Bir Sarah Kane Oyunu, Hem de DOT’ta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Asu Maro’nun Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan köşe yazısını paylaşıyoruz. ] Tiyatro sezonunu can sıkıntısıyla, sinir harpleriyle, belirsizliklerle kapattık, yeni umutlarla açmak istiyor insan. Daha bir ay kadar varsa da umut ederek beklemek… Ben bugünlük DOT’tan haberler vermek istiyorum, çünkü peş peşe perde açacak dört yeni oyunla başlıbaşına yeri hak ediyorlar

SARI AY: Eylülde başlayacak ilk oyun, geçen seneden beri provaları süren ‘Sarı Ay’. İskoçyalı yazar David Grieg’in yazdığı oyun, “Çağdaş bir Bonnie ve Clyde masalı” diye tanımlanıyor. Kahramanlarımız Lee Macalinden ile Leila Suleiman. 17 yaşındaki Lee’nin babası o 5 yaşındayken çekip gitmiş, Lee alkolik annesi ve onun erkek arkadaşı Billy’yle yaşıyor. Leila da magazin dergilerine meraklı, sessiz bir kız. Bu iki yalnız çocuk bir akşam süpermarkette tanışıyorlar ve kısa sürede başlarını belaya sokup kaçmaya başlıyorlar. DOT’un kendi içinden genç yönetmenler çıkarmasının son örneği olarak Pınar Töre tarafından sahneye konan oyunda, geçen yıl ‘Öksüzler’de bir arada izlemeye bayıldığımız Gizen Erdem’le İbrahim Selim’in yanı sıra, Kaan Turgut ve Su Olgaç rol alıyor.

ALTIN EJDERHA: Roland Schimmelpfennig’in önceki yıl Almanya’da Theater Heute dergisi tarafından ‘yılın oyunu’ seçilen metni… Oyun, bir Çin-Thai-Vietnam lokantası olan Altın Ejderha’da geçiyor. Mutfakta kaçak çalışan, oturma izni olmayan Çinli çocuğun diş ağrısı tutuyor. Çekilen diş çorbanın içine girip lokantanın müşterilerinden birine ulaşıyor. Ve bir dizi talihsiz olayla bir dizi farklı insan tanımaya başlıyoruz. Balkondaki yaşlı adam ve torunu, çatı katındaki genç çift, bir kadın ve erkek arkadaşı, komşu bakkal… Ve hepsinin öyküleri birbiriyle bağlantılı… Oyunun yönetmen koltuğunda, yıllar önce ‘Kürklü Merkür’de yardımcı yöntemen ve dramaturg olarak karşımıza çıkan bir isim Serkan Salihoğlu var. Oyuncular Deniz Türkali, Köksal Engür, Ece Dizdar, Enis Arıkan, Saim Karakale.

İKİ KİŞİLİK BİR OYUN: 2006’da Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’ne bir Bülent Erkmen oyunuyla katılmıştı DOT: ‘İki Kişilik Bir Oyun’. Şimdi onun Aslı Mertan ve Bülent Erkmen tarafından değiştirilmiş hali, bir Salon-DOT ortak yapımı olarak İKSV Salon’da sahneleniyor. Oyunda Pınar Töre, Ece Dizdar, Tan Temel, Serkan Salihoğlu oynuyor.

CLEANSED: Bombanın büyüğünü sona sakladım: Ocak ayında DOT, ülkemizde pek az çevrilen ve sahnelenen, zaten 28 yaşında ölümü seçtiği için topu topu beş oyun yazabilmiş bir parlak yazarın; Sarah Kane’in ‘Cleansed’ini sahneliyor, Murat Daltaban’ın rejisiyle. Sahnelenmesi kadar dili zor bir yazar olduğu için çevirisinin Hakan Günday tarafından yapılmış olması da ayrı bir müjde. İlk kez 1998’de Royal Court’ta sahnelenen oyunun tanıtım dergisinden aktarırsak, ‘Cleansed’ hakkında şunları söyleyebiliriz: “Toplumu sakıncalı kişilerden arındırmak için tasarlanan bir kurumda bir grup tutsak, kendilerini aşk yoluyla kurtarmaya çalışır.”
Oyun, Grace’in kayıp erkek kardeşi Graham’i araması üzerine kurulu ama aşk ve cinsel kimlik üzerine iç içe geçmiş dört öykü anlatıyor. Artık DOT’un ana kadrosu sayılan isimler; Gizem Erdem, Serkan Altunorak, Tuğrul Tülek, İbrahim Selim, Kaan Turgut, Gonca Vuslateri rol alıyor.

NOT: Bu sezon her biri birer Don Kişot gibi faaliyetlerini sürdüren özel tiyatrolarda neler izleyeceğimize dair Onur Şimşek’in toparladığı kapsamlı bir dosyayı Milliyet Sanat’ın eylül sayısında görebileceksiniz.

SARSINTILI BiR YOLCULUK DAVETi

1971 doğumlu olup, depresyon tedavisi gördüğü hastanede kendisini astıktan sonra Kurt Cobain gibi, Amy Winehouse gibi ‘ölümsüz uyumsuz’larımız arasına katılan Sarah Kane, insan ruhunun karanlıklarında gezinen kaleminin şiddet dozu yüksek, izleyenin rahatını kaçıran bir yazar. İntihardan önceki son oyunu ‘Psikoz 4.48’, Emre Koyuncuoğlu’nun rejisi, Esra Bezen Bilgin’in oyunuyla akıllarımızda… Aynı oyunu geçen yıl Tiyatro Pot’un sahnelediğini hatırlayalım, zaman zaman Sarah Kane’i ‘göze’ alan az sayıdaki topluluğumuza selam edelim ve kendimizi bir kez daha bu yazarın dünyasında sarsıntılı bir yolculuğa hazırlayalım.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.