Bingöl’de Zazaca Tiyatro Oyunu Sahnelendi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bingöl’de İnsan Hakları Haftası nedeni ile Kürtçe’nin Zazaca (Dimilki) lehçesinde “Ti Gara Nîyî” adlı oyun sahnelendi.

İnsan Hakları Haftası nedeni ile İHD Bingöl Şubesi’nin organize ettiği etkinlikler çerçevesinde, Sabahattin Gültekin tarafından Kürtçe’nin Zazaca lehçesine “Ti Gara Nîyî” adıyla çevrilen Aziz Nesin’in “Sen Gara Değilsin'” isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu oyuncuları tarafından Bingöl Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyuna Bingöllüler yoğun ilgi gösterdi.

İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy BDP Bingöl İl Eşbaşkanı Halis Yurtsever Eğitimsen Bingöl Şubesi ve MEYA-DER temsilcilerinin izlediği “Sen Gara Değilsin” oyunu savaş, siyasal, sosyal hiçbir konuda bilgisi olmayan Gara karakterinin, ortalıkta dolaşan söylentiler yüzünden halk tarafından kahraman ilan edilmesi ve yetmezmiş gibi doğduğu kette de heykelinin dikilmesi ile başlar. Gara’nın asılsız kahramanlığı etrafında bulunan sahte politikacılar tarafından da kullanılır. Bu nedenle “Sen Gara Değilsin” isimli oyun 21. yüzyılın kahramanlık kabullerine ince bir eleştiri oku yönlendirilir. Sahnelenen oyunun ardından katılımcılar oyunu uzun süre ayakta alkışladı

Oyunun ardından konuşan İHD Bingöl Şube başkanı Nihat Aksoy, “Oyunu Bingöl’de sahnelememizin amacı bu ülkede Türkçe dışındaki dillerin zenginliğine ve güzelliğine dikkat çekmekti. Maalesef görüyoruz hakim Türk kültürü diğer kültür ve dillerin yaşamasına imkan tanımamakta bizlerde buna dikkat çekmek için bu oyunu sahneledik” dedi.

ANF

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.