Fotoğraflarla ‘Cüneyt Gökçer’ Sergisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türk tiyatrosunun usta ismi Cüneyt Gökçer, ölümünün birinci yılında Devlet Tiyatrolarının (DT) 12 ildeki 19 sahnesinin fuayelerinde açılacak fotoğraf sergileriyle anılacak.

DT ile Devlet Opera ve Balesi (DOB) eski genel müdürlerinden Gökçer anısına, 22 Aralık Çarşamba günü, Büyük Tiyatro fuayesinde düzenlenen törenle ‘Cüneyt Gökçer… Ustamız’ adlı fotoğraf sergisi açılacak.

Aynı anda Ankara Büyük Tiyatro, Küçük Tiyatro, Altındağ Tiyatrosu, Şinasi, Akün, Çayyolu Cüneyt Gökçer, İrfan Şahinbaş Atölye sahneleri, İstanbul Cevahir, Üsküdar Tekel sahneleri, İzmir DT Konak, Bursa DT Ahmet Vefik Paşa, Adana DT Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi, Trabzon DT Atapark Haluk Ongan, Diyarbakır DT Orhan Asena, Antalya DT Haşim İşcan Kültür Merkezi sahneleri ile Erzurum, Konya, Van ve Sivas DT sahnelerinde serginin açılışı yapılacak.

Sergide, Gökçer’in 60 yıllık sanat yaşamında rol aldığı ve yönettiği Oyunlardan fotoğraflar yer alacak.

Prof. Cüneyt Gökçer, 1920 yılında Malatya’da dünyaya geldi. 1937 yılında Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümüne giren Gökçer, Tatbikat Sahnesi ve Devlet Tiyatrolarında birçok eserde başrol oynadı, yurt içinde ve yurt dışında başarılar kazandı.

Konservatuvarın yüksek devresini bitirdiği yıl, Prof. Carl Ebert’in teklifiyle Tiyatro Bölümünde sahne ve mimik hocalığına atanan Gökçer, 25 Ağustos 1958’de Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne atandı. Gökçer, bu görevi 1 yıl ara ile 1983’e kadar 23 yıl boyunca sürdürdü.

Cüneyt Gökçer’e, 1963 yılında, Yunanistan Kralı Paul tarafından Türk-Yunan sanat ilişkilerinin gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı ‘I. Georges Nişanı’ verildi. Pirandello’nun 100. doğum yılı nedeniyle Venedik’e davet edilen Türk tiyatrosunun büyük ustası, ‘IV. Henri’ rolünde Vilar, Barrault, Oliver, Gielgud, Ricci, Randone, Gassman gibi ünlü Oyuncularla karşılaştırıldı.

Gökçer’e, 1970 yılında İtalyan Cumhurbaşkanı Saragad tarafından, Türk-İtalyan kültürel ilişkilerine hizmetlerinden dolayı ‘Conmendatore Nişanı’ sunuldu. 1982 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ unvanı alan ilk tiyatro sanatçısı olarak sanat tarihine geçen sanatçı, 1985 yılında profesörlük unvanını kazandı.

1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürlüğüne atanan Cüneyt Gökçer, 1989’da kuruluş çalışmalarını yürüttüğü Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü başkanlığına getirildi. Aynı bölümde, 1996 yılında Türkiye’de ilk defa Tiyatro Rejisörlüğü lisans eğitimini başlatan Gökçer, gerek Oyuncu gerek rejisör olarak çok sayıda ödül aldı.

‘Kral Oidipus’, ‘Onikinci Gece’, ‘IV. Henry’, ‘Damdaki Kemancı’, ‘Bağdat Hatun’, ‘Kral Lear’ gibi Oyunlarda başrol oynayan Gökçer’in, sinemada rol aldığı filmler arasında ‘Vatan ve Namık Kemal’, ‘Barbaros Hayreddin’, ‘Lale Devri’, ‘Kara Davut’, ‘Kaldırım Çiçeği’, ‘Nilgün’, ‘Büyük Sır’, ‘Damdaki Kemancı’, ‘Mevlana’, ‘Yedi Evlat İki Damat’ da bulunuyor.

Gökçer, Aralık 2009’da tedavi gördüğü Ankara’da Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesinde vefat etti.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.