23. Dünya Turundaki Tokyo Balesi İstanbul’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin “İstanbul dans ediyor!..” sloganıyla yola çıkan projesi Dans Platform İstanbul, Tokyo Balesi’ne ev sahipliği yapıyor.

19 Haziran Cumartesi günü, saat 20.00’de Cemal Reşit Rey’de dünyanın en büyük bale topluluklarından biri olan Tokyo Balesi sahneye çıkacak.

1964 yılında kurulan Tokyo Balesi, kuruluşunun üçüncü yılında Sovyet Hükümetinin daveti üzerine Moskova, Leningrad ve Kazan’a ilk denizaşırı turnesini gerçekleştirdi ve bu turnenin başarısı üzerine Sovyet Kültür Bakanlığı tarafından “Çaykovski Yadigarı” nişanıyla ödüllendirildi. Kuruluşundan bu yana farklı dönemlere ait sayısız Doğu ve Batı kaynaklı eser sahneleyen topluluk, klasik ve neo-klasik bale eserlerinden çağdaş koreografların başyapıtlarına uzanan geniş bir repertuara sahip. Özellikle çağdaş bale koreografları Maurice Bejart, John Neumeier ve Jiri Kylian’ın özgün eserlerini sahneye koyan Tokyo Balesi’nin bu özelliği, onu dünya genelinde istisnai bir konuma yerleştiriyor. 
 
Şimdiye dek 23 denizaşırı turne kapsamında toplam 689 temsil gerçekleştirerek Japon gösteri sanatları tarihinde bir rekora imza atan Tokyo Balesi, bu sayede dünya klasmanında bir kumpanya olarak yurt içi ve yurt dışında nam salmış. Paris Operası, La Scala, Viyana Operası ve Berlin Operası gibi Avrupa’nın belli başlı sahnelerine sık sık konuk olan topluluk, 30’dan fazla ülkede, 145 şehire gerçekleştirdiği turnelerin her birinde seyircilerin yüksek beğenisini toplamaya devam ediyor; eski Sovyetler Birliği’nin en büyük üç sahnesi olan Bolşoy, Mariinsky ve Shevchenko’da dahi büyük hayranlıkla ağırlanıyor.

17. Aspendos Opera ve Bale Festivali kapsamında bir temsil gerçekleştirdikten hemen sonra İstanbul’da durak vererek Hamburg’a doğru yol alacak olan Tokyo Balesi, 19 Haziran’da aşağıdaki parçalardan oluşan “Karma Bejart Programı”nı sahneleyecek:    
 
TOKYO BALESİ: “Karma Bejart Programı”
Don Giovanni / Danses Grecque / Bahar Ayini
 
19 Haziran 2010, 20.00
Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Biletler: biletix

Don Giovanni
Koreografi: Maurice Bejart
Müzik: Frederic Chopin
 
Danses Grecque
Koreografi: Maurice Bejart
Müzik: Mikis Theodorakis
 
Sacre du Printemps / Bahar Ayini
Koreografi: Maurice Bejart
Müzik: Igor Stravinsky

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.