Aşk Köpekleştirir Mi?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

hurriyet[Ezgi Atabilen’in Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan haberini aktarıyoruz.] Ahmet Ümit’in 2004’te okurla buluşan uzun hikâye kitabı ‘Aşk Köpekliktir’, Kadıköy’deki Tiyatro Ak’la Kara tarafından sahneye taşındı. Rejisi Savaş Özdural’a emanet oyun, yazarın tiyatro sahnesinde izlenecek ilk metni.

Ahmet Ümit’in 2004’te yayımlanan ‘Aşk Köpekliktir’ adlı uzun hikâye kitabı, üçüncü sezonunu kutlayan Tiyatro Ak’la Kara’nın polisiye kuşağında sahneye taşındı. Üstelik bu Ahmet Ümit’in oyunlaştırdığı tek hikâyesi. Yazarın kendisinin uyarladığı oyunun rejisi Savaş Özdural’a teslim. Sahnedeyse Fatih Gülnar, Füsun Kostak, Özgür Özdural, Pelin Turancı ve Arda Meriçliler’i izliyoruz.

Okurlarının bildiği üzere kitap, dolayısıyla da oyun, yakalamaya çalıştığı seri katile âşık olan bir polisin, Stefan’ın hikâyesini anlatıyor. Stefan’ın, Berlin’den İstanbul’a kadar aradığı seri katili takip edip de ona ikizi kadar benzeyen Ayşe’yle tanışmasının ve böylece polisliği de bırakıp kadının peşinden gidişinin öyküsünü. Polisiye kurgu içerisinde aşk kavramını tartışan oyun, pek çok soruyla aklınızı bulandırmaya birebir: Aşk nedir? Neden âşık oluyoruz? Aşk için nelere katlanılır? Her şeye rağmen aşkın peşinden koşmalı mı?

Kitabın sahneye taşınması fikri, yönetmen Savaş Özdural’dan çıkmış. Özdural “sensiz olmaz ağabey, gel bir oyun yapalım” deyince Ahmet Ümit de, daha önce Devlet Tiyatrosu için oyunlaştırdığı ve halen DT’nin repertuvarında sahnelenmeyi bekleyen Aşk Köpekliktir’i hatırlamış hemen. Kitap, birkaç yıl evvel Beyoğlu’ndaki bir caz barda müzikal olarak sahneye uyarlanmıştı.

Ak’la Kara’da ilk kez tiyatro oyunu olarak sergilenecek hikâye, sahneye birebir uyarlanmış… Bu arada tiyatronun bu sezonki ‘yeni’leri arasında Murat Sarı’nın yönetip Kerem Kobanbay’ın yazdığı ‘Arsız Davet’ ve Atilla Şendil rejisiyle sahnelenecek Edmond Rostand’ın unutulmaz klasiği ‘Cyrano de Bergerac’ da var.

Hürriyet
 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.