Sakin Şehir Festivali başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünyanın en çağdaş kent projelerinden biri olan Cittaslow (Sakin Şehir) Kentler Birliği’nin ilk Türkiyeli üyesi olan Seferihisar’da 25-26 Eylül 2010 tarihlerinde Cittaslow (Sakin Şehir) Festivali gerçekleştiriliyor.

Dünyada küreselleşmenin getirdiği olumsuzluklar karşısında kentlerin özgün kimliklerini koruyarak yaşam kalitesini artırmayı ve sürdürülebilir gelişmeyi öngören uluslararası ‘cittaslow (sakin şehir)’ ağına üye olan Seferihisar, yaşama geçirmeye çalıştığı ‘sakin şehir’ konseptini, aynı adlı festivalle renklendirecek.

Kentlerin kendi kimliklerini, özelliklerini, tarihlerini ve yaşam tarzlarını korumalarını ve ön plana çıkarmalarını destekleyen ‘sakin şehir’ felsefesi doğrultusunda hazırlanan festivalle, küresel dünyanın dayattığı üretim ve özellikle de tüketim hızına, kendi hızıyla karşı duran Sakin Şehir uygulamalarının paylaşılarak, hareketin Türkiye’de yayılması için kişilerin,  kurum ve kuruluşların eyleme teşvik edilmesi amaçlanıyor. Yerel lezzetleri, yerel zanaatleri ve sanatları, sadece eskilerin hatırlayabilecekleri kavramlar olmaktan çıkararak farkındalık yaratmanın ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda çevrenin ve doğanın daha çok korunması, ona değer verilmesine katkıda bulunulmasının da hedeflendiği festivalde, ‘organik şarapçılık’, ‘yavaş işletmecilik’ gibi ‘sakin şehir’ felsefesi çerçevesinde değerlendirmelerin yapılacağı  söyleşilerin  yanı sıra ‘sahil temizleme’, ‘yoga’, ‘petank turnuvası’ gibi sosyal ve sportif etkinlikler gerçekleştirilecek.

‘Sürdürülebilir yaşam’ temalı film gösterimlerinin de yer alacağı festivalde, ünlü yönetmen Çağan Irmak‘ın Seferihisar için özel olarak çektiği ‘Sakin Şehir Seferihisar’ adlı belgesel filmin gala gösterimi yapılacak. Festival, Sığacık Körfezi’nde kurulması planlanan,  ancak deniz kirleneceği ve ‘sakin şehir’ kriterlerine aykırı olacağı  için istenilmeyen orkinos balık çiftliğine karşı bir etkinliğe de sahne olacak. Bu çerçevede, açılış günü ‘Orkinos Balık Çiftliğine  Hayır’ adıyla bir yüzme etkinliği düzenlenecek.

Festival programı

Cittaslow Festivali 25 Eylül Cumartesi günü saat 11.00’da Sığacık’ta başlıyor. Sığacık Körfezi’nde “Orkinos Balık Çiftliği’ne hayır” demek için gerçekleştirilecek yüzme etkinliğine birçok kurumun yanısıra,  usta gazeteci yazarlar Can Dündar, Meriç Köyatası, Sina Koloğlu, ünlü yönetmen Çağan Irmak, tiyatro sanatçıları Altan Gördüm, Volkan Severcan, Kavak Yelleri Dizisi başrol oyuncuları Pelin Karahan, Aslı Enver, Dağhan Külegeç, İbrahim Kendirci, Sarp Apak gibi birçok ünlü isim katılıyor.

Yüzme etkinliğinin ardından Sığacık Meydan’da ‘İyi Temiz,Adil’ Felsefesi ile Üretimi Yapılmış Gıda Ürünleri Sergisi, El Sanatları Sergisi, Şarap Sergisi açılacak. Sergi alanı etkinlikleri olarak;”Canlı Heykeller, Sokak Tiyatrosu, Karagöz Gösterisi, Pandomim Gösterisi ve Maske Gösterileri” yer alacak. İlk gün etkinlikleri içerisinde, Organik Şarapçılık Atölye çalışması, Sürdürülebilir Yaşam Temalı Film Gösterimleri, Şeylerin Hikayesi (Story of Stuff), Ladakh’than Öğrenmek (Learning From Ladakh) , Enerjinin Evrimi (Power Shift), filmlerinin gösterimi gerçekleşecek. Tuna Özcuhar ve Pınar Öncel tarafından “Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi” konulu sohbet gerçekleştirilecek.

Çağan Irmak’ın galası Sığacık kale içinde

Ünlü yönetmen Çağan Irmak’ın Seferihisar için çektiği “Sakin Şehir Seferihisar” belgeselinin galası Sığacık Kale İçi’nde gerçekleşecek. İzlenme rekorları kıran Babam ve Oğlum, Issız Adam gibi filmlere imza atan ünlü yönetmen Çağan Irmak’ın yaz aylarında hazırladığı Seferihisar Belgeseli herkes tarafından merakla bekleniyor. İlk kez gösterilecek belgeselin galası 25 Eylül Cumartesi Saat 20.30’da Sığacık Kale İçi’nde gerçekleşecek. Gösterimin ardından Kale İçi’nde Serap Yenici konseri gerçekleşecek.  26 Eylül Pazar günü etkinlikleri, Deniz Ticaret Odası’yla birlikte gerçekleşecek “ Deniz Temizle” eylemi  ile başlıyor. Petank turnuvası ve yogadan sonra, Yağmur Böreği Konviviyumu  Sözcüsü Ayfer Yavi tarafından “ Yavaş Yemek ve İyi, Temiz, Adil Gıda Üretimi” isimli söyleşi gerçekleştirilecek. Bir diğer söyleşi ise Fikir Sahibi Damaklar Konviviyumu Sözcüsü Defne Koryürek’in konuşmacı olarak katılacağı “ Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar ve Gıdanın Geleceği” olacak.  Sürdürülebilir Yaşam Temalı Filmler; “Gıdanın Geleceği” (Future of Food) , “Halkın Gücü: Küba petrol krizini nasıl aştı?” (Power of Community: How Cuba Survived Peak Oil? ), “ Kutsal Tohumlar” (Semillas Sagradas) ikinci günün gösterimdeki filmleri olacak. Festival Seferihisar Köy Pazarı önünde saat 21.00’da gerçekleşecek TRT Sanatçısı Saime Cantürk konseriyle tamamlanacak.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.