Modern Dans Olarak 'Afife'

Pinterest LinkedIn Tumblr +

7Beyhan Murphy’nin modern dans olarak sahneye taşıdığı ‘Afife’, 28-31 Mayıs arası yeniden Süreyya Operası’nda.

1919 yılında Müslüman kadınlarının sahneye çıkmasının yasak olduğu bir dönemde bütün olumsuzluklara karşın sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadın tiyatrocu Afife Jale’nin dramatik hikayesi, bu kez modern dans olarak sahnede. Koreografisini Beyhan Murphy’nin yaptığı İstanbul Devlet Balesi yapımı ‘Afife’, 28, 30 ve 31 Mayıs’ta yeniden Kadıköy Süreyya Operası’nda sahnelenecek.

İlk kez 1998’de Ankara Devlet Balesi’nde sahnelenen ve Meriç Sümen’in yeniden sahneye dönüşünü kutlayan eserde bu kez Afife rolünü Tülay Yalçınkaya canlandırıyor. Zuhal Balkan, Ebru Cansız, Deniz Zirek ve İlke Kodal ise Afife Jale’nin dört farklı dönemini canlandıran diğer isimler.

Afife’nin hayatında önem teşkil eden dört erkek karakteri ise Erhan Güzel (Ziya), Berk Sarıbay (Mehmet Ali), Egemen Kement (Dr.Suat) ve Arkın Zirek (Selahattin Pınar) hayata geçiriyor. Aynı zamanda bir ‘dans drama’ olan ve çağdaş Türk bale repertuarında özel bir yere sahip ‘Afife’, Afife Jale’nin hayatındaki altın, kırmızı, mor ve gümüş olarak tanımlanan dört ayrı dramatik dönemi, 25 kişilik bir ensemble, hareketli ve lirik danslar eşliğinde sahneye taşıyor.

Koreografi ve librettosu Beyhan Murphy’e, müzikleri Turgay Erdener’e, kostüm tasarımları ise Bahar Korçan’a ait olan ‘Afife’nin konusuna gelince… 1902-1941 yılları arasında yaşamış olan Afife Jale, hayatını yitirmeden önce Bakırköy Akıl hastanesinde geçirdiği son dönemde, tüm yetilerini kaybetmiş, yıpranmış bir durumda; ‘gölgeler’ olarak nitelendirilen hasta bakıcıları tarafından bakılıp, tedavi edilmekte ve hayatının dört dönemini hatırlamaktadır.

Afife, bu dört döneminin 4 ayrı dansçı tarafından canlandırıldığı, heyecan, zorluk ve aşk dolu bir ‘geçmişe dönüş’ yolculuğuna çıkar. Her dönemin bir rüyası vardır. En son dönemde bu rüya bir kabusa; hayatı artık bir trajediye dönüşmüştür. Afife’yi, sefalet ve yalnızlık içinde, ilk aşkı Ziya’nın kollarında hayata veda ederken buluruz.

Afife Jale, terk-i diyar eylemiştir ama başardığı eylem, günümüze kadar yüzlerce belki binlerce kadını etkilemiş ve Türkiye ’nin ‘sahne’ tarihinde bir mihenk taşı olmuştur.

‘Afife’, 28, 30, 31 Mayıs tarihlerinde saat 20.00’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda izlenebilecek. Tel: 0216 346 15 31/120

Radikal

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Seteney Koz

Yorumlar kapatıldı.