Ankara ÇSM'den Kız Çocuğu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Çankaya Belediyesi Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Sevda Tunçbilek Çevik yönetmenliğinde, Alman yazar Stefan Reisner’in Kız Çocuğu adlı eserini sahneye koyuyor. Grips Tiyatro geleneğinden etkilenen bir oyun olarak sahnelenen oyun, hem farklı oyunculuk tarzı hem de teması itibarıyla yenilikçi bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Ücretsiz olarak izlenebilen oyun her pazar Çağdaş Sanat Merkezi’nde davetiye ile izlenebilir.

Kız Çocuğu

“Çocuklar yetişkinlerden, açık ve anlaşılır ama kesinlikle çocuksu olmayan oyunculuk talep ederler.”

Walter Benjamin

Ülkemizde sahnelenen çocuk oyunları genellikle didaktik bir yapı üstüne kurulur. Çocukların eğlenmesinden ziyade tiyatro aracılığı ile öğrenmeleri dikkate alınır. Tiyatronun öncelikle bir sınıf olmadığı unutulur. Çocuk tiyatrosu çocuklar için farklı bir eğlenme ve öğrenme alanı olarak algılanmalıdır. Bizim “Kız Çocuğu” adlı oyunla öncelikli hedeflerimizden biri çocukların bir saat süren bir eğlenme zamanı yaşamalarıdır. Eğlenmeyi önceleyerek öğrenmeyi kendiliğinden gerçekleştirmeyi daha doğru bir yol olarak görüyoruz.

Walter Benjamin çok önemli bir durumu işaret ediyor. Oyunculuk anlayışı olarak biz de bu yaklaşımı sahnelemede dikkate aldık. Çocuksu oynamaya meyil etmeyerek alışılagelen oyunculuk anlayışını kırdık.

Seçilen oyun Grips Tiyatrosu’nun uzun bir zaman önce sahnelenen oyunun metnini üstüne kuruludur. Metin yeniden güncellenerek çalışıldı. Sahneleme süreci içinde oyun sürekli bir değişim geçirdi.

Dekor anlayışında da stilize olan tercih edildi. Oyunda kullanılan projeksiyon Paul Kee’nin Şehir tablosudur. Oyunun müzikleri bestelenerek çalışıldı. Oyun sırasında da canlı müzik yapılması tercih edildi.

Oyun kız ve erkek çocuklara biçilen toplumsal rolleri tartışmaya açarak, çocukların toplumsallaşma süreçlerinde özellikle kız çocuklarına biçilen kalıpları tartışmaya açmayı hedefliyor. Bu açıdan oyun, kız çocuklarını daha çok kendine güvenmeye, toplumsal hayatta daha çok yer almaya sevk etmeyi hedefliyor. Bu konunun bizim toplumumuz açısından önemli olduğunu dikkate alarak bu oyun tercih edildi.

Çankaya Belediyesi’nin yeniden canlandırdığı tiyatro faaliyetini toplumsal tarafı kuvvetli bir çocuk oyunu ile açması günümüz açısından da önemli bir olgu olarak değerlendirmek gerekir.

Kız çocuğu sekiz yaş ve üstünü hedefliyor. Oyun Pazar günleri saat 13:00’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar merkezinde seyirciyle buluşuyor. Oyunlarımız ücretsizdir, davetiyeler Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinden edinilebilir.

Yazar:

Stefan Reisner

Çeviri:

Hakan Arslan

Kadir Çevik

Yönetmen:

Sevda Tunçbilek Çevik

Oyuncular:

Özbir Erciyas

Serap Sarı Altın Bektaş

Bahadır Çalı

Ozan Doğan

Hasan Göktaş

Deniz Şahin

Emre Budak

Meryem Mercan Güleğin

Müzik Beste:

Abdullah Çiçek

Utku Yıldız

Görsel Tasarım: Canis Başsulu

Sahne Tasarımı: Servet Işık

Mimesis Haber/Bülent Sezgin

Paylaş.

1 Yorum

  1. buket atagür Tarih:

    çankaya belediyesinin katkılarıyla sahneye konan kız çocuğu adlı oyun şubat ayından bu yana çsm sahnelerinde başarıyla sahnelenmektedir…bu kadar güzel sahnelenen oyunda emeği geçen herkesi kutluyorum yolları açık olsun…yalnız anlamakta çok zorlandığım bir konu oyunun canlı müziğini yapan gençlerin emeklerinin karşılığını alamamaları… kendilerine şifai olarak söylenen bedelin ödenmemesi,
    emeklerinin karşılığının verilmemesi CHP li belediyeye hiç yakışmadı…

Yanıtla