BGST Yayınları’ndan Yeni Tiyatro Kitabı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

kapak-OTDMimesis Haber/ Mimesis dergisi editörlerinden Dr.Bülent Sezgin’in yeni kitabı “Oyun-Tiyatro-Drama İlişkisi: Kuram ve Uygulama” yayınlandı. BGST Yayınları’nın 65.kitabı olarak yayınlanan eser hakkındaki kısa tanıtım yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Oyun-Tiyatro-Drama İlişkisi: Kuram ve Uygulama Hakkında

Türkiye’de son yıllarda çocuk ve yetişkin eğitimi alanında, sivil toplum saha çalışmalarında ve şirketlerdeki hizmet içi eğitim süreçlerinde oyunla öğrenme, eğitimde tiyatro, yaratıcı drama, eğitimde drama gibi alanlar oldukça popüler hale gelmeye başlamıştır. Oyun, tiyatro ve dramanın pedagojik ve estetik bir araç olarak kullanıldığı çalışma (kurs, seminer, atölye, konferans vs.) sayısında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Ancak bu alanlarda yapılan tartışma ve uygulamalarda; resmi ideolojinin belirleyiciliğinde “bilgi tekeli” ve salt “ticari kurs mantığı” oluşturma eğiliminin hâkim olduğu söylenebilir.

Elinizdeki kitap çıkış noktası olarak oyun, tiyatro ve drama ilişkisini disiplinlerarası bağlamda inceleyerek, okuyucuya geniş bir kuramsal perspektif sunmak için hazırlanmıştır. Dr. Bülent Sezgin’in aydınlanmacı ve eleştirel bir bakış açısıyla hazırladığı akademik çalışma, okuyucuya hem teorik hem de pratik bağlamda yenilikçi öneriler sunmaktadır. Kitapta drama ve tiyatronun asal unsuru olan oyun ve oyun kuramları kapsamlı bir şekilde incelenmiş, dramanın ve tiyatro arasındaki girift ilişki estetik ve pedagojik bağlamda analiz edilmiştir.

Kitapta ayrıca tiyatro ve drama yoluyla toplumsal değişime ve eleştirel pedagojinin gelişmesine katkıda bulunmak isteyen eğitimci ve sanatçılara farklı model önerileri sunulmaktadır. Bu bağlamda tiyatro ve drama uzmanları Bertolt Brecht, Augusto Boal, Dorothy Heathcote ve Gavin Bolton’un estetik, pedagojik ve politik perspektifleri karşılaştırmalı incelenmiştir.

Kitabın içindeki uygulama örnekleri ise, uzun yıllardır çocuklarla, gençlerle ve yetişkinlerle pratik çalışma yapan Dr. Bülent Sezgin’in çalışma arşivlerini düzenlemesiyle oluşmuştur.

Kitap çocuklarla ve yetişkinlerle oyun, tiyatro ve drama yoluyla estetik ve pedagojik deneyim yaşamak isteyen eğitimcilere, psikologlara, anne ve babalara, oyunculara, yönetmenlere, yaratıcı drama uzmanlarına, eğitim fakültesi öğrencilerine, drama öğretmenlerine, akademisyenlere, konservatuar öğrencilerine, çocuk gelişimi uzmanlarına, sosyal sorumluluk ve AB projesi yapanlara, pedagoglara, amatör ve profesyonel tiyatroculara ve sivil toplum çalışması yapanlara katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Kitabı temin etmek için http://www.idefix.com/kitap/oyun-tiyatro-drama-iliskisi-kuram-ve-uygulama-bulent-sezgin/tanim.asp?sid=VW28XDNBOT4TYSXCN21J  adresinden sipariş verebilirsiniz.

 Mimesis Haber-Özgür Çiçek

Paylaş.

Yanıtla