Güngör Dilmen Son Yolcuğuna Uğurlandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türk tiyatrosuna birçok eser kazandıran usta yazar Güngör Dilmen, İzmir’de son yolculuğuna uğurlandı. Dilmen’in cenaze törenine az sayıdaki sanatçı dostu ve sevenleri katıldı.

Türk tiyatrosuna ‘Midas’ın Kulakları’, ‘Kurban’, ‘Deli Dumrul’, ‘Ben Anadolu’ gibi birçok eser kazandıran Güngör Dilmen, 8 Temmuz Pazar günü uzun süredir yoğum bakımda tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında yaşamını yitirdi. Usta yazar Dilmen için ilk olarak İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde tören düzenlendi. Daha sonra Karşıyaka ilçesi Bostanlı Beşikçioğlu Camii’ne getirilen Dilmen’in cenazesi, ikindi namazını müteakiben kılınan cenaze namazı sonrası Doğançay Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Duygularını ifade eden Güngör Dilmen ile aynı isme sahip eşi Güngör Dilmen, eşini eserlerinden pasajlar okuyarak bilincini açmaya çalıştığını, ancak bunu 68 gün başarabildiğini söyledi. Cenazede ünlü isimlerin olmaması ile ilgili soruya Dilmen, “Yok, onu hiç aklıma getirmedim, çünkü herkesin, her insanın bir hayatı var. Bilmiyoruz onların niçin gelemediğini, ben inanıyorum ki onlar yürekten acı duymuş ve gelemedikleri için üzülmüşlerdir. Hepsi sağ olsun.” dedi.

İSMİ KARŞIYAKA’DA YAŞATILACAK

Cenaze namazına katılan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, acılarının büyük olduğunu, Dilmen’i huzur içinde toprağa verdiklerini belirtti. Önümüzdeki günlerde meclis üyeleriyle birlikte tiyatro yazarı Dilmen’in yaşadığı yere kendi ismini verip ölümsüzleştirmeye çalışacaklarını kaydeden Durak, “Herkese nasip olsun arkasında böyle güzel eserler bırakmak. Bir kez daha kendisine rahmet, ailesine sağlık, başsağlığı diliyorum.” şeklinde konuştu.

GÜNGÖR DİLMEN KİMDİR?

Tekirdağ’da 1930 yılında doğan Güngör Dilmen, 1960 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji Bölümü’nü bitirdi. Öğrencilik yıllarında geçici işlerde çalıştı. 1959 yılında Sinema-Tiyatro Dergisi’nin açtığı tiyatro oyunu yarışmasında, yazdığı tek perdelik oyun ‘Midas’ın Kulakları’yla birinci oldu. Fakülteden mezun olduktan sonra Tel-Aviv ve Atina’ya gitti, tiyatro alanında incelemeler yaptı. ABD’nin Yale ve Washington Üniversitesi’nde tiyatro üzerine eğitim gördü. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda ve İstanbul Radyosu’nda şef, yönetmen yardımcılığı ve dramaturgluk yaptı. İngiltere’de Durham Üniversitesi’nde Doğu Dilleri okutmanı (1971), Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi (1982) oldu. İlk yazılarında Güngör Kalyoncu imzasını kullandı. Dilmen’in, Türk tiyatrosu ve sinemasına kazandırdığı çok sayıda senaryosu bulunuyor

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.