"Suya Sabuna Dokunmayan Oyunlar Revaçta"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muğla’nın Milas İlçesi’nde düzenlenen ikinci Uluslararası Milas Festivali’nin açılış çanını çalarken zinciri kopartan tiyatro sanatçısı Levent Kırca, “Çanı koparttım, kusura bakmayın. Siz de zincirlerinizi koparın, uyuyan, sessiz kalan, tepki vermeyen toplum olmayın” dedi.

İkinci Uluslararası Milas Festivali’nin Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’de yapılan açılış törenine Kaymakam Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı CHP’li Muhammet Tokat, sanatçı Levent Kırca, Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk ile karikatür yarışmasında dereceye giren yerli ve yabancı karikatüristlerin de aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Levent Kırca, festivalin açılış çanını çalarken zinciri kopardı. Çanın zinciri ünlü sanatçının elinde kalınca kahkaha tufanı koptu. Kendi de gülen Kırca, “Çanı koparttım, kusura bakmayın. Siz de zincirlerinizi koparın, uyuyan, sessiz kalan, tepki vermeyen toplum olmayın” dedi. Kırca’nın bu sözleri, konuklar tarafından alkışlandı.

Suya Sabuna Dokunmayan Oyunlar Revaçta

Kırca, daha sonra yaptığı konuşmada ve DHA muhabirine verdiği röportajda artık hükümeti eleştiren, toplumları uyandıran oyunların sahnalenmediğini belirtti. Kırca, “Sanatçılar da bir garip oldu. Hiçbir toplumsal olaya tepki vermez, seslerini çıkarmazken, bizim ‘Azınlıklar’ gibi oyunları sahneleyebileceğimiz kent sayısı oldukça azaldı. Günümüzde eleştiren değil de korkudan suya sabuna dokunmayan oyunlar revaçta olmaya başladı. Sanatçılar ve yönetmenler de ‘Birilerine rahatsız etmeyelim’ diye bu tür oyunlardan seçiyorlar. Milas’ta oynadığımız ‘Azınlıklar’ oyununu salonda 3 bin kişi izlerken bir o kadar kişinin de salon dışında kaldığını öğrendim. Hem sevindim hem üzüldüm. Bu vatandaşlarımız için önümüzdeki hafta Milas’ta ücretsiz oyun sahneleyeceğim” dedi.

Her Hükümeti Eleştirdik

Kırca, festivalin açılış kokteyline katılan konuklara da kanepelerden ikram edip bol bol şakalar yaptı. Kırca, “Karikatür gibi tiyatro da eleştiri sanatı. ‘Olacak O Kadar’ programı ile yıllarca her hükümeti her başbakanı eleştirdik. Bugün sadece Akp hükümetini değil yarın Kılıçdaroğlu da iktidara gelse onu da aynı şekilde eleştireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Azınlıklar oyunun bu kadar sevilmesi, altı ödül alması ve çok tutulmasının nedeni de bu. Halkın düşündüklerini, hissettiklerini ancak söyleyemediklerini, biz sahneden söylüyoruz. Söylemeye de devam edeceğiz. Sanata tepki veren, anlamsız saldırılar düzenleyen hiçbir iktidarın iki yakası bir araya gelmemiştir” dedi.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.