Fransa’dan Anlamlı Ödül

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fransa’nın prestijli “Guerande Dramatik Yazarlık Ödülü, bu yıl “A la peripherie (kıyıda)” isimli piyesiyle Paris’te yaşayan Türk yazar Sedef Ecer’e verildi.

Guerande şehrinde her yıl düzenlenen yarışmaya, bu yıl 160 piyes katıldı.

Fransa’da her yıl yayımlanmış ve sahnelenmemiş piyeslere verilen birkaç ödülden biri olan “Guerande Dramatik Yazarlık Ödülü” için seçilen eserler önce bir halk jürisi tarafından değerlendiriliyor, ardından yönetmen, yazar, yayıncı gibi tiyatro profesyonellerinden oluşan ikinci bir jüri, eserleri tamamen anonim olarak, yani yazarının kimliği, yaşı, cinsiyeti kapalı olarak okuyor.

Bu yılki jüri, ödülü iki yazar arasında paylaştıramayınca Sedef Ecer ve Daniel Morvan’i farklı nedenlerle ödüle layık gördü.

Sedef Ecer’in oyunu, “konusunun derinliği”, Fransız yazar Morvan’in piyesi ise “dilinin yeniliği” nedeniyle Guerande Tiyatro Ödülü’ne layık görüldü.

Daha önceki yıllarda Jean-Michel Ribes, Philippe Minyana gibi en önemli Fransız tiyatro adamlarının jüri başkanlığını yaptığı yarışmada bu yılkı jürinin Başkanı Marion Aubert, kapanış törenindeki konuşmasında, ödülün bir kadın ve bir erkek yazara gitmesinden sevinç duyduğunu söyledi.

Oyun aynı zamanda 21 Mayıs Cumartesi günü Fransa’nın en prestijli devlet sahnelerinden Theatre National de Strasbourg’da, Julie Brochen’in de aralarında olduğu önemli oyuncularla sahneye çıkacak.

Sonbaharda yayımlanacak piyesin ön sözünde, yazar ve yönetmen Gilles Boulan eseri, “Bir Doğu masalının zarafetini taşıyor” diye övüyor.

Sedef Ecer, daha önce yazdığı “Eşikte” isimli oyunuyla, Fransa’nın en yüksek tiyatro kurumu olan “Ulusal Tiyatro Merkezi”nin teşvik ödülü ile Cannes’da düzenlenen Akdeniz Tiyatro Yazarları Buluşması’nda birincilik ödülü kazanmıştı.

Sedef Ecer’in, hem senaryosunu yazdığı hem de başrolünü oynadığı bir televizyon filmi, yakında Fransa’nın en çok izlenen kanallarından France 3’te yayımlanacak.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.