Filistinli Ashtar Tiyatrosundan “Gazze Monologları” Çağrısı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan ve kâr amacı gütmeyen Filistinli bir topluluk olan Ashtar Tiyatrosu, 29 Kasım’da Gazze Monologları adlı oyunun dünya çapında okunması ve sergilenmesi için bir çağrı yayımladı. Tiyatro ekibi; Gazze’de yaşanan korkunç savaş nedeniyle, Filistin halkı için adalet, eşitlik ve özgürlüğe değer verenler için önemli bir gün olan 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’nde Gazze Monologları’nın halka açık bir şekilde okunması veya oynanması için dünyadaki tüm dostlarına ve tiyatro yapımcılarına acil bir talepte bulundu.

Gazze Monologları 2010 yılında bir Ashtar Tiyatro programına katılan Gazzeli gençler tarafından yazılmış ve ilk kez sahnelenmişti. Oyun, Gazzeli gençlerin 2008-09 yıllarında İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Gazze’ye yönelik ölümcül saldırısı öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlattıkları 33 monologdan oluşuyor. Oyunun ilk gösterimi 2010 yılında Gazze Şeridi’nde gerçekleştirilmişti.

“MONOLOGLARIN HALA GEÇERLİ OLMASI TRAJİK”

Gazze Monologları, İsrail devleti tarafından “Dökme Kurşun operasyonu” olarak bilinen ve havadan, karadan ve denizden 22 gün süren bombardımanı içeren kitlesel yıkımın yarattığı umutları ve travmayı eleştirel bir analizle sunuyor. Şiddet, 27 Aralık 2008’de öldürülen 220 kişi de dahil olmak üzere 1300’den fazla Filistinlinin ölümüne ve 5 binden fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.

Tiyatro ekibi geçtiğimiz hafta yayımladıkları çağrı metninde, “Trajik bir şekilde, bu monologlar bugün hâlâ geçerliliğini koruyor. Gazze’deki çocukların ve insanların seslerini duyurarak, cesur Gazzelilerin dehşetini, umutlarını ve direncini daha geniş kitlelere duyuruyorlar” ifadeleri yer aldı.

“BU DÜNYA GENÇLİĞİNE BİR ÇAĞRIDIR”

World Socialist Web Site’tan Sandy English’in yaptığı haberde “Bu, dünya gençliğine bir çağrıdır. Gazze Monologları 2010 yılından bu yana uluslararası alanda binlerce lise ve üniversite öğrencisi tarafından sahnelendi. YouTube’da düzinelerce performans bulunabilir ve oyunun okunması Filistinli gençlerin dünyanın dört bir yanındaki gençlerle olan derin bağını gösterir” denildi.

English, yaptığı haberde böyle bir eserin sansüre uğrayabileceğine dikkat çekerek “Bu tür bilgi ve sanat, başta Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok emperyalist ülkedeki yetkililer tarafından bastırılmaya çalışılmaktadır. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük okul bölgesi olan New York’ta Gazze Monologları’nın sahnelenmesi düşünülemez bile. New York okul şansölyesi, okullarda İsrail-Filistin’deki olayların tartışılmasını özellikle yasaklamış ve eğitimcileri işlerinin dışında bile susturmaya çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

Yazının devamında English, Amerika’da yaşanan olayı “Öğrenciler, geçen hafta Queens’te siyonist bir öğretmeni protesto ettiklerinde, şu anda eğitim bütçesinden yarım milyar dolardan fazla kesinti yapmakla meşgul olan sağcı Belediye Başkanı Eric Adams tarafından ‘antisemitik’ olarak karalanıyorlar” ifadeleriyle aktarıyor.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla