Truvalı Hektor ‘Canlandı’

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Tüm zamanların en büyük savaşçılarından biri olarak kabul edilen ‘Truvalı Hektor’, Çanakkale’nin İntepe Beldesi’nde düzenlenen etkinliklerle anıldı.
‘4’üncü İntepe Kültür Etkinlikleri Festivali’ kapsamında, Troya Savaşları kahramanı Hektor’un cenaze töreni ve ayini canlandırıldı. İntepe Belediye Başkanı CHP’li Alaattin Özkurnaz, “Hektor, dünya ve Çanakkale için önemli bir değer. Hektor’a sahip çıkmalıyız ve bunu görev edinmeliyiz” dedi.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Uluslararası İntepe Etkinlikleri Hektor Koruluğu Ayini ve Festival Şenliği’nde, tüm zamanların en büyük savaşçılarından biri olarak kabul edilen ‘Truvalı Hektor’ anıldı. Truva Savaşları kahramanı Hektor için yaşadığı topraklarda ayin düzenlendi. Ayine İntepeliler de yoğun ilgi gösterdi.

TRUVALI KADINLAR AĞIT YAKTI

Senaryosunu Yusuf Ay’ın yazdığı, yönetmenliğini Buket Deniz ve Türker Alpugan’ın yaptığı Hektor ayininde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tiyatro Topluluğu öğrencileri rol aldı. Ayin, belde merkezindeki Taş Mektep Kültürevi önünde başladı. Hektor’un temsili cesedi etrafında Truvalı kadınlar ağıt yaktı. Cenaze Truvalı savaşçıların ellerinde, Hektor Koruluğu’na dek yaklaşık 3 kilometre taşındı. Kutsal ateş alanı üzerine yatırılan temsili cenaze, ateşe verildi. Hektor’un cesedinden arta kalan küller tümülüs üzerinde açılan çukura gömüldü. İntepe Belediye Başkanı CHP’li Alaattin Özkurnaz, şöyle dedi:

“Hektor’u yaşadığı topraklarda andık. Hektor, İlyada ve Odessa destanlarında yer alan bir kahraman. Ayin, 4 yıldır geleneksel hale dönüştü. Hektor Anadoluludur ve bizlerden birisidir. Hektor’a sahip çıkıyoruz. Bu tören ve canlandırmayla da Hektor’un tarihi ve kültürel değer olduğunu belirtmek istiyoruz. Hektor, dünya ve Çanakkale için çok önemli bir değer. Hektor’a sahip çıkmalıyız ve bunu görev edinmeliyiz. 4 yıl önce bu törenleri ilk düzenlediğimizde halka garip gelmişti. Ancak bu giderek benimsendi. Beldemizin yanı sıra şehir dışından da bu törene katılmak için gelenleri görmek sevindirici.”

“HEKTOR ANITI DİKİLEBİLİR”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, Çanakkale’ye Hektor Anıtı dikme hayalinin bulunduğunu hatırlatan Başkan Özkurnaz, heykelin en güzel noktanın İntepe beldesi olduğunu söyledi. Başkan Özkurnaz, şöyle konuştu:

“Mezarının yer aldığı bölgedeki Hektor Koruluğu’dur. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, heykel için yer aramasına gerek yok. Burası bu heykel için çok uygun bölgedir. Üniversitelerimiz ya da büyük şirketler burada bir kazı gerçekleştirirse, Hektor’un tümülüsü ve İntepe’nin üzerinde yer aldığı antik Ofrenion kenti gün yüzüne çıkacaktır. İntepe mitolojide Hektor’un kutsal koruluğu olarak bilinmekte. Denizden 212 metre yükseklikte bu bölge sayın Bakanın yapmayı planladığı heykel için en ideal alandır. Belde, denize ve tüm Çanakkale Boğazı’na hakim bir tepededir. Kuzey Ege’den boğaza girişte görülen ilk yer yine burasıdır. İntepe beldesi antik Ofrenion’un üzerine kurulmuş bir yerleşim merkezi. Ofrenion’un Türkçe karşılığı ‘boğazın alnı’ demektir. Eğer bölge boğazın alnıysa ve Hektor’un kutsal koruluğuysa, boğazdan geçen gemilerin ve karayoluyla geçen kişilerin her anlamda rahatça görebilecekleri Heykel için tek yer burasıdır.”

Hektor ayini sonrasında, canlandırmada görevli, Truva savaşçısı giysili öğrenciler, ayin sırasında yakılan ateşi bir itfaiyeci gibi söndürdü.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.