Yeni Sezona Girerken

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ülkemizde yeni tiyatro sezonuna, maalesef ki pandemi sonrası dünyanın olağanlaştırdığı siyasi, ekolojik ve ekonomik krizlerin gölgesinde giriyoruz. Yeni (a)-normalde tiyatro ve sahne sanatları alanında çalışanlar pandeminin yaralarını sarmaya ve hayatta kalmaya çalıştı. Ancak zorlu mücadele bu yıl da kâbus gibi üzerimize çöken ekonomik krizin gölgesinde devam ediyor.

Cumhuriyetin 100. yılına denk düşen 2023 sezonunda gönül isterdi ki, kültür politikaları tartışılalım, tiyatro sanatının Türkiye’deki yerel ve evrensel durum değerlendirmesini yapalım. Ancak kutuplaşmanın tavan yaptığı bir atmosferde yaklaşan seçimler, siyasi ve ekonomik kriz gündemi, kültür ve sanatın gündemini asal olarak belirlemeye devam edecek gibi gözüküyor. Müzik alanında yaşanan yoğun festival yasakları ve konser iptalleri Türk-İslam sentezci yasakçı anlayışın baskıcı yönüne dair kamuoyunda oldukça tartışma yarattı. Konuk yazarlarımızdan feminist aktivist Esra Aşan’ın kapsamlı değerlendirmelerini Konser İptalleri/Yasakları Ne Anlama Geliyor? başlıklı yazısından okuyabilirsiniz.

Yeni sezona başlarken tiyatro üretimi ve eğitiminin sürdürülebilirliği adına olumsuz bazı gelişmeler yaşandı. İstanbul’daki bir vakıf üniversitesinin öğrenci ve akademisyenlere danışmadan konservatuvar binasını taşıma kararı alması 6 Eylül’de düzenlenen bir protesto gösterisinin konusu oldu.

Moda Sahnesi’nin Kültür Bakanlığı’na karşı açtığı davayı kazanması ve 9 Eylül 100. yıl kutlamaları kapsamında Tarkan’ın İzmir konseri umut veren gelişmeler oldu. Yasakçı ve baskıcı zihniyetlere karşı halk ve hak temelli etkinliklerin artmasını umut ediyoruz.

Yeni sezonda tiyatro severlerin en çok özlediği etkinliklerden birisi olan yüz yüze buluşmalar ve festivaller elbette. 2023 sezonu açılışında İKSV 26. Tiyatro Festivali “Tiyatro Yerli Yerinde” sloganıyla yapılıyor. Yazarlarımızdan Mehmet Zeki Giritli’nin Festival Yaklaşırken başlıklı tanıtım yazısı festival hakkında bazı ipuçları verebilir. Tarihinde ilk kez küratörlük sistemiyle yapılan festivalin içerik kurgulanması festival bitiminde tartışmaya açılacak gibi gözüküyor şimdiden.

Okurlarımıza bir güzel haber de 25. TAKSAV Ankara Festivali’nin iki yıl aradan sonra 20-28 Kasım 2022 tarihlerinde yapılacak olması. Festival web sayfasından gelişmeler takip edilebilir. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul Fringe Festivali de 17-27 Eylül 2022 tarihlerinde düzenlenerek, yenilikçi performans projelerinin buluşmasına zemin hazırlayacak. Çocuk ve gençlik tiyatrosu alanındaki en kapsamlı festival olan 26. Bursa Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali de, ülkemizin güzide tiyatro örgütlenmelerinden birisi olan ASSITEJ Türkiye desteğiyle 12-17 Kasım 2022 tarihinde yapılacak.

Dünyaca ünlü Bread and Puppet Theater’in kukla performanslarının Türkiye’den gönüllülerle 14-17 Eylül’de İstanbul Bienali’nde yapılacak olması da oldukça güzel bir gelişme. Sonbahar aylarındaki yaklaşan bu festivallerde nitelikli buluşmaların olması en büyük temennimiz. Mimesis Sahne Sanatları Portali olarak yayıncılık bağlamında festivalleri takip edeceğiz ve bizlere destek verecek gönüllü genç habercilere ve yazarlara da kapımızın açık olduğunu vurgulamak isteriz.

Cumhuriyetin 100. yılına girerken tüm sanatseverlere keyifli ve dirençli bir sezon diliyoruz.

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla