Kadınların Bitmeyen Karabasanı!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

DestAR- Theatre tarafından kurulan Şermola Performans’ta, geçen yıl sahneye taşınan “Reşê Şevê” (Karabasan) adlı Kürtçe tiyatro oyunu tekrar oynanıyor.

DestAR- Theatre tarafından kurulan Şermola Performans’ta, geçen yıl sahneye taşınan “Reşê Şevê” (Karabasan) adlı Kürtçe tiyatro oyunu tekrar oynanıyor. Oyun Türkçe üst yazı ile seyirci karşısına çıktı.

Oyun, Kürt kadını Gülüzar’ın egemen erkek dünyası ile hesaplaşmasını anlatıyor. Yaşanan bu hesaplaşmada, Gülüzar’ın yaşadığı sosyal tramvayı ortaya koyuyor. Yer yer ironik değinmeler de yapan oyunda, güncel konulara ilişkin de göndermeler bulmak mümkün. Gülüzar’ın yaşadığı bu dramın hâlâ güncelliğini koruduğunu da söylemek gerekir.

“Mêrê Şevê” (Gecenin erkeği) ya da “Reşikê Şevê” olarak da bilinen, Anadolu ve Mezopotamya’da daha bir çok ismi ve versiyonu olan “Reşê Şevê”(Gecenin karası), dev gölgeler ve siluetler biçiminde görünen “cinler ve yaratıklar” gibi ruhani varlıkların adlandırılmasıdır. Bu varlıklar, çocukluktan başlayarak, insanlarda psikolojik bir korku ve baskı aracına dönüşmüştür.

OYUN HÂLÂ GÜNCEL

Gülüzar’da egemen erkek dünyasının kendisini baskı altında alma süreci karşısında yaşadıkları ve verdiği mücadeleyi konu alan oyun, geçen yıl DestAR- Theatre tarafından hazırlanarak, sahneye taşındı. Tiyatronun metin yazarlığını, Berfin Zenderlioğlu, Mîrza Metin yaptı. Oyunun Yönetmeni Mîrza Metin, şimdiye kadar seyirciden olumlu tepki aldıklarını belirtti. Metin, ilerleyen zaman içerisinde oyunun senaryosunun kitap olarak basılacağını ifade etti. Oyunun güncelliği koruduğunu ifade eden Metin, oyunun Şermola Performans’ta tekrar izleyici ile buluşabileceğini söyledi.

Geçen yıl prömiyeri yapılan “Reşê Şevê” adlı oyun geçtiğimiz sezon sonu ve yeni sezon başına kadar 45 gösteri yaptı. Yaklaşık 7 bin seyirciye ulaştı.

DestAR-Theatre 2008’de Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu tarafından kuruldu. “Reşê Şevê” ve “Cerb (Deney)” adlı iki perdelik oyuna imza atan tiyatro, “Palyaçonun Maceraları (Çocuk Oyunu)” , “Qeşmerên Apoletî (Apoletli Soytarılar)” ve “Kevir (Taş)” adlı iki kısa oyunla ve Kürt seyirlik oyunlarıyla da çeşitli mekanlarda seyirci karşısına çıktı.

Şerif Karataş

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.