27 Kasım IDEA Günü Mesajı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

IDEA (Uluslararası Drama/Tiyatro ve Eğitim Derneği) başkanı Patrice Baldwin tarafından kaleme alınan bildiri Çağdaş Drama Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Oylum Akküş İspir tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir.

Paylaşılan tutku, inanç ve eylemde birleşmek – IDEA Günü 2010

Çocuklar ve genç insanlar kendi hayatlarını ve dünyayı kurgusal olarak etkin biçimde yaşamanın olasılığını ve eğlencesini heryerde deneyimlemelidirler. Drama yoluyla bunu olabilecek yeni düşünceler ve yeni dünya bakışıyla içiçe olarak estetik şekilde ve güvenle yapabiliriz.

Kendi gerçek düşünce ve duygularımızdan getirerek paylaştığımız bir kurgusallıkta hayatı deneyimlemek için buluşunca, kendimizde sıklıkla değişir dönüşürüz. Drama ve tiyatro anlamlı iletişim kurmak için pozitif ve uyumlu bir iklim yaratmak adına kendini yansıtmayı içeren ve sosyal ağı da sağlayan tek ve biricik ortamı sağlar.

IDEA dünya çapında birçok ülkede savunucuları ve üyeleri olan bir kuruluştur. Bu kişiler farklı kültürlerde, bağlamlarda ve ortamlarda, okullarda ve diğer formal eğitim enstitülerinde, tiyatrolarda ya da informal öğrenme ortamlarında çalışmaktadırlar. Bazı ülkelerin okullarında drama bir ders olarak zorunludur bazılarında değildir. Bazıları dramayı bayram gibi doya doya yaşamakta, bazıları ise drama kıtlığı çekmektedirler. IDEA bünyesinde temsil edilen bu inanılmaz çeşitlik hem büyüleyici hem üzücüdür.

IDEA günü 27 Kasım’dır. Bu günde sizden beklenen yaratıcılığınızın gücünü kullanarak tek başınıza ya da diğerleriyle IDEA farkındalığını, onun amacını ve çalışmalarını ortaya çıkarabilecek eylemlerde bulunmanızdır. Belki bir performans ortaya koyabilirsiniz, IDEA üyelerinden birinin konuşması dinlenebilir ya da IDEA’yı henüz tanımayan birilerine bilgi verebilirsiniz. Belki birilerine bu bildiriyi mail ile yollayıp onlara bu günün IDEA günü olduğunu söylersiniz.

IDEA gününü kutlamak için her ne şekilde destek verirseniz verin, emin olun ki; dünyada drama ve tiyatroyu her çocuk ve genç insan için gerçek yapmak adına uğraş veren diğerleriyle aynı ruhu paylaşmaktasınız.

Patrice Baldwin (IDEA Başkanı)

Paylaş.

Yanıtla