Lerna Babikyan’dan “Yaratıcı Dans: Hareketli Pedagoji” Kitabı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lerna Babikyan’ın “Yaratıcı Dans: Hareketli Pedagoji” adlı kitabı Töz Yayınları’ndan 2022’nin Kasım ayında basıldı. Kitap, Creative Dance for All Ages, Brain Compatible Dance Education ve Brain Dance gibi çalışma başlıklarının yaratıcısı dans eğitmeni ve yazar Anne Green Gilbert’ın ve Türkiye’den akademisyen ve koreograf Geyvan McMillen’ın önsözleri ile başlıyor.

Eğitimciler ve ebeveynler için bir rehber alt başlığıyla sunulan kitabın ilk bölümünde “Yaratıcı Dans” olarak isimlendirilen alanın tarihçesine, gelişimine, hedeflerine, yöntemlerine ve bu alanda öne çıkan isimlere yer veriliyor. İkinci bölüm eğitim ve dans ilişkisine ayrılmış. Dansın herhangi bir eğitim başlığında bir öğretim aracı olarak nasıl konumlanabileceği ve işlevlenebileceği üzerinde duruluyor. Üçüncü bölüm ise özellikle eğitmenlerin ve ebeveynlerin faydalanabileceği uygulamalar bölümü. Bu bölümde çeşitli ders modüllerine, derslerin farklı aşamalarının nasıl kurgulanabileceğine değinilmiş ve bu çalışma alanının içerdiği alt çalışma başlıklarına açıklayıcı bir şekilde yer verilmiş.

Kitap bu alanda profesyonel bir dansçı ve eğitimci tarafından Türkçe dilinde hazırlanan ilk yayın olma özelliği taşıyor. Kitabın okuyucuya çağrısı kitabın arka kapağında şöyle özetlenmiş:

“Yaşamımızın ilk yıllarından itibaren doğal olarak hareket ile öğreniriz, ilişki kurarız, temas ederiz, yanıt veririz. Evren var olduğundan bu yana var olan hareket ve dans çeşitli doğa olayları, mitolojik karakterler ve ritüeller aracılığı ile insanlık tarihi boyunca var olmuş; sahne sanatları gösteriler aracılığı ile de yaşamlarımıza misafir olmuştur. Bu kitap postmodern toplumda yaşayan bireylerin dans ile olan ilişkisini ‘misafirlik’ bağlamının ötesine taşımak ve dansı yaşamsal, eğitimsel ve sanatsal bir aktivite olarak yeniden merkeze alabilmek, deneyimleyebilmek adına bir rehber olarak yazılmıştır.”

Paylaş.

Yanıtla