2.İstanbul Tiyatro Vitrini-TheatreIST

Pinterest LinkedIn Tumblr +

11-17 Mart 2024 tarihleri arasında ikincisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Vitrini 16 ülkeden 27 festival yöneticisi, eleştirmen, gazeteci ve akademisyeni İstanbul’da sahne alan 12 bağımsız tiyatro grubu ile buluşturdu. Her oyun sonrası, konuklar ve tiyatro grupları fuaye toplantılarında yapılan söyleşilerde bir araya geldiler. Bu yıl seçkide yer alan prodüksiyonlar Geçen Gün (Beykoz Kundura), Nifas (MaaPerform), Tarihte Yaşanmamış Olaylar (Boa Sahne), Nasıl Bilirdiniz (Yersiz Kumpanya), Misket (Faraza Tiyatro), Boşu Boşuna (Onur Karaoğlu), Displaced, İki Efendinin Uşağı (CAS), Çirkin (Dolkun Production, On Adımda Unutmak (Stüdyo Oyuncuları), Tek Kullanımlık Hikaye (Kumbaracı 50), Bernarda (Project No 2).

Doç. Dr. Yavuz Pekman, konukları Türkiye tiyatro tarihine bir yolculuğa çıkartarak, izleyecekleri oyunlara bir köprü kurulmasını sağladı. İstanbul Tiyatro Vitrini etkinlikleri içinde oyunların yanı sıra atölyelere, söyleşilere ve konferanslara da yer verildi.

Prof. Savaş Patsalidis bir masterclass ve bir eleştiri atölyesi düzenlerken, Esther Slevogt da dijital platformda eleştiriyi masaya yatırdı.

Jari Juutinen ve Darius Bork sadsongscomplex:fi adına uluslararası işbirliklerin olanaklarını araştırmak üzere İstanbul’daki bağımsız tiyatro yönetmenleriyle buluştular.

Yerli ve yabancı festival yöneticilerinin de bir araya geldiği Tiyatro Vitrini’nde festival yapmanın zorlukları, destek olanakları ve işbirliği için olanaklar tartışıldı.Slovenya’dan gelen Dragan Zivadinov ve Aljosha Zivadinov İBŞT ve Çağdaş Gösteri Sanatları merkezi işbirliğiyle iki gün süren bir reji atölyesinin ardından Tiyatro Vitrininin son gününde Werkstatt Akademide tiyatro severler için çağdaş biyomekanik uygulamalarını tanıttılar.

Mart 2023 tarihinde etkinliğin ikincisini gerçekleştirmek amacıyla bir araya gelen yürütme kurulunda, Nihal Kuyumcu, Handan Salta, Hasibe Kalkan, Senem Cevher, Gizem Duman Şeşen, Emre Erbirer ve Gökay Genç yer alırken, danışma kurulu Leman Yılmaz, Cengiz Özek ve Selen Korad Birkiye’den oluşmaktadır.Bu yıl 12 yapımı dahil edilen etkinlik için oluşturulan seçici kurulda ise Erdoğan Mitrani, Nihal Kuyumcu, Handan Salta, Hasibe Kalkan, Senem Cevher, Sündüz Haşar, Özgül Akıncı, Öznur Oğraş Çolak ve Tijen Savaşkan yer almaktadır.

Tiyatro Vitrini ardından konuklardan gelen geribildirimler, seçkide yer alan birçok yapımın yurtdışında başka festivaller, başka seyircilere doğru yola çıkacağını gösteriyor.

CONTACT e-mail: theatreist2022@gmail.com

Instagram: instagram.com/theatre_ist

LinkedIn: linkedin.com/company/theatreist

Paylaş.

Yanıtla