Homeros Ödülü Ayla Algan'a Verildi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Çanakkale Belediyesi’nce 48’incisi düzenlenen uluslararası Troia Festivali’nin resmi açılış töreni ‘Troia Antik Kenti’ndeki 5 bin yıllık Odeon’da gerçekleşti. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülünü, sahneledikleri ‘Troyalı Kadınlar’ adlı Oyun nedeniyle tiyatro sanatçısı Ayla Algan’a verdi.

Bu yıl 48’incisi düzenlenen uluslararası ‘Troia Festivali’nin resmi açılış töreni Antik Kent Troia’da yapıldı. 5 bin yıllık Odeon’da gerçekleşen festivalin resmi açılış törenine Çanakkale Vali Yardımcısı Ali Partal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale’nin CHP’li Milletvekilleri Ali Sarıbaş, Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, Troia Kazı Heyeti Başkanı Ernst Pernicka, Tiyatro Sanatçısı Ayla Algan ve festival gösterileri için kente gelen konuklar katıldı.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, festivalin resmi açılış töreni nedeniyle yaptığı konuşmada, barışın ve özgürlüklerin kenti olarak ifade ettiği Çanakkale’de, tüm Çanakkalelilerle birlikte Uluslararası Troia Festivalini 48’inci kez karşılıyor olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

5 BİN YILLIK ODEON’DAN KAZDAĞI MESAJI

‘Barış Kültürümüz Olsun’ sloganıyla barışa, ‘Havada Siyanür Kokusu, İzin Verme Doğa ile Barış’ sloganıyla da çevreye dikkat çekmek istediklerini belirten Başkan Gökhan, “Son dönemde şu an eteklerinde bulunduğumuz Kaz Dağları bir takım doğa düşmanlarının iştahını kabartmaya başladı. Kim onlar? Uluslararası altın tekelleri. Şimdi de gözlerini bin Pınarlı İda Dağı’na dikmişler. Kaz Dağları’nın sahip olduğu tarihi, coğrafi, mitolojik değerleriyle boy bile ölçüşemeyecek altın için tehlikeli bir sürece sürüklemeye çalışıyorlar topraklarımızı. Köylüyü siyanürle yıkanmış çamur yığınlarıyla baş başa bırakıp, Kazdağı göknarını topraksız, kuşları, kelebekleri evsiz bırakacaklar. Ne uğruna? Yüzde 85’i mücevherat sektöründe harcanan altın uğruna. Yer altı suları, yer üstü zenginlikleri, endemik bitkileri ve Troia gibi eşsiz bir kültürel varlığı da topraklarında barındıran Kaz Dağları’nda altın arama çalışmalarına sesimizi bir de festival aracılığıyla yükseltmek istedik” dedi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bu yıl Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülünü, ‘Troyalı Kadınlar’ adlı tiyatro Oyununu sahneleyen ve kurdukları Tiyatro Araştırmaları Laboratuarı ile genç tiyatrocuları yetiştirmeye devam eden tiyatro sanatçısı Ayla Aygan’a vermeyi kararlaştırdıklarını söyledi. Başkan Gökhan, “Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünün 9’uncusunu; müzik, tiyatro, sinema gibi güzel sanatların pek çok dalında tanınmış, Yunus Emre şiirlerinin dünyaca tanınmasında önemli rol üstlenmiş, müzik ve tiyatrodaki başarılarıyla ulusal ve uluslararası pek çok ödüle layık görülmüş, saygı ve rahmetle andığımız değerli eşi Beklan Algan ve diğer değerli sanatçı dostlarıyla kurdukları Tiyatro Araştırmaları Laboratuarı ile genç tiyatrocuları yetiştirmeye devam eden, aydınlık yüzlü sanatçımız Sayın Ayla Algan’a vermekten gurur duyuyoruz” dedi. Ardından da ünlü tiyatrocuyu sahneye davet ederek, üzerinde İlyada Destanı’nı yazan Homeros’un resminin bulunduğu ödülü verdi.

Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülünü alan tiyatro sanatçısı Ayla Algan, bu ödülü eşi Beklan Algan’a götüreceğini söyledi. Homeros ödülünü aldığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Ayla Algan, “Festival başlatmak kolaydır. Ancak devam ettirmek çok zordur. Bu yıl 48’incisine ulaşan Troia Festivali’nin yapılmasına katkı sağlayan herkesi kutluyorum” dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, Troia Festivali Afiş Yarışmasının birincisi Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım öğrencisi Serkan Çağlayan’a ve mansiyon ödülüne layık görülen Damla Ünal ile Burhan Bilgiç’e de ödüllerini verdi. Festivalin resmi açılış töreni, Shaman Dans Tiyatrosu’nun gösterisiyle sona erdi.

haberler.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.