Tiyatronun Ustalarını Yetiştiren Gençlik Tiyatrosu’nun Belgeseli CRR’de!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türk tiyatrosunun usta isimlerini yetiştiren, İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği öğrencileri tarafından 1953 yılında amatör bir tiyatro olarak Avni Dilligil’in inançlı desteğiyle kurulan Gençlik Tiyatrosu 70 yıl sonra belgesel oldu. Yönetmen ve yapımcılığını Nurgül Bayram’ın, müziklerini Ali Otyam’ın ve seslendirmesini Levent Dönmez’in yaptığı belgeselin gösterimi, 30 Ocak Salı akşamı saat 20.00’de Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda gerçekleşiyor.

Türkiye’de toplumcu çağdaş tiyatronun temellerini atarak, Türk tiyatrosunun ilk kez Avrupa’da temsil edilmesini sağlayan Gençlik Tiyatrosu, sadece tiyatroda değil, her alanda kendi mesleğinin öncülerini yetiştirdi. Araştırma ve yapım aşaması beş yıl süren belgeselde; Aden Tolay, Ali Özgentürk, Aydın Engin, Can Kolukısa, Erol Keskin, Genco Erkal, Haldun Dormen, İzzet Günay, Nevra Serezli, Osman Arolat, Rahmi Dilligil, Rana Cabbar, Suna Keskin, Tan Oral, Yılmaz Büyükerşen, Yılmaz Gruda, Yurdaer Erşan ve Zihni Göktay’ın aralarında olduğu 42 değerli isimle röportajlar yapılarak, daha önce yayınlanmamış fotoğraf ve görüntüler kullanıldı. Aykut Oray, Cüneyt Türel, Erol Keskin, Halit Akçatepe, Metin Serezli, Nisa Serezli, Şemsi İnkaya, Tuncel Kurtiz, Ülkü Tamer ve birçok isim sahne tozunu ilk kez Gençlik Tiyatrosu’nda yuttu. Aydın Engin, Güngör Dilmen Musahipzade Celal, Necati Cumalı, Osman Arolat, Turgut Özakman ve Vasıf Öngören’in aralarında bulunduğu yazarların ortaya çıkmasına ve eserler üretmesine olanak sunan yine Gençlik Tiyatrosu oldu.

O günün tanıklarıyla, belgeleriyle Gençlik Tiyatrosu’nun hikayesini ve Türkiye’nin kültür ve sanat tarihine kattıklarını anlatan belgeselin, 30 Ocak Salı akşamı saat 20.00’de CRR’de gerçekleşecek gösterimine tüm sanatseverler davetli…

Bilgi için:

www.kultursanat.istanbul
https://www.instagram.com/ibb_kultur
https://twitter.com/ibb_kultur
https://www.facebook.com/ibbkultur
https://www.youtube.com/@IBBKulturIstanbul

Paylaş.

Yanıtla