukla ilgilidir. Bunu nasıl yaptığını merak ederek sorduklarında, “Yukarı bakmadım, aşağı bakmadım. Gözlerim dosdoğru bakıyordu.” diye yanıtlar. Sizlerle Jovana’nın hikayesini paylaşıyorum.

Hepinize, bu dünyadaki görevimizin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olarak, her gün, her an, ağacınıza tırmanmaya, çalışmaya devam etmenizi diliyorum. Geçmişe takılıp kalmayalım ya da gelecek için fazla endişelenmeyelim. Her an için elimizden gelenin en iyisini vererek hayatta kalalım.

Drama ve tiyatro eğitimi ile dünyaya mutluluk getirip anlam katalım.

2021 IDEA Günü’nü kutlayalım!

Buradan Gökyüzüne

Yazan Jovana Mihić

Dalları gökyüzüne değecek kadar büyümüş olan ağaç hakkında bir hikaye vardır.

Bu ağacın dalları bulutlara dokunuyorlardı ve bu bir mucizeydi.

Herkes ağacın tepesine çıkmak ve bulutların yumuşaklığını hissetmek istiyordu. Birçoğu bu macera nedeniyle yaralandı, ancak bir çocuk sonunda bunu başardı.

Bunun hayatındaki en mutlu an olduğunu söyledi. Belki de bu dileğini yalnız kendi çabalarıyla gerçekleştirebildiği içindir. Belki de daha önce kimsenin yapmadığı bir şeyi yaptığı içindir.

Kasabasından insanlar çok kıskançtı. “Küçük bir çocuğun nasıl bu kadar harika bir şey yapabildiğini anlayamadık” diyorlardı.

Bu çocuğa hayran olan kasabadaki bir kadın sesinde hiçbir kıskançlık belirtisi olmadan çocuğa sormuş: “Nasıl başardın?”

Çocuğun yanıtı basitmiş:

“Aşağı bakmadım, yukarı bakmadım, gözlerim dosdoğru bakıyordu. Bakışım varlığa, tam o ana odaklanmıştı. Ne yaşadığım, beni neyin beklediği umurumda değildi. Sadece o an elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyordum ve böylece geleceği değiştiriyor ve geçmişi yeniden şekillendiriyordum.”

Kadın ona, onun odaklanmış bakışına, gözlerine sahip olmayı dilediğini söyledi.

 

Çevirenler: İhsan Metinnam- Zeki Özen ( Çağdaş Drama Derneği Genel Merkezi)

 

Paylaş.

Yanıtla