Odtü Oyuncuları Coriolanus İle Genç Günlerdeydi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın düzenlediği ‘’ Dünya 10 Gün, 100 Saat Daha Genç’’ sloganıyla dikkat çeken Genç Günler festivali bu yıl da 50 grup ve 65 farklı oyunla 9- 19 Mayıs tarihleri arasında konuklarını ağırlamaya devam ediyor.

Türkiye’nin çeşitli kentlerinden 2 konuk tiyatro,  İstanbul’ dan 48 grup, 7 kısa oyun ve 2 müzikal oyunun katılımıyla toplam 116 gösterimin devam ettiği Genç Günler’ in 15 Mayıs tarihindeki konuğu ise ODTÜ Oyuncuları idi. Grup William Shakespeare’in konusunu Roma döneminde yaşamış Caius Martius Coriolanus’ tan alan  ‘Coriolanus’ adlı tragedyasını sahneledi. Shakespeare’ in Coriolanus’unun   Bülent Bozkurt(1994) ve Halide Edip Adıvar- Vahit Turhan (1945)çevirilerinden ve de  Bertolt Brecht’ in ‘Coriolan’ adlı uyarlamasının Almanca orijinalinden  yararlanılarak derlenen oyun kalabalık seyirci katılımıyla Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde sergilendi.

Genel olarak grubun oyuna yaptığı Brechtyen müdahalelerle çizdiği dramaturji net anlaşılıyordu. Orijinal metinde ağırlığı fazla hissedilmeyen plebler odağı Odtü oyuncularının Brecht in “Coriolan” metninden faydalanarak yaptıkları yorumla oyuna hayli yön veren aktif bir konumdaydı. Buna paralel olarak oyunun finaline de müdahale edilmişti; vurgu Coriolanus’un kendisinden ziyade plebler ile soylular arasındaki çatışmaya kaydırılmıştı.

Dekor tasarımında Antik Roma meclisini imleyen sabit büyük platformlar ayrı ayrı sahnelerde değişik mekanları belirtmek için kullanılmış sade ve efektif bir ışık tasarımıyla desteklenmişti. Kalabalık bir oyuncu kadrosu olmasına rağmen bu, sahnede kaotik bir ortam oluşturmuyordu.

Odtü oyuncularının Genç Günler kapsamında Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi’ nde sergiledikleri Coriolanus a seyircinin ilgisi ise çok yoğundu. Genç Günler tiyatro festivali 19 Mayıs’a kadar çeşitli grupların oyun gösterimleriyle devam edecek.

Mesadet Sözmen / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.