Büyümeyen Çocuk Yüz Yaşında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft81_mf3097386[Yekta Kopan’ın Radikal gazetesinde yayınlanan yazısının bir kısmını aktarıyoruz] Büyümeyi reddeden çocuğun yüzüncü yaşında, başına Robert Wilson’un rejisiyle bir taç konuluyor. Efsanevi yönetmen, benzersiz bir ‘Peter Pan’ yorumuyla geliyor. Üstelik adının hemen yanına oyunun müziklerini yapan çok özel bir grubun da adını eklemiş: CocoRosie.

Berliner Ensemble’ın 1954’ten beri seyircisiyle buluştuğu salondayız. Binanın hemen önündeki Brecht heykelinin önü, yılbaşı gecesinin hemen ertesinde tiyatroya koşanların buluşma noktası.

Tam da yılbaşı gecesinin ertesinde, bir gece öncesinin yorgunluğuna sığınmadan Berliner Ensemble binasına koşanların, bu kez daha da heyecan verici bir nedeni var. Robert Wilson’ın ‘Peter Pan’ yorumunu görmek.

İskoç yazar J.M.Barrie’nin bir çocuk kitabı olarak konumlandırılan ve tanınan eseri Peter Pan, aslında iyilik-kötülük ekseninde büyüklerin dünyasını sorgulayan bir klasik. ‘Peter Pan ya da Büyümeyen Çocuk’ adıyla 1904’te sergilenmeye başlanan bir oyun. James Matthew Barrie bu oyunu 1911 yılında ‘Peter Pan ve Wendy’ adıyla romanlaştırmış.

İlgi çekici notlar var bu noktada. Örneğin oyunun/romanın önemli karakterlerinden Wendy’nin adı yazar kendisi koymuş. Hatta tam olarak şöyle diyelim; karakterine bir isim uydurmuş. Öyle sevilmiş ki bu karakter, günümüzde çoğu çocuğa konan bir isim olmuş.

Yazının devamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:

Radikal

Paylaş.

Yanıtla