Köylü Kadınlarının Tiyatro Sevdası

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ümmiye Koçak tarafından 2001 yılında kurulan ve Mersin’in yanı sıra Türkiye’nin farklı kentlerinde sahneledikleri oyunlarla büyük beğeni toplayan ‘Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’, yeni oyunları ‘İki Öküz Parası’ adlı tiyatro eserinin hazırlıklarını Akdeniz Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştiriyor. Söz konusu oyunu ilk defa yine kendi köylerinde kurmuş oldukları sahnede izleyicisiyle buluşturmaya hazırlanan köylü kadınlar, provalarda da hünerlerini sergiliyor.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ümmiye Koçak, bugüne kadar Türkiye’nin birçok kentinde oyunlar sahnelediklerini, mekan sorunu nedeniyle kimi zaman söz konusu oyunların provalarını genellikle evlerde yaptıklarını anlattı. Oyunlarını davet edildikleri her yerde sergilediklerini dile getiren Koçak, “Gerçekten bugün çok mutluyuz ve heyecanlıyız. Biraz da şaşkınız çünkü bugün burada ilk defa bir salonda prova yapma şansımız oldu. Belediye Başkanımız Sayın Fazıl Türk’e teşekkür ediyorum. Çünkü bu inanılmaz bir duygu ancak yaşanır, tarif edilemez” dedi.

23 Ekim Cumartesi günü Arslanköy Yahya Aydın Lisesi’nde meraklısının beğenisine sunulacak oyunla ilgili açıklamalarda bulunan Koçak, oyunda küçük yaştaki kız çocuklarının okuldan alınıp evlendirilmesi konusunu işleyerek toplumsal bir mesaj verme kaygısı içinde olduklarını ve çocukların küçük yaşta evlendirilmesine karşı çıkarak şiddetin artık son bulması talebini sahneden bir kez daha dile getireceklerini anlattı. Koçak, “Oyunda, köyümüzde genellikle yaz aylarında yapılan festivalden herhangi bir günü de canlandırmaya çalıştım. Bunu yaparken de eğitimin önemini vurguladım, kimseyi incitmeden sesimi bir yerlere duyurabilirsem ne mutlu bana” diye konuştu.

Arslanköylü kadınların geleneksel yapıya meydan okuyan bir duruş sergilediklerini savunan Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Tür ise, topluluğun, koşullar her ne olursa olsun kadınların sosyal yaşamda yer alabilmesinin en güzel örneklerinden biri olduğunu vurguladı.

Belediye olarak kadınların her türlü faaliyetlerinde yanlarında olduklarının altını çizen Türk, konuşmasını da şöyle sürdürdü: “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu bir tabuyu yıkmıştır. Bize düşen, onlara destek olmak ve başarılarını alkışlayıp daha geniş kadın kitlelerine yaymalarına katkı sunmaktır. Ben, topluluk oyuncularını azim ve cesaretlerinden ötürü kutluyorum, daima yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyor ve başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kaydetti.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.