Diyarbakır DT, Sezonu Açıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, yeni sezona Cevat Fehmi Başkut’un yazdığı, Levent Süner’in yönettiği ”Hacı Yatmaz” oyunuyla ”Merhaba” diyecek. Levent Süner’in yönetiminde provaları aralıksız süren oyun, 7 ekimde Orhan Asena Sahnesi’nde prömiyer yapacak.

Oyunun rejisini üstlenen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Sanat Dalı’nda Öğretim Üyesi Levent Süner AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cevat Fehmi Başkut’un ”Hacı Yatmaz” oyununun 1960 yılında kaleme alındığını, olayların 1965’te geçtiğini söyledi.

Oyunun 1961 ve 1962’de hem İstanbul Şehir Tiyatrolarında, hem de devlet tiyatrolarınca sahnelendiğini, yaklaşık 49 yıl sonra da Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda sahneleneceğini dile getiren Süner, bir taşlama, yergi oyunu olan ”Hacı Yatmaz’ın, ”Rıza” karakteriyle şekillendiğini belirtti.

Levent Süner, ”Rıza adında başrol kişimiz var. Hacı Yatmaz bize neyi ifade ediyorsa Rıza karakteri de aynen böyle bir karakter. Asla omurgası yok. Su nereden akarsa oraya doğru yönelen, asla muhalif olmayı kabul etmeyen, hep iktidarın yanında olmayı seçen bir karakter. Her devrin adamı. Oyun 1965 yılında geçiyor. Biz son perdede 4 yıl sonrasını görüyoruz. Aradan 4 yıl geçmiş ama Rıza hala duruyor. Herkes gitmiş, devrilmiş, dönemler değişmiş, ama Rıza her devirde ayakta ve o hala iktidarın peşinde. Oyun, politik taşlama tarzında.”

‘EĞLENCELİ VE KOMİK’

Süner, oyunda canlı müzik kullandığını, yazarın metnini olduğu gibi korurken, bir taraftan da yeni bir bakış açısıyla yorumladığını, müziğiyle dansıyla yepyeni bir oyun ortaya çıktığını anlattı.

Seyircinin oyunu kendine çok yakın göreceğine inandığını ifade eden Levent Süner, ”Seyirci çevresinde görebileceği insanları sahne içerisinde görebilecek, karakterler yakın gelecek. Eğlenceli ve komik. Oyunun düşündüren, belki biraz can acıtan bir tarafı da olacak. Güleceğiz belki, ama bu tür insanların ne kadar çok çevremizde var olduğunu anladıkça, gördükçe biraz da aslında canımız yanacak. Maalesef bugünkü duruma baktığımızda omurgasız insanlardan çevremizde o kadar çok ki, bunları da bir taraftan göreceğiz ve galiba rahatsız olacağız diye düşünüyorum” dedi.

Cevat Fehmi Başkut’un yazdığı, Süner’in yönettiği oyunda Lale Ertiş Gençtürk, Serkan Ekşioğlu, Özlem Gür Binici, M.Orkun Gülşen, Uğur Çınar ve Şivan Binici rol alıyor. Oyunun dekoru, Işın Mumcu, kostümü Funda Çebi’ye ait.

Star

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.