Sivas Katliamı Anmasında Tiyatroculara Sorgu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

AKP ustalık döneminde ‘ileri demokrasi’ uygulamalarını sürdürürken bundan nasibini en son alanlar Çorlu’daki genç tiyatrocular oldu. Sivas Katliamı’nı anma etkinliğinde sahne alan tiyatrocular ve bir seyirci, Emniyete götürülerek sorgulandı.

Çorlu’da, sosyalist öğrencilerin geçen sene kurdukları Sokak Lambası isimli sanat topluluğu, 2 Temmuz Sivası Madımak Oteli katliamında yaşamını yitirenleri anmak için Çorlu Sağlık Mahallesi’nde bir anma etkinliği düzenledi. Anmada, tiyatro, şiir ve müzik gösterisi yapıldı. Anmadan sonra ise, AKP Türkiye’sinde artık sıradanlaşan bir olay yaşandı. 6 tiyatrocu genç sokakta, halka tiyatro gösterisi yaptıkları için ifadeleri alınmak üzere Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Etkinlik öğrencilerin emekçilerin yoğun olarak yaşadığı mahallede davetiye dağıtması ve kahvelerde sesli propaganda yapması ile başladı. Daha sonra mahallenin ara sokaklarından birine ses aygıtları yerleştirildi. Bağlama eşiğinde müzik dinletisi yapıldı ve 2 Temmuz’da katledilen aydınların şiirleri okundu. Şiirler sık sık izleyenler tarafından alkışlarla bölündü. Şiir dinletisinden sonra tiyatro gösterimi başladı. Tiyatro gösterimi sırasında mahalle halkının yoğun katılımı görüldü. Tiyatro oyunu da yine izleyenler tarafından sık sık alkışlandı. Sonrasında izleyicilerin de eşlik ettiği deyişler ve türküler söylendi ve etkinlik sonlandırıldı. Etkinlikten sonra mahalle halkı ile sanat topluluğu üyeleri kahvede çay içip, sohbet ederken, oyunun en başından beri orada bulunan polislerin bir anda sayısı arttı ve kimlikler istendi. Kimlik kontrolünden sonra 7 kişi ifadesi alınmak üzere ilçe emniyete götürüldü. 7 kişinin 6’sı tiyatrocu, 1 kişi ise izleyiciydi. Otobüse bindirilme sırasında mahalle halkının yoğun tepkisine rağmen, hukuksuz bir şekilde otobüse bindirilen 7 kişi İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Hayat hikayelerini sordular!

Tam 4 saat gözaltında tutulan tiyatrocuların emniyette ifadeleri aldındı. Sivil polisler tarafından daha önce hazırlanan onlarca soru ile tiyatrocular psikolojik baskı altına alındı. Tiyatrocu gençlere öncelikle hayat hikayeleri sorulurken Türkiye Komünist Partisi ile bağlantıları da sorulan sorular arasındaydı. Sorguda ifadeyi alan sivil polis memurunun tehditkar üslubu da dikkat çekerken, polis, “Korkmayın sizi dövmeyiz, bu da olabilirdi”, “Sizin yüzünüzü duvara dayardım, ifadeyi böyle alırdım ama bakın yapmıyorum” gibi ifadeler kullandı.

Emniyete götürülen tiyatrocuların içeride ifade verdiği sırada mahalle halkı da emniyet önünde tepkili birşekilde bekleyişini sürdürdü.

“Suç duyurusunda bulunacağız”

Hukuksuz bir şekilde, gösteri yasasına muhalefetten ifadeleri alınan tiyatrocular ise hafta içi yapılan bu hukuksuzluğa ve içeride maruz kaldıkları faşizan tavırlara karşı suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler.

Sol Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.