Batman'da Kürt Sinemacılara Gözaltı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mezopotamya Kültür Merkezi Sinema Birimi bünyesinde çalışmalar yapan ve Batman’ın Soson ilçesinde 3 kısa filmin çekimi için giden sinema emekçileri gözaltına alındı.

Konuyla ilgili ETHA’ya açıklama yapan Yönetmen Yardımcısı Murat Eroğlu, MKM Sinema Birimi bünyesinde, çekimini yaptıkları 3 kısa filmden biri olan “Dayı ile Yiğen” filmi için 5 gündür Sason’da olduklarını söyledi. Filmin çekimi için Valilik, Emniyet Müdürlüğü ev Sason Kaymakamlığı’nda izin aldıklarını bildirne Eroğlu, polislerin seti basarak, çekimleri durduduğunu ve tüm çalışanları gözaltına alındığını kaydetti.
2 SAAT TUTULDUKTAN SONRA 8 KİŞİ BIRAKILDI
Aralarında proje danışmanı ve yönetmen Kazım Öz, oyuncular Nazmi Kırık, Kemal Ulusoy ve kendisinin de olduğu 10 kişinin gözaltına alındığını belirten Eroğlu, 2 saat tutukduktan sonra 8 kişi ile birlikte serbest bırakıldıklarını kaydetti. Eroğlu, oyuncu Kemal Ulusoy’un halen gözaltında tutulduğunu bildirdi. Ulusoy’un ifade işlemlerinin ardından savcılığa çıkarılacağı öğrenildi.
GÖZ ALTI İHBAR ÜZERİNE
Eroğlu, çekimler sırasında, çekim ekibinin ilçede bulunan bir kişi ile diyaloğa girdiği ve Türkçe konuşan kişiye neden “Kürtçe konuşmuyorsun” diyerek tepki gösterildiği iddiası ile gözaltına alındıklarını kaydetti. Polislerin, söz konusu kişinin şikayeti üzerine kendilerini gözaltına alındıkları yönünde bilgi verdiğini söyleyen Eroğlu, “‘Halkı kin ve nefrete teşvik etmek’ iddiasıyla gözaltına alındık. Oysa bizim çekimlerimiz bir arabanın içerisinde geçiyor. Çekim boyunca arabadan inmedik ve kimse ile konuşmadık” dedi.
VERDİKLERİ İZİNLERİ HİÇE SAYIYORLAR
İddianın tamamen keyfi ve çalışmalarını engellemeye yönelik olarak polis tarafından ortaya atıldığını vurgulayan Eroğlu, “İddiada bulunan kişi ile bizi yüzleştirmelerini istedik ama ‘yasalar ihbar edeni korur’ diyerek bu talebimizi reddettiler. Durum tamamen keyfi ve çalışmalarımızı engellemeye yöneliktir. İzinlerimiz olmasına rağmen böyle birşey yaşandı. Verdikleri izinleri kendileri hiçe sayıyorlar” şeklinde konuştu.

Eroğlu, Sason İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde beklediklerini kaydetti.

Emekdünyası

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.