İtalyan Opera Sanatçıları Polisle Çatıştı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Milan’daki La Scala opera binasın önünde, kültür ve eğitim alanında yapılacak tasaruf kesintilerini protesto eden bir grup opera sanatçısına polis müdahale etti.

Polisle eylemciler arasındaki gerginlik Milan şehrindeki tarihi La Scala operasının önünde yaşandı.

Ülkenin farklı noktalarından Milan’a gelen opera sanatçılarının sakin süren gösterisi, yönetmen Daniel Barenboim’im konuşmasının ardından hareketlendi. Öğrencilerin de desteklediği gruba polisin müdahale etmesiyle ortalık karıştı ve 14 kişinin yaralandığı bildirildi.

“Protesto Salonda da Sürdü”

Opera sanatçılarının protestosu, olayların yatışmasıyla başlayan opera gösterisi sırasında da sürdü.  Yönetmen Barenboim izleyiciler arasında bulunan İtalya cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya hitaben bir konuşma yaptı ve cumhurbaşkanının anayasal gücünü kullanarak ülkenin kültür mirasına zarar verilmesine engel olmasını istedi. Barenboim “bugün buradaki gösteriyi sahneye koyan ve dünyanın farklı yerlerinde sanat üreten meslektaşlarım adına İtalyan ve Avrupa kültür hayatının geleceğinden endişe duyduğumuzu dile getirmek isterim” dedi. Barenboim’in konuşması salondan büyük alkış alırken, cumhurbaşkanının da alkışla karşılık verdiği gözlendi.

“Kültür ve Eğitim Bütçesinde Kesinti”

İtalya’da gündemde olan eğitim harcamalarından 9 milyar euroluk kesinti yapılması ve sektörde 130.000 işsizin ortaya çıkacak olması, üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin büyük tepkisini çekmiş durumda. Benzer bir kesintinin kültür alanında yapılması, ve La Scala operasının bütçesinin 5 milyon euro azaltılması gündemde. La Scala kültür alanındaki tasaruflardan etkilecek yüzlerce kurumun yalnızca biri ve en meşhuru.

“Kültür Lüks Değildir”

Salı akşamki gösteri sonrasında konuşan yönetmen Barenboim ekonomik krizin tüm Avrupa kültür hayatını tehdit ettiğini söyledi. Kültürün bir lüks olarak düşünülemeyeceğini, yalnızca estetikle ilgili olmadığını aynı zamanda etik bir yanı olduğunu söyleyen Barenboim, etik değerlerin kültür alanında, müzik, opera, tiyatro aracılığıyla dile getirildiğini ifade etti. Barenboim ayrıca, ekonomik sorunların kültür alanında kesinti yapılarak çözülebileceğini düşünmenin saçmalık olduğunu söyledi.

Hürriyet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.