KnowBody Hakkında- Yaşlanmayı Eğlenceli Gösteren Dans

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/ Pina Bausch’dan Frida Kahlo’ya esinler içeren bu gösteri daha yaşlı dansçılar için övünç duyulan kırışıklıklar ve okuma gözlükleriyle eğlenceli ve şiirsel bir etkinlik.

Guardian, 14 Eylül 2014, Çeviri: Gökhan Gökçen

knowbodyd-460x276

‘Sadler’s Wells’de KnowBody. Fotoğraf Tristam Kenton (Guardian için)

Sadler’s Wells’deki gösteri sahnedeki en genç kişinin 54 yaşında olduğu ender bir dans etkinliği. Ama yaşlı dansçılar için hazırlanmış 6 parçadan oluşan KnowBody’de sarkmalar, kırışıklıklar ve hatta okuma gözlükleri hava atılan değerlere dönüşüyor.

Dominique Mercy’nin halüsinasyonvari (Pina Bausch’un hayaletinin gölgesinde) zaman ve kayıp üzerine meditasyonundan, Generación del Ayer’in biraz değişik de olsa Frida Kablo’ya övgüsüne bu gece,. sahnedeki ekibin beraberce yaşadığı, öğrendiği ve gezdiği yılları eğlenceli, garip ve cesur şekilde gözler önüne seriyor.

Programın devamında Mats Ek ve Ana Laguna’nın düetleri, yaşlılık dönemindeki bir çiftin şevkatle izlenenkısa hikayesi var. İlki Patatesler; farklılıklardan bir komedi yaratılıyor; Laguna kendine güvenli ve pratik, Ek ise soyut ve kararsız. Hafıza bunları incelikli bir kur yapma olarak birleştiriyor, şimdi ve geçmişi üst üste bindiriyor. İkisi de on yılların birikimi ve deneyiminin bıraktığı bir vasiyetin otoritesi ve şiirselliğiyle bilinçsizmişçesine dans ediyorlar.

Hofesh Shechter’in In your Rooms [Odalarınızda]’nın özel bir adaptasyonunda, kadro yaş ve beceri aşısından çeşitliydi. Ama en tecrübeli dansçıların narinliği, koreografinin saçak duygularına ek bir güç katıyor ve finalde grubun bir araya gelip yumruklarını bilmediğimiz bir düşmana salladıklarında bir dönüm noktası etkisi ve müthiş keskin bir gaddarlık ortaya çıkıyor.

Ancak Gecenin yıldızı, emekli dokuz dansçı için hazırlanan Jonathan Burrows’un The Elders Project [Kıdemliler Projesi] idi.

Burrows’un koreografisi icracıların hafızalarını ve deneyimlerini açığa çıkarıyor, aynı zamanda Matteo Fargion’un eşlik eden müziği hayatlarından hikayeleri kapsıyor. The Elders Project yaşlanmanın korkunç gerçekliğini ortadan kaldırmıyor, ama bu zekice parça yaşlılığın eğlenceli görünmesini sağlıyor.

[Gösteri ile ilgili bir video aşağıdadır]

Paylaş.

Yanıtla