Mask Atölyesi: Maskların Dili ve Commedia dell'Arte

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nötr Masklar – Bali Maskları

Viyana Üniversitesi’nden ünlü sanatçı ve akademisyen Markus Kumperflum, 3-4 Ekim günü saat 18.00’da Atölye Dans’ta atölyeler gerçekleştirecek. Mask yapımı, mask ile hareket etme üzerine Commedia dell’Arte teknikleriyle verilen atölye programı, Commedia karakterleri, Avrupa tiyatrosu, Sirk tarihi ve Çağdaş tiyatro konularını işliyor.

3-4 Ekim 2012

Eğitmen: Markus Kupferblum

Tarihler: 3-4 Ekim 2012, saat 18.30
Yer: Atölye Dans
Meclis-i Mebusan Caddesi
No: 77/2, Kabataş

*Workshop ücretli olup öğrenci indirimi uygulanmaktadır.

Katılım kontenjanı sınırlı olduğu için lütfen rezervasyon yapınız. Rezervasyon için  212 2466501 nolu telefonu arayınız ve iletişim bilgilerinizi  bilgi@meditativedance.com adresine ulaştırınız.

Eğitmenin workshop metni aşağıdadır:

Maskların Dili

Masklar yüz ifadesini büyüterek, yüzü ve zihni, hareket etmek ve düşünmek için çok özel bir yola iter. Mask ile çalışmak insan karakterlerini geliştirmek için bize yardım eder – en sonunda masklar olmadan oynandığında bile.

Bu atölye ile Mask ile hareket etme duyarlılığını kazanmak için dinamik maskların nasıl kullanılacağını öğreneceğiz.

Natürel maskları, hayal gücünü ve fanteziyi geliştirmek ve aynı zamanda bedenimizin ritmini hissetmek ve ifademize nasıl odaklanacağımızı öğrenmek için kullanacağız. Natürel masklarla temel bir eğitim;  sahnede vücut ifademizi ve sahnedeki fiziksel varlığımızı yükseltmemize yardımcı olacaktır.

Kişisel tutkuları keşfetmek için kendi yaptığınız maskları kullanma veya atölyedeki maskları deneme olanağı bulunmaktadır.

Etkileyici jestler, tavırlar ve sesler kullanarak güçlü duyguları ifade etmek için geleneksel Bali masklarını kullanacağız.

Bali “Clown” maskları, Mahabharata’nın uzun tapınak performansları boyunca çağdaş kabare için kullanılır.

Atölyede bu maskları sahnede güçlü ve karizmatik karakterler yaratma yeteneğimizi geliştirmek için kullanacağız. Büyük duygular ve zıtları ile çalışacağız.

Mahabharata ve geleneği hakkında bilgiler göreceğiz.

Commedia dell’Arte

Commedia dell’Arte bilgisi aktörler ve tiyatro ve opera yönetmenleri için zaruridir. Commedia kuralları ve kanunları hala değerlidir ve Shakespeare, Moliere, Cechov, çağdaş tiyatro ve opera eserlerine yapılacak yaklaşımlar için oldukça faydalı olan temel bir sanat alanıdır.

Markus Kumpferblum’un görev aldığı bir araştırma grubu Commedia’nın drama görünümleri üzerine çalışmaktadır. Bu araştırmanın sonuçları, opera, film ve televizyon melodramları da dahil olmak üzere, modern drama sahnelemek amacıyla kullanılmaktadır.

Commedia dell’Arte kanunları ve kuralları, çağdaş dramada, çizgi roman, film ve televizyon senaryo yazımlarında günümüzde de canlıdır. Bu tiyatro formu sokakta gelişmiştir, yaşayan dramaturjisi etkindir ve geniş bir yelpaze sunar.

Bu drama bilgisi bizi hikaye anlatımının heyecan uyandıran bir yoluna ulaştırır.

Atölyede Commedia karakterlerini, hiyerarşilerini, esprilerini, Commedia tarihini,  Avrupa Tiyatrosunu ve Sirkini çeşitli örneklerle işleyeceğiz.

Komediye veya trajediye temel olan emprovizasyonu ve bir çatışma oluşturma güdüsünü çalışacağız. Korolar ve işlevleri hakkında bilgi edineceğiz.

Commedia masklarını kullanmayı, 9 temel karakteri ve onların kuzenlerini, tutkularını, hareketlerini ve zaaflarını öğreneceğiz.

Commedia geleneği ve tarihi ve günümüz tiyatro ve film/TV yapımlarına etkileri hakkında bilgi edineceğiz.

Bir Commedia şovu üzerine çalışarak atölyenin sonunda pratik yapacağız.

Europeartspace

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.