Tiyatroya İlgi Doğal, Seyirci Anlamsız Dizilerden Sıkıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Nil Özer’in Star Gazetesinde Bilgesu Erenus ile yaptığı söyleşiyi paylaşıyoruz.]-“Oyunlar sanılanın aksine daha çok izleniyor” diyen Bilgesu Erenus dizileri eleştirdi: Gerçeğin yeri tiyatrodur. Bu halk anlamsız tv dizilerinden çok sıkıldı!

Çağdaş tiyatronun en önemli isimlerinden Bilgesu Erenus’un yazdığı ve Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen ‘Arka Bahçe’ adlı oyun, kapitalizm ve küreselleşmeye karşı bir eleştiri getiriyor. “Bütün oyunlar çok iyi gidiyor, insanlar sıkıldı yapay gündemden, anlamsız dizilerinden gerçeği arıyorlar gerçek tiyatrodur’’ diyen yazar ile tiyatro üzerine konuştuk…

Seyirci oyununuzu çok sevdi…

Aslında bütün oyunlar çok iyi gidiyor. Ülkem için çok sevindirici bir durum. Çünkü insanlar yapay gündemden, anlamsız televizyon dizilerinden sıkıldı. Gerçeği arıyorlar insana karşı insan, tiyatronun tanımı budur biliyorsunuz. Yani arada ne kitap sayfası ne de ekran var. Karşınızdaki bir insan, seyreden de insan. Bu müthiş bir etkileşim.

Oyunlarınızın seyirci ile buluşma şeklinden memnun musunuz?


Eğer bir oyunum basılmışsa hiç sorun yok. Tiyatro ortak bir emektir. Bu emeğe de çok saygı duyarım. Bazı yazar arkadaşlardan söz ederler sakın orayı ellemeyin, böyle değiştirmeyin diye ben şuna bakarım öz saptırılıyor mu emeğe karşı saygısızlık ediliyor mu edilmiyor mu ona bakarım.

Tiyatroda yazarlık, eleştirmenlik hangi boyutta?

Bir kere eleştirmenlik kalmadı. Bir kitabım basıldığında eski eleştirmenleri yeğliyorum. Belki şimdi artacaktır çünkü tekrar tiyatroya coşkuyla insanlar gelmeye başladı tiyatro eleştirisi yaptığını sanan insanlar şimdi daha farklı biçimde yaklaşacaklar.

Peki yazarlık…

Toplumsal gerçekçi, yazarlık nereye gidiyor derseniz projektörler üstüne hiç bir zaman ışık tutmuyor. 12 Eylül darbesinin tiyatrolara çok büyük kötülüğü devrimci tiyatrolara yardım etmesi. Çünkü yardım oto sansürü getirdi.

Dizilerin oyuncuya katkısı yok

Dizide oynayan arkadaşlarım bile dizileri suya yazılan yazı olarak görüyorlar. Tiyatro öyle değil ömür boyu gelir ömür boyu taşırsınız. Neden bir dizideki oyunuyla tanınsın ki adı yok işin. Mesela Mehmet Akan gibi önemli oyun yazarı,
koreograftır, yönetmendir. Biz bu değerimizi tv karakteri Sabri Bey diye tanıdık, Sabri Bey diye toprağa verdik.

Stargazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.