Ali Sürmeli’den “Resimli Osmanlı Tarihi”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları`nda perde heyecanı yaşanıyor. Sezon, Ali Sürmeli`nin yönetiminde gerçekleşecek `Resimli Osmanlı Tarihi` adlı oyunla 1 Ekim Cuma günü açılacak.

Oyun, Şehir Tiyatroları`nın dördüncü sahnesi olan Gölcük Kazıklı Kervansarayı`nda sahnelenecek. Oyunu, ünlü tiyatro sanatçısı Ali Sürmeli yönetiyor. Osmanlı`dan Cumhuriyet`e, toplumun siyasal serüvenini eleştirel, ironik ve keyifli bir komedyaya taşıyan oyunun provaları ise sürüyor.

Şehir Tiyatroları`nın sezondaki en önemli oyunları arasında yer alan `Resimli Osmanlı Tarihi` adlı oyunun provaları devam ediyor. Provalar, oyunun ilk gösterimini yapacağı Kazıklı Kervansarayı içindeki sahnede yapılıyor. Yönetmen Ali Sürmeli, oyunda rol alan sanatçılarla birlikte hız kesmeden provaları sürdürüyor. Oyun, 1 Ekim Perşembe günü Kazıklı Kervansaray`da yapacağı prömiyerin ardından, Ekim ayı boyunca SDKM Büyük Sahne`de perde açacak.

OYUNUN İÇERİĞİ

Oyunun başkişisi Vakıf, iyi niyetli, duygusal ama siyasetin çarklarının nasıl işlediğini bilmeyen, bu yüzden de sürekli düş kırıklığına uğrayan ve tarihin gidişatını değiştirmek gibi olmayacak bir hayale kapılan biridir. 26 Mayıs 1960`ta sızarak uykuya dalan Vakıf, düşünde 26 Mayıs 1876`ya gider. Uyandığında ise 27 Mayıs 1960 ihtilali olmuş, ama Vakıf yüzyıl öncesinde kalmıştır. Özakman, oyunda, toplumda yer alan anayasaları, aileyi, kadın erkek ilişkilerini ve üç padişah (Abdülaziz, V. Murat, Abdülhamit) dönemini işliyor.

Oyunda, Vakıf karakteriyle başrolü Aydın Sigalı oynuyor. Anlatıcıyı Tarık Keskiner`in üstlendiği oyunda Mahmure`yi Zeynep Özan, Dr. Kapolyon`u Ahmet Yaşar Özveri canlandırıyor. Oyunda ayrıca, Şehir Tiyatroları`nın başarılı sanatçılarından Mehmet Serimer, Şafak Karali, Veysel Sami Berikan, Ozan Şahin, Nuri Karadeniz, Ferdi Yıldız, Taylan Ertuğrul, Burcu Güner, İrem Kahyaoğlu, Seçil Mutlu, Deniz Alan, Işık Öztorun, Senem Akman rol alıyor. Dekorlarını Veysel Çıracı`nın yaptığı oyunun kostüm tasarımı Funda Çebi`ye, kareografisi Cihan Yöntem`e, ışıkları Erol Dinçdemir`e, müzikleri ise Turgay Erdener`e ait.

Tümgazeteler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.