Açığa Alınan Oyuncular: Alnımız Ak, Belkemiğimiz Dik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

57697İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nın hükümetin olağanüstü hal (OHAL) ilanının ardından yayınladığı 667 No’lu Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) dayanarak tiyatrocuları açığa almasına tepkiler sürüyor.

Açığa alınan sanatçılar arasında olan Yönetmen Ragıp Yavuz, 12 Eylül döneminde 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası ile yargılandığına atıfta bulunarak ihraç edildiğini hatırlatarak şunları söyledi; FETÖ’cü darbe çomarlarıyla bir ilişkim olup olmadığını araştırmaya kalkışanlar bilmelidir ki, ben 12 Eylül’de, faşist Evren cuntasının sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandım! Aynı bugün yapılmaya çalışıldığı gibi, 1980 faşist cuntası tarafından 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası ile Şehir Tiyatroları’ndan ihraç edildim. Özlük hakları 36 yıldır hala iade edilmeyen Türkiye’deki tek sanatçıyım ve hayatımın 13 yılı sürgünde geçti… Faşizmle mücadelenin rehberliğinde ve onurla sahnede geçirdiğim 42 yılın ardından açılacak hiçbir soruşturma, “cemaat” ya da “darbe” bulgusuna rastlayamaz ve beni itibarsızlaştıramaz!”

‘SANAT KORKAKLARIN İŞİ DEĞİLDİR’

Açığa alınan oyuncu Sevinç Erbulak ise çeyrek asırdır emek verdiği tiyatrodan uzaklaştırılmasıyla ilgili tepkisini sosyal medya hesaplarından paylaştı. Açıklamasında, “Bizim adımız eski Yunan’dan beri ‘oyuncu’. Bildiğimiz, yaptığımız tek iş bu, oyunculuk. Ve benim ustalarımdan öğrendiğim bir şey var, gerçek her zaman bir tanedir ve bir gün mutlaka ortaya çıkar. Hayat muhteşem olmadığı için sanat var ve sanat, korkakların işi değildir. Ömrünüz yettikçe, korktuğunuz şeye dönüşmeyin.” İfadelerine yer veren sanatçı, en kısa sürede bu yanlışın düzeltilmesini dilediğini belirtti.

#MeslektaşımaDokunma

Şehir Tiyatroları’nın oyunculara yönelik başlattığı soruşturma sosyal medyadan da tepki gördü. Sanatçılar ve tiyatro kurumları açığa alınan arkadaşlarıyla dayanışmak için MeslektaşımaDokunma hashtagiyle tepki mesajları paylaştı ve Şehir Tiyatroları’nın yapılan bu hatadan bir an evvel dönmesi gerektiğini dile getirdiler.

Orhan Alkaya: Ragıp’a ve bütün arkadaşlarıma kefilim.

Çiçek Dillligil: O kadar saçma ki!! Cümle kurmak dahi istemiyorum.. Kaç kişiyiz, birbirimizi biliriz… Yanlış ÇOK büyük. Dönülür, çözülür.

Levent Kazak: Şehir Tiyatroları yönetiminin bu kepazeliğe göz yummayacağını umuyor, buna inanmak istiyorum. Şehir Tiyatrolarında açığa alınan arkadaşlarımızın yanındayız. bu deliliğin, bu cadı avının hemen sonlanması gerekir.

Tilbe Saran: #MeslektaşımaDokunma. Sanat bir toplumun vicdanıdır. Yorgun ruhların soluğu, barışın harcıdır.

Mert Fırat: Siz hiç utanmıyorsunuz ya en çok o teşvik ediyor insanı direnmeye…

Iraz Yöntem: Sanat karanlığı aydınlatır!

Tiyatro Pera: ŞehirTiyatrolarındaki katliamı şiddetle kınıyoruz!Acilen durdurulmalı!Tüm tiyatrocular birlikte karşı çıkmamız gerek!

Bulut Tiyatro: Cadı avına hayır. #meslektaşımadokunma

Ahmet Ümit: Darbeciyi yargıla ama suçsuz #MeslektaşımaDokunma

İŞTİSAN: TİYATROCULARA YAPILAN ADALETSİZLİKTİR

İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) yaptığı açıklamayla OHAL sebep gösterilerek hükümete muhalif isimlerin işten el çektirildiğini belirtti. Açıklamada tiyatroculara ve seyircilere yapılan bu haksızlığın bir an önce düzeltilmesi talep edildi; “Görülüyor ki OHAL adı altında hükümete muhalif memurlara işten el çektirilmektedir. Yıllardır ülke güvenliğini tehlikeye düşürmek için askeri ve mülki yapılara sızanlar tiyatro oyuncuları değildir. Ülke güvenliğini sağlamak adı altında şehir tiyatroları oyuncularına yapılan bu kıyım düpedüz adaletsizliktir. Siyasi ya da dinci bir figürün dayatmalarını asla kabul etmemiş, aydınlık yarınlara inanmış ve her türlü zor şart altında mesleğini yapmış onurlu meslektaşlarımıza ve İstanbul tiyatro seyircisine yapılan bu haksızlığı ve adaletsizliği kınıyor ve bir an önce bu hatadan dönülmesi çağrısında bulunuyoruz. Unutulmamalıdır ki; toplumsal barış ve kardeşlik amacı –eğer samimi ise- adaletsizlikle sağlanamaz.”

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla