Pina'ya Oscar'da Çifte Şans

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oscar Akademisinin Los Angeles’ta yaptığı açıklamaya göre, Alman yönetmen Wim Wenders’ın, 2009’da hayatını kaybeden koreograf Pina Bausch’un hayatını anlattığı film, En İyi Yabancı ve En İyi Belgesel Film kategorilerinde yarışmak için aday.

Üç boyutlu olarak çekilen belgesel film, dünyaca ünlü koreografın sahneye koyduğu Cafe Müller, Le Sacre du Printemps, Vollmond ve Kontakthof gibi eserlerinden parçalar ile birlikte çalıştığı dansçılarla yapılan röportajlardan oluşuyor.

Dünya prömiyeri, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in de katıldığı Uluslararası Berlin Festivali’nde yapılan film, Avrupa Sinema Ödülleri için de yarışıyor.

Dans Tiyatrosu akımının öncülerinden olan Pina Bausch, İstanbul için de bir eser yazıp yönetmişti.

Almanya, tarihinde ilk kez bir belgeseli film En İyi Yabancı Film dalında Oscar için aday gösterdi. Bu dalda aralarında Küba, Çin, Hindistan, Vietnam ve ilk kez Yeni Zelanda’nın da bulunduğu 63 ülke yarışıyor. Belgesel film dalında ise 124 filmden 15’i Oscar adayı olarak belirlendi.

Bu filmler arasında Pina’nın yanı sıra şempanzeleri araştıran Jane Goodall’ın hayatını konu alan Janes Journey, şarkıcı ve insan hakları savunucu Harry Belafonte’yi anlatan Sing Your Song ve at eğiticisi Buck Brannaman hakkında çekilen Buck gibi filmler var. Oscar Akademisi, elemeleri yaptıktan sonra her dalda yarışacak beş filmi 24 Ocakta açıklayacak. Oscar ödülleri sahiplerini 26 Şubat’ta bulacak.

Bugüne kadar yabancı film dalında da üç kez Oscar’a layık görülen Almanya, 1960’ta, Serengeti Ölmemeli ile bu dalda Oscar almıştı.

Ekonomi Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.