İzmir’de Maske Müzesi Kuruldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İzmir Türkiye’nin ilk mask (maske) müzesine evsahipliği yapıyor. Konak Belediyesi tarafından açılan müzede Türkiye’den ve dünyadan 250’nin üzerinde mask yer alıyor. Müzede Aziz Nesin’in ölüm maskı da bulunuyor.

Mask Müzesi’nin açılışına Türk sinemasının en büyük jönlerinden Kadir İnanır ve Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da katıldı. Tartan, “Dünyadaki mask müzeleri arasında yer alacak olan mask müzemizin genel yapısı etnik masklardan oluşmaktadır. Sergilenen masklar dünyada ve Türkiye’de topluluklar tarafından teatral, dinsel ve ölüm maskı olarak kullanılmış olup, bizleri bu kullanan topluluklar hakkında da bilgilendirmektedir.  Aziz Nesin’in ölüm maskı Türkiye’de ilk kez bu müzede yer alıyor” dedi.

Müze binasını Hüseyin İnal Öz’ün bağışladığını belirten Başkan Tartan, müzeye mask bağışlayan Müjdat Gezen, Sunay Akın, Ertuğrul Özkök, Erdoğan Aşıcı ve Pervin Özdemir başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Müzede kimlerin maskı bulunuyor?

İzmir Alsancak semtinde yer alan tarihi müze binası zemin hariç iki kattan oluşuyor. Zemin katta kafeterya, dinlenme ve hediyelik eşya bölümleri yer alıyor. Birinci katta etnik mask salonu, ikinci katta Anadolu seçkisi, iz bırakanlar, sergi salonu ve atölye yer alıyor. Çatı katında ise masklar için depo yapılmış.

Giriş katındaki sergi salonunda tiyatro Maskları, ritüel masklar (tören, dini)  Endonezya (Bali ve Java adası), Avustralya Aborjin Maskları, Afrika (Kamerun) gibi bölgelerin kabile gruplarının kullandıkları 61 adet mask yer alıyor. Arşivde etnik mask olarak toplam 95 parça mask ve 2 adet heykel bulunuyor.

İkinci katta yer alan iz bırakanlar salonunda yer alan isimler

İsmet İnönü
Bülent Ecevit
Metin Oktay
Necip Fazıl Kısakürek
Mehmet Akif Ersoy
Manisa Tarzanı
Atilla İlhan
Deniz Gezmiş
Aşık Veysel
Dario Moreno
Müjdat Gezen
Uğur Dündar
Aziz Nesin(ölüm maskı)
Mao Zetung
Homeros
Troçki
Victor Hugo

İkinci Kat Anadolu Seçkisi Salonunda

Anadoluda törenlerde kullanılan Kalo Gağan ve Kose Geli Mask ve kostümleri kullanılmaktadır. Müzede konuyla ilgili kostüm, maskları ve belgeseller izleyicilere sunulmuştur. Belgesellerin bilimsel araştırılması ve anlatımında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hüsnü Dokak yaptı.

Farklı Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.