Ankara Devinim Tiyatrosu Yeni Sezona Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro anlayışını ve arayışını eleştirerek, kendine bir yer bulma çabasında olan Ankara Devinim Tiyatrosu, 11’inci sanat sezonunu 4 oyunla açıyor. Yazarlığını Ahmet Yapar ve Yunus Emre Gümüş’ün yaptığı oyunların yönetmenliğini, Ahmet Yapar üstlendi. 8 kişilik bir ekiple sahne alacak olan tiyatrocuların, sıra dışı afiş tasarımları da şimdiden sanatseverleri heyecanlandırdı.

Mizah, Taşlama, Dans…

Oyunlarda insanların gündelik yaşamda karşılaştıkları durumları hicveden, toplumcu ve politik göndermeleri olan hikayeler anlatılıyor, geleneksel tiyatro modernize ediliyor. Oyuncular, seyircilerin her bir karakterden veya hikayeden kendine çıkarımlar yapacağı bir atmosfer hedefliyor. Kadın oyuncuların sahnede baskın karakterler olması da oyunları alışagelmişin dışına çıkarıyor. Skeçlerin, “Güldürürken düşündüren” niteliği, oyunlarda ilgiyi arttırıyor.

“Ankara Gazinosu” 1980 darbesinden sonra aile gazinolarının yerini pavyonlara bırakmasını konu edinirken, “Parody Night Show” oyunu ise birbirinden bağımsız hikayelerden oluşuyor. “Muhteris Sükûnet” de psikolojik gerilim tarzında skeçlerden oluşuyor. Çocukları da unutmayan sanatçılar, “Kurşun askerin utancı” isimli savaş karşıtı skeçle de toplumsal mesaj veriyor.

Sahneye Geri Dönüş

Yönetmen Ahmet Yapar, pandemi kısıtlamaları nedeniyle uzun bir süre uzak kaldıkları sahnelere yeniden geri dönmenin heyecanlı olduğunu ifade etti. Yapar, “Sahnede seyirci ile tekrar göz göze olmak, onların alkışlarını ve eleştirilerini almak, bizi hem heyecanlandırıyor hem de geriyor. Bunun dışında zaten endişe içindeyiz. Her an bir kapanma olacak, yeniden sahneleri terk edeceğiz diye paranoyak olduk” ifadelerini kullandı.

“Gülmeyi Özledik”

11 yıllık Tiyatro Emekçisi, Oyuncu Burak Efe Meyilli de sahnelenecek dört oyunda yer alıyor. Oyunların sıkıntılı süreçte seyirciye ve oyunculara iyi geleceğini dile getiren Meyilli, “Çok eğlenceli ve keyifli oyunlarla sahnede olacağız. Hepimiz gülmeyi özledik. Biz farklı yerlerden, farklı tarzlarda bir araya gelmiş ve aile samimiyetini oluşturmuş bir ekibiz. Bu aramızdaki sıcaklığı oyunlarımızda seyircilerimize de yansıtmaya çalıştık” dedi.

İlk Oyun 6 Ağustos’ta

Oyuncu İlknur Burcu Akpınar ise, “Yakında sahnelenecek oyunlarla üstümüzdeki ölü toprağını atacağız. Tiyatro görevini yerine getirecek. Oyunlarımız da insanları eğlendirecek ve yeniden insanlardaki hayat enerjisini kazandıracak” diye belirtti.

Ankara Devinim Tiyatrosunun “Parody Night Show” isimli ilk oyunu, 6 Ağustos’ta Shelter Stage Sahnesinde izleyiciyle buluşacak.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla